Europska bronca za učenicu Srednje strukovne škole Vinkovci

Učenica Laura Berać je na 36. AEHT-i osvojila brončanu medalju u disciplini Front Office.

Od 6.11.2023. do 11.11.2023. u okviru 36. Godišnje skupštine Europskog udruženja ugostiteljskih i turističkih škola (AEHT) održana su timska natjecanja u turističkim i ugostiteljskim disciplinama. Grad domaćin ovogodišnje AEHT-e bio je Vilnius, glavni grad Litve.

AEHT-a je međunarodna nevladina organizacija koja pri Vijeću Europe ima status savjetnika. Ova organizacija povezuje europske ugostiteljske i turističke škole, promiče obrazovanje u sektoru turizma i ugostiteljstva, potiče razmjenu studenata i nastavnika i stvara inovativne nastavne metode i materijale. Udruženje AEHT povezuje škole i ravnatelje i svoje aktivnosti usmjerava na učenike i nastavnike. Od vremena osnivanja, 1988. godine, do danas, ova organizacija broji 400 škola članica koje dolaze iz 40 zemalja.

„Riječ je o jedinstvenom i cijenjenom europskom natjecanju u sektoru turizma i ugostiteljstva, a zbog velikog broja sudionika Laurin plasman još više dobiva na značaju. Biti među najboljima od 20 timova koji su se natjecali u disciplini Recepcijsko poslovanje veliko je priznanje za trud i rad kako mentorice tako i učenice. Osvojena medalja je pokazatelj kako ova škola na najljepši mogući način promiče turističko-ugostiteljska zanimanja, svoj grad i destinaciju.“, ističe Mirjana Jakšić, Laurina mentorica.

„Za mene je ovo bilo veliko iskustvo koje ću zauvijek pamtiti.  Kao i sva natjecanja na AEHT-i, tako i natjecanje iz Front Office-a stavlja naglasak na timski rad. Radila sam u timu s učenikom iz Nizozemske i učenicom iz Malte. Povezali smo svoja znanja i vještine, zajednički planirali, predlagali i izlagali ideje i ostvareni uspjeh je rezultat timskog rada.“, naglašava učenica Laura Berać.

Osim spomenute discipline, učenici Srednje strukovne škole Vinkovci su se natjecali i u disciplinama Decathlon – Patrick Miličević, mentorica Marija Bošnjak, Barrista – Lucija Šimunović, mentorica Klara Pilić, Tourist Destination – Larisa Matić, mentorica Maja Vidić i Wine Service – Mateo Jerković, mentor Hrvoje Blažinkov. Svi učenici su iznimno zadovoljni organizacijom i provedbom natjecanja i ističu kako im je sudjelovanje na ovom natjecanju omogućilo stjecanje novih znanja, unaprjeđenje vještina, ali i nova poznanstva i prijateljstva.

Kao škola, iznimno smo ponosni na Ružicu Šošić, strukovnog nastavnika slastičarstva koja je glavni sudac za disciplinu Slastičarstvo (Pastry). Radi se o izuzetnom uspjehu jer je nastavnica Šošić jedini nastavnik iz Hrvatske kao član Prosudbenog povjerenstva na AEHT-i.

Svaka struka je važna i vrijedna, a Srednja strukovna škola Vinkovci je najbolji putokaz učenicima prema budućnosti u kojoj su konkurentnost, kreativnost i inovativnost temelji uspjeha. 

Izvješće izradila: Mirjana Jakšić