Recitatori kao štokavčići na Šokačkoj riči 21

         Međunarodni znanstveni skup o slavonskom dijalektu Šokačka rič 21 upriličen je 10. studenog 2023. godine na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku i prvi put odražava se izvan Vinkovaca. Pozdravne govore održali su prof. dr. sc. Emina Berbić Kolar, dekanica Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku, prof. dr. sc. Damir Matanović, prorektor za organizaciju i ljudske resurse, Andrija Matić, predsjednik Zajednice kulturno-umjetničkih djelatnosti Vukovarsko-srijemske županije i Josip Miletić, zamjenik župana Osječko-baranjske županije. Mira Perić, prof. art., iznijela je ulomke iz Šokačkih kazivanja, studenti Tambure Akademije za umjetnost i kulturu iz Osijeka izveli su prigodnu glazbu, a moderatorica Skupa bila je doc. dr. sc. Nina Mance. 

        U okviru manifestacije učenici osnovnoškolci i srednjoškolci promiču vrijednosti zavičajnoga govora u programu naslovljenom Štokavčići. Sudjelovali su učenici iz Starih Perkovaca, Tolise, Sikirevaca, Slavonskoga Broda i Vinkovaca, a našu školu predstavili su recitatori Gabriela Breščaković (M. S. Mađer, Kad dukati zagude), Ana Marošević (Nepoznati autor, Svatovska) i Josip Jurković (Ivan Boždar, Jadi Ive Pečurive). Mentorica učenicima bila je prof. Ivana Petričević.

       Recitatori su se i ovaj put pokazali kao vrsni poznavatelji organskoga idioma i svojim smjelim iskazom pridonijeli očuvanju slavonskoga dijalekta. Čestitamo učenicima na promicanju zavičajne riječi u okviru hvalevrijedne manifestacije s međunarodnim predznakom.

Ivana Petričević, prof.