Učenici turističke skupine pričaju o svom gradu

Naši učenici drugog i trećeg razreda, članovi turističke skupine Istraživači baštine imali su priliku po prvi puta uživjeti se u ulogu turističkih vodiča i pričati o svom gradu kojeg krasi kreativna ruka prirode i ljudi na svakom koraku.

Vođenje je realizirano za mentore i goste u sklopu izlučnog natjecanja WorldSkills Croatia 2024., koje se održalo 14. ožujka 2024. godine u našoj školi za tri turističko-ugostiteljske  discipline. Za ovo gostovanje učenici su ostvarili kostimirano turističko vođenje i prezentirali  svoju baštinu uz pomoć voditeljice skupine profesorice Miljenke Vujeva.

Po prvi puta u svoje kreativne uloge, kostimiranih turističkih vodiča, uživjeli su se sljedeći učenici: Emanuela Delić, 3.c (Galla-careva kći), Anja Dragičević, 3.c (Gallina pratnja-Gracija), Nikolina Berković, 3.c (Gallina pratnja-Klaudija), Sven Delić i Karlo Pavelić, 2.a (vojnici), Anita Lasić i Sara Šimić (Rimljanke kod Bosuta i  Lapidarija), Ana Nikolić i Antonela Martić, 3.c (gradske dame), Lucija Oršolić, 2.d (Marija Kozarac), Luka  Slavić, 2.a (Ivan Kozarac), Vedran Mitrović, 2.c (ban Josip Šokčević), Ema Maras i Lana Štajcer, 2.c (predstavljačice Oriona). Kod Rodne kuće Ivana Kozarca, svojom glazbenom izvedbom, oduševila nas je naša maturantica Ema Božić, 4.a.  U ulozi fotografa cijelu šetnju sa nama je bila učenica Mihaela Mrša, 3.c.

Ovakav scenarij inscenacije i oživljavanja povijesnih ličnosti, povratak u prošlost i priča o sadašnjosti grada ne bi bio moguć bez suradnje s Turističkom zajednicom Grada. Zahvaljujem direktorici TZ Vinkovaca, Martini Matković i njezinim djelatnicima koji već godinama surađuju sa našom školom i podupiru naš rad i uključenost učenika u oživljavanje kulturnih resursa našega grada.  Ujedno zahvaljujem  našim kolegicama iz sektora tekstila, našim knjižničarkama i posebno kolegici Josipi Bobovec na kreativnim rimskim i autentičnim povijesnim frizurama.

Još jednom čestitke svim našim vodičima koji su pokazali spremnost, spretnost i vještinu prezentiranja kao i ponos što su dio ove priče. Koliko je bitna uključenost učenika u promociju vlastite baštine, govori i sljedeća rečenica: Ono što se ne zna nije moguće ni voljeti ni vrednovati na odgovarajući način.

                                                                                                             Miljenka Vujeva, prof.