Prigodni program Baštinici slavonskoga kulturnog naslijeđa u stihu   

U utorak 7. svibnja 2024. godine, u Konferencijskoj dvorani, održan je prigodni program Baštinici slavonskoga kulturnog naslijeđa u stihu koji je posvećen zavičajnicima Vladimiru Kovačiću, Dioniziju Švagelju, Vladimiru Remu i Miroslavu Slavku Mađeru koji su rođenjem ili djelovanjem vezani uz Vinkovce i Slavoniju. Program su pripremili učenici recitatori Srednje strukovne škole Vinkovci i maturanti 4. a razreda, uz voditeljicu prof. Ivanu Petričević.  

Glazbeni uvod u program bila je skladba Lipo ti je koju je na samici izvela Ema Božić, potom je učenica Lucija Perić u obliku ppt prezentacije iznijela kratki presjek književnoga djelovanja navedenih zavičajnika. Uslijedio je dramsko-recitatorski prikaz u kojemu su u monološkoj formi prikazane zanimljivosti iz života navedenih književnika i kazivano je nekoliko njihovih antologijskih pjesama. Lik Vladimira Kovačića i Vladimira Rema utjelovio je recitator Luka Starčević, a lik Dionizija Švagelja i Miroslava S. Mađera odigrao je recitator Josip Jurković. Antologijske pjesme kazivale su: Ana Marošević, Tonka Čačić, Matea Knežević, Tonka Primorac i Gabrijela Breščaković. Pjesmu I kad umrem, pjevat će Slavonija Miroslava S. Mađera izvela je na samici Ema Božić.

Recitator Roko Mečić, u suradnji s Mijom Kovačević, predstavio je videozapis koji prikazuje šetnju Vinkovcima uz stihove zavičajnika te nekoliko zanimljivosti koje je iznio knjižničar Tihomir Marojević tijekom posjeta 4. a razreda Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci. Monolog Jadi Ive Pečurive izveo je Josip Jurković, a u njemu je Slavonija prikazana kao nastavak onoga čega su se pribojavali književnici kojima je posvećen današnji program. 

U okviru projekta Baštinici slavonskoga kulturnog naslijeđa u stihu organiziran je literarni natječaj gdje su učenici imali prigodu napisati pjesmu sljedećih tema: Slavonska jesen, Bosutska poema, Ponoćni ja i Vrati se, grade. U prigodnom programu literarne radove nastale na temelju motiva naših zavičajnika pročitale su: Ana Marošević (2. d), Ana Katičić (2. b), Lana Rimac (2. b), Gabrijela Jozić (1. b, pročitala je pjesmu Luke Katića, 1. g), Nika Kristović (1. b), Gabrijela Paponja (1. e), Martina Barić (1. a), Tonka Čačić (1. a), Mia Šimičić Cestar (1. a), Lora Valentić (1. a) i Martina Maloševac (4. a), a njihove mentorice su profesorice Katarina Tomašević, Kristina Skoko, Ivana Paulić i  Ivana Petričević. Program je vodila učenica Martina Maloševac. 

U okviru projekta literarni radovi izloženi su javno na školskom panou, a uz njih su bili i portreti naših zavičajnika koje je nacrtala učenica 3. e razreda Jelena Matanić. Zahvaljujemo prof. Meliti Matijević i učenicima soboslikarima koji su oslikali platnene torbe sa slavonskim motivima te zahvaljujemo profesoricama iz sektora tekstil i koža, kao i njihovim učenicima na izradbi spomenutih torbi.

Uvod u projekt bila je radionica na Satu razrednika 4. a razreda na kojoj su učenici skupinskim radom istraživali pjesništvo zavičajnika. Da bi se bolje upoznali s njihovim književnim i životnim djelovanjem, posjetili su 19. ožujka 2024. godine Gradsku knjižnicu i čitaonicu Vinkovci gdje im je knjižničar Tihomir Marojević iznio zanimljivosti o književnicima. 

Prigodnim programom Baštinici slavonskoga kulturnog naslijeđa u stihu zaokružili smo proučavanje djelovanja četvorice književnika vezanih uz naš kraj i time osvijestili učenike o vrijednostima njihova stihovlja kojima opominju, upućuju i potiču na ljubav prema zavičaju.  

Ivana Petričević, prof.