Sajam EU projekata i Dan Europe 

Danom Europe, koji se obilježava 9. svibnja svake godine, slave se mir i jedinstvo u Europi. Taj datum označava godišnjicu povijesne „Schumanove deklaracije” te  njegove ideje o novom obliku političke suradnje u Europi prema kojoj bi rat među europskim narodima bio nezamisliv. 

Ove godine sudjelovali smo na dva događaja. Prvi događaj, Sajam EU projekata, održao se u središnjem vinkovačkom parku.  Na Sajmu EU projekata promovirali smo naš EPAS program, Erasmus „Think green“ te projekte „Demokratsko procijepljenje“, „New voices, new choices“. Projekti su nastali u  suradnji s Hrvatskim debatnim društvom, a ovom smo prilikom, osim predstavljanja projekata, promovirali i našu školu te zanimanja koja obrazujemo.  

Na sajmu smo bili u dobrom društvu drugih škola, ustanova i institucija koji su korisnici europskih fondova. Bila je to prilika je to da druženje, povezivanje te ostvarivanje novih suradnji. Učenici naše škole zainteresiranim su građanima predstavili našu školu, zanimanja koja obrazujemo te projekte koje provodimo. Na panel raspravi sudjelovali su naši maturanti koji su državnom tajniku Domagoju Mikuliću postavljali zanimljiva pitanja.  

U Osijeku se također održavala proslava Dana Europe. Događaj su organizirale škole EPAS programa i Europe Direct iz Osijeka. Bila je to prilika ponovno predstaviti rad naše škole, ali i prilika za druženje naših učenika s drugim učenicima iz susjednih županija.  

Obilježavanjem Dana Europe na jednom su se mjestu okupili mladi ambasadori, ali i učenici koji promiču europske vrijednosti. Upravo je rad s mladima te promicanje demokratskih i europskih vrijednosti okosnica EPAS programa.  

Jedna izreka govori kako na mladima svijet ostaje stoga ih treba poticati na promicanje pravih vrijednosti te osnaživati u nastojanju da svijet učine boljim i ugodnijim mjestom za život.

Voditeljica EPAS programa

Mirna Dovhanj 

#AmbassadorSchools #epas #zajednoza