Recitatori na Svečanosti otvorenja Dana MH-a u Vukovarsko-srijemskoj županiji i obilježavanju 100. obljetnice rođenja Dionizija Švagelja

       U petak 3. studenog 2023. godine u Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci upriličena je Svečanost otvorenja Dana Matice hrvatske u Vukovarsko-srijemskoj županiji i obilježavanje 100. obljetnice rođenja Dionizija Švagelja. U uvodnom dijelu nazočne je pozdravio doc. dr. sc. Dražen Švagelj, predsjednik Ogranka MH-a u Vinkovcima, potom su o životnom i književnom djelovanju Dionizija Švagelja govorile profesorice Ružica Pšihistal, Višnja Sorčik i Ivana Petričević.

        U okviru prikaza pjesničkoga izraza Dionizija Švagelja učenici recitatori Srednje strukovne škole Vinkovci iščitali su nekoliko antologijskih pjesama. Sudjelovali su Roko Mečić, 4. a (Pjesma), Tonka Čačić, 1. a (Provincijska noć; Groblje je pustolina plime mraka) i Josip Jurković, 3. e (Đuka Begović) koji su svojim sugestivnim prikazom stihova posjetiteljima omogućili uvid u zavičajnost i egzistencijalnu temu pjesnikove poetike.

      Moderator večeri bio je knjižničar Tihomir Marojević, a u glazbenom dijelu nastupili su Muška pjevačka skupina Lipa i Josip Paulić.