Dva dana sa chefom Damirom Tomljanovićem

21. travnja 2023. godine u Srednjoj strukovnoj školi Vinkovci radionicu je održao poznati hrvatski chef Damir Tomljanović. Radionica koja se održala u okviru ESF projekta RCK VirtuOS je bila usmjerena na upoznavanje učenika i nastavnika sa čišćenjem i pripremanjem bijele ribe (brancin) i spajanjem okusa s prilozima.

Damir Tomljanović – chef, konzultant i profesor gastronomije u ugostiteljskim školama i na veleučilištima je nesebično podijelio dio svog velikog znanja, od upotrebe stručnih izraza u gastronomiji, do organizacije rada u kuhinji kao i obavljanje menadžerskog dijela posla i promoviranja kuharstva kao djelatnosti i kuhara kao zanimanja. 

Chef Tomljanović je otkrio kako je kulinarski posao izuzetno stresan, sa žestokim radnim ritmom i cjelodnevnim stajanjem, ali on svoj posao iskreno voli i živi. Polaznicima ovog vinkovačkog masterclassa chef Tomljanović je objasnio kako nema loše hrane, nego samo loše pripremljene. Chef voli spajati stare okuse sa novim trendovima, cijeni tradiciju i prihvaća digitalizaciju i moderne uređaje. U novoopremljenom praktikumu kuharstva vinkovačke strukovne škole, chef Damir je s polaznicima pripremio dva jela:

1. Jelo

 • Filet brancina gratiniran s začinskim biljem
 • Rimski njok i riblji demi glace
 • Krema od mrkve, zrak od cikle, klice od graška

2. Jelo

 • Istarski kraf, ragu od crne slavonske svinje sa šumskim gljivama
 • Krema od graška, brunoise od celera
 • Katsobushi, klice od kukuruza u tempuri

Nakon prezentacije pripremljenih jela uslijedila je druga pripremna radionica, ili kako chef Damir voli reći – „Krenula je proizvodnja“. Naime, kao partneri na projektu RCK VirtuOS, Srednja strukovna škola Vinkovci je sudjelovala sa chefom Tomljanovićem na Proljetnom sajmu u Osijeku koji se održao u novootvorenom Gospodarskom centru. Chef i nastavnici Marija Bošnjak, Mario Janocik i Ana-Marija Stanković su s učenicima 2. i 3. razreda za zanimanje kuhar pripremili:

 • Ragu od crne slavonske svinje kao temeljno jelo koje će se kombinirati sa:
  • Šumskim gljivama uz kremu od skute i mladog luka s uljem od peršina
  • Domaćim njokima sa brunoisem od celera i klicama od graška
 • Frigani smuđ s krumpir salatom i tartar umakom

22. travnja 2023. godine smo sudjelovali sa chefom na Cooking show na Proljetnom osječkom sajmu. Zahvaljujući odličnoj pripremi i organizaciji naši nastavnici i učenici su na velikoj pozornici Gospodarskog centra dogotovljavali sa chefom pripremljena jela i podijelili 600 obroka ragua od crne slavonske svinje sa navedenim prilozima. Ovaj spektakularni cooking show je jasan pokazatelj kako Srednja strukovna škola ima kvalitetne kadrove, dobre učenike i izvrsno opremljene praktikume te kapacitete za pripremu ovako zahtjevnih manifestacija. Chef Damir Tomljanović je čestitao svom vinkovačkom timu na odlično odrađenom poslu i najavio kako računa na Srednju strukovnu školu Vinkovci i za Jesenski sajam. Mi ga s radošću očekujemo!

Izvješće sastavila: Mirjana Jakšić