Turistička skupina „Istraživači baštine“ i turistička promocija našega „grada na Bosutu“

U našoj školi se tijekom mjeseca siječnja i veljače ostvario Erasmus+ projekt koji obuhvaća suradnju naše škole i Turističko-ugostiteljske škole iz Ohrida. Naši učenici su u okviru turističke skupine realizirali kostimirano turističko vođenje, prezentirali su svoju baštinu i pokazali koliko su ponosni na svoj nacionalni i kulturni identitet.

U ulozi turističkih vodiča trebalo je sudjelovati 17 učenika, ali zbog zdravstvene situacije sudjelovalo je jedanaest. Nažalost, zbog bolesti, s nama nisu uspjeli biti učenici: Kristina Dukić, Ana Kekez, Paula Rajnović, Lea Rajković, Ella Perković i Ema Martinović. U našoj igrifikaciji kostimiranih turističkih vodiča, participativnim pristupom vođenju, svoju kreativnost i mladenački entuzijazam pokazali su sljedeći učenici: naši već iskusni vodiči 4. a razreda (turistička gimnazija) − Petar Burić (ban Šokčević), Daria Matić (Galla − careva kći), Ema Rožić (Rimljanka), Ines Bičanić (gradska dama) i Petra Penić (gradska dama), zatim učenice 3. a razreda (hotelijersko-turistički tehničari) – Lucija Klišanić (Rimljanka − Gallina pratnja), Mihaela Mišković (Rimljanka − Gallina pratnja), Iva Katić (predstavljačica Oriona) i naši najmlađi učenici 2. a razreda – Luka Krajinović i Roko Mečić koji su imali ulogu rimskih vojnika.

Naša igrifikacija i oživljavanje povijesnih ličnosti i povratak u prošlost ne bi bio moguć bez suradnje s Turističkom zajednicom Grada koja nam je posudila pojedine kostime i udrugom „Tkanica“ koja nam je posudila pojedine rekvizite za gradske dame… Osim vanjskih dionika realizacija što autentičnijega vođenja ne bi bila moguća bez suradnje s ostalim sektorima u školi kao što su naši krojači koji su nam izradili pojedine kostime (Rimljanke, gradske dame…) i naših frizera koji su nam izradili rimske frizure… Veliko hvala svima jer jedino zajedničkim radom možemo stvoriti kvalitetan doživljaj i dobru priču!

Osim turističkoga vođenja po našem prekrasnom i životopisnom gradu, učenici turističke skupine Petar Burić i Ines Bičanić oživjeli su u našoj školi značajne ličnosti iz povijesti i baštine našega kraja. Ispričali su priču o „šokačkom Romeu i Juliji“, odnosno o Ivanu i Mariji Kozarac kroz kratak scenski nastup. Nakon kratkoga oživljavanja likova, učenici 4. a razreda su u suradnji sa svojom razrednicom Miljenkom Vujeva našim gostima – učenicima iz Makedonije i njihovom mentoru odradili neuobičajen školski sat pod naslovom „Naj Hrvatska“. Zašto atipičan? Jer su ga vodili sami učenici u ulozi prezentora vlastite baštine. Oni su svojim nastupom pokazali komunikacijske vještine i određena znanja te su s ponosom predstavili pojedine turističke crtice i jedinstvenosti naše zemlje.

Samim uključivanjem u program suradnje s učenicima iz Makedonije, naši učenici ostvarili su višestruku korist za sebe, školu i naš grad. Pokazali su da su najbolji ambasadori naše baštine i naša svijetla budućnost.

                                                                                                               Miljenka Vujeva, prof.