Završnica projekta „New voices, new choices“ 

U petak, 3. svibnja 2024. godine, održana je završnica projekta „New voices, new choices“ u Srednjoj strukovnoj školi Vinkovci. Projekt je nastao u suradnji s Hrvatskim debatnim društvom iz Zagreba, a sufinancirao ga je Europski parlament.  

U veljači su učenice 4. a razreda, Lucija Perić i Martina Maloševac, te učenici 4. c razreda, Ana Šimunović, Mateo Jerković i Ivan Smolčić, u pratnji nastavnice Livije Pribanić, sudjelovali u Maloj školi demokracije. Učenici su tijekom četverodnevnog boravka u Zagrebu učili o Europskom parlamentu, načinu njegova funkcioniranja, biranju zastupnika, ali i kako kritički promišljati o političkim stavovima te medijima.  

Prošloga petka održana je završnica projekta u Srednjoj strukovnoj školi Vinkovci te smo tom prilikom ugostili maturante svih srednjih škola grada Vinkovaca. Cjelokupni program, koji se sastojao od tri radionice, kao i  vođenje osmislili su prethodno spomenuti učenici. Prva radionica nosila je naziv Četiri kuta učionice, a učenici su branili svoja stajališta na temu političke situacije u Hrvatskoj i svijetu, izlaska na izbore te sudjelovanja u radu lokalne zajednice. Druga radionica odnosila se na povijest Europske unije, biranje zastupnika te trajanje njihovih mandata. Poslijednja, treća, radionica bila je kreativnog karaktera, naime, učenici su oslikavali majice sa sloganom Iskoristi svoj glas.  

Cilj ovoga projekta bila je edukacija maturanata o Europskom parlamentu te poticanje učenika na izlazak na predstojeće izbore za europski parlament. Također, važno je osvijestiti učenike kako je svaki glas važan te da se mladi trebaju više uključivati u donošenje važnih odluka.  

Važno je napomenuti kako Srednja strukovna škola Vinkovci nosi titulu Škola ambasador Europskog parlamenta, a upravo se ovakvim projektima i radionicama budi svijest mladih ljudi kako se i njihov glas čuje i vrednuje.  

Voditeljica EPAS programa

Mirna Dovhanj 

#AmbassadorSchools #epas #zajednoza