„Gizdavi konji, nošnje i stari običaji“

U sklopu projekta Arheolozi Jučerašnjeg svijeta učenici trećih razreda, zanimanja Hotelijersko-turistički tehničar i Turističko-hotelijerski komercijalist, svjedočili su Pokladnom jahanju održanom u Vinkovcima, 3. veljače 2024. godine.

Pokladno jahanje pod nazivnom „ Gizdavi konji, nošnje i stari običaji“ manifestacija je koja za cilj ima očuvati tradiciju i ljubav prema konjima, bez kojih nije mogao biti ni zamišljen život stanovnika ovoga kraja. Ono nije samo običaj, već i izraz kreativnosti, zajedništva te dubokog kulturnog i povijesnog značaja. U vrijeme poklada prije Korizme, Pokladno jahanje se tradicionalno održava na području cijele Slavonije, Baranje i Srijema.

Na ovoj manifestaciji ugostili smo školu partner u projektu, Srednju strukovnu školu Antuna Horvata Đakovo, čiji su učenici uvidjeli kako je ova manifestacija postala jedan od središnjih događaja koji reflektira lokalni identiteti i vrijednosti.

Troje učenika đakovačke škole obukla su prigodno slavonsko ruho, čime su plijenili posebnu pažnju prolaznika. Učenice Marija Pranjić, Anja Dragičević, Katarina Hrgović i Emanuela Delić odradile su istraživački rad o Pokladnome jahanju, čime smo se svi podsjetili na kulturno-povijesne činjenice ove manifestacije, ali i saznali neke od slijedećih zanimljivosti:

  • Udruga Vinkovački šokački rodovi već 21 godinu za redom vrlo uspješno organizira Pokladno jahanje na čelu s predsjednikom Zvonimirom Liščićem.
  • Domaćini su obitelji Stipić, Stanić, Kojić, Radman, Liščić, Posavčić, Nikolić i Šokičić.
  • Tradicija pokladnog jahanja se s vremenom u Vinkovcima prestala održavati sve do 2003. godine kada je zahvaljujući entuzijazmu Dražena Blimla i Milana Kanizara održao prvo Vinkovačko pokladno jahanje, a već iduće godine u organizaciju se uključila udruga Vinkovački šokački rodovi, ali i konjički klub Satir.
  • Najbrojnije pokladno jahanje održano je 2009. godine kada je sudjelovalo 56 jahača i tri fijakera iz 22 konjogojske udruge.
  • 2010. godine uključila se i Gradska čitaonica Vinkovci izložbom fotografija Silvije Butković pod nazivom plemenitaši, te predavanjem o državnoj ergeli lipicanaca u Đakovu.

Obasjani tim subotnjim suncem i tradicijom naših Vinkovaca, dobili smo dodatnog entuzijazma za naše daljnje projektne aktivnosti.

Mentor projekta: Maja Vidić