Obilježavanje Svjetskog dana pripovjedanja i Svjetskog dana umjetnosti u okrilju turističke skupine

U ožujku, mjesecu pričanja priča, u sklopu teme oživljena povijest, posjetila nas je Crna kraljica – Barbara Celjska. Naše učenice Lucija Perić i Martina Maloševac (4.a) „oživjele“ su lik mistične i kontroverzne hrvatsko-ugarske kraljice. Naši učenici uredili su pano u hodniku škole u duhu (ne)ispričanih priča i legendi Hrvatske.

U mjesecu travnju, dana 29. 4. 2024. obilježili smo, na rođendan jednog od naših najoriginalnijih umjetnika Vanje Radauša, Svjetski dan umjetnosti i Svjetski dan kreativnosti i inovacija. Našeg Vinkovčanina Vanju (Ivana) Radauša obilježili smo u sklopu radionice „Sjećanje na umjetnika Vanju Radauša“ koja je realizirana u suradnji sa kolegicama Lovorkom Tkalčić Dulić i Ljiljanom Bekavac iz Sektora mode, tekstila i kože.

Nakon kratkog video uratka o životu i radu jednog od najvećih kipara 20. stoljeća, čija svestranost je bila neiscrpan izvor motivacije na različitom kreativnom području rada i života, naš učenik Luka Krajinović „oživio“ je lik Vanje Radauša. U kratkom scenskom nastupu Luka je na participativan način ispričao o  životu umjetnika kojega je M. Krleža zbog talenta i široke osobne kulture nazvao „posljednjim renesansnim enciklopedijskim tipom umjetnika“ ili „posljednjom šetajućom enciklopedijom.“

Kolegice iz Sektora mode, tekstila i kože predvođene kolegicom Ljiljanom izradile su tzv. kravate koje su čekale da ih se oslika na temu Radauševe slike Žena sa šeširom. Profesorica Lovorka Tkalčić Dulić je sa svoje tri učenice (Antonela Landić, Nika Kristović i Lana Vulić) realizirala radionicu oslikavanja motiva na tekstilu uz pomoć raznih tehnika. Naši učenici, imali su priliku biti umjetnici barem na jedan dan… Nakon salve kreativnosti i boja oko njih i na njima nastale su unikatne kravate sa Radauševim likovnim motivom.

Iznimno sam ponosna na kreativni entuzijazam naših učenika i njihovu uključenost koja pokazuje da još uvijek imamo mlade „čuvare baštine“. Veselimo se novim kreativnim izazovima!

Miljenka Vujeva, voditeljica skupine