Zavičajnici riječju čuvaju vinkovački kulturni identitet

       U petak 7. svibnja 2021. godine u našoj školi održan je program naslovljen Zavičajnici riječju čuvaju vinkovački kulturni identitet kojemu je svrha bila ukazati na važnost očuvanja zavičajne riječi i književnika koji su obilježili vinkovački kraj i time postali naš turistički brend.

        U programu su sudjelovali učenici Turističke skupine (voditeljica Miljenka Vujeva, prof.) i Recitatorske skupine (voditeljica Ivana Petričević, prof.). Zbog trenutačne situacije izazvane koronavirusom program je održan za određeni broj maturanata i profesora uz poštivanje svih epidemioloških mjera.

         Uvodno slovo u prigodni program bio je slavonski drmeš koji je na samici izvela učenica Ema Božić (1. a). Godine 2020. bila je peta obljetnica smrti pjesnika i književnoga kritičara Miroslava Slavka Mađera koji je bio vezan uz Vinkovce i vinkovački kraj, stoga su učenici recitatori posvetili monološko-recitatorski blok upravo njegovu djelovanju. Lik Miroslava Slavka Mađera utjelovio je Antun Petrinović (2. a), njegove stihove iščitao je Roko Mečić, dok je stihove Dobriše Cesarića, koji je bio jedan od Mađerovih uzora, kazivao Marko Križak (3. e). Prezentaciju o Miroslavu Slavku Mađeru izradila je Ana Petrušić (2. a).

          Turistička skupina na zanimljiv način predstavila je vinkovačke velikane Josipa Kozarca i Vanju Radauša te u suvremenom ruhu i razgovornim jezikom približila učenicima vrednote navedenih zavičajnika. O Josipu Kozarcu pripovijedala je Marija Vidaković (4. a), a prezentaciju o njegovu životu izradio je Gabriel Oberan (3. a). O liku i djelu umjetničkoga velikana Vanje Radauša pričala je Daria Matić (3. a), a lik Vanje Radauša utjelovio je Marko Palaveršić. U dijaloškom obliku doznali smo zanimljive crtice iz života spomenutih vinkovačkih velikana i uvidjeli kako mogu biti vrlo zanimljiva turistička crtica našega grada.

        Recitatorica Larisa Matić, nažalost, nije mogla nazočiti programu, no učenici su mogli pogledati videozapis njezina nastupa na Državnoj smotri LiDraNo 2021. te poslušati  monolog o Anki Lešićevoj koji Larisa iznosi na organskom idiomu.

        U okviru projekta Zavičajnici riječju čuvaju vinkovački kulturni identitet učenici 1. a razreda ostvarili su razredni lirski natječaj potaknut ljubavlju prema zavičaju i na taj način pridonijeli očuvanju vlastita identiteta. Nazočni su imali prigodu čuti pjesmu Lucije Perić Slavoniju osjećaj koju je iščitala voditeljica Nika Šola.

         Stihovi zavičajnika pretočeni su i u slikovne priloge, stoga je u okviru projekta postavljena izložba u kojoj su sudjelovali učenici: Enrico Klisurić, Tea Marušić, Valentina Kuveždić i Lorena Opačić, njihova mentorica je prof. Melita Matijević.

           Na kraju programa Ema Božić izvela je na samici pjesmu Oda radosti kojom je poželjela pozitivne misli svim našim maturantima u danima koji dolaze.

           Program je smjelo vodila učenica Nika Šola (4. b) koja je izvan službenoga programa kazivala stihove pjesme Moje prijateljice Tatjane Gromače.

           Zahvaljujemo svim učenicima, prof. Miljenki Vujevi i prof. Ivani Petričević na ostvarenom programu koji je nastajao u nezapamćenim uvjetima za naše školstvo jer su se pripreme većinom odvijale u virtualnom okruženju.

           Vjerujemo da smo ovim programom potaknuli ljubav prema vlastitu identitetu i našim mladima na zanimljiv način približili vrednote zavičajnika.

Ivana Petričević, prof.