Učenici Srednje strukovne škole Vinkovci na 8. WineOs-u

Učenici trećih razreda zanimanja konobar, slastičar i turističko-hotelijerski komercijalist, posjetili su 8. Sajam vina – WineOS. Ove godine sajam je održan u prostorima sportske dvorane Gradski vrt u kojem se predstavilo više od 100 vinara. Učenici su po dolasku poslušali kratku priču o posluživanju vina koju je ispričao sommelier Boris Ocić. Nakon uvodnog izlaganja, učenici su imali priliku pogledati proces dekantiranja koji je prezentirala učenica Ugostiteljsko-turističke škole Osijek Sara Uzanicki. Potom su podijeljeni u tri skupine koje su se međusobno mijenjale i posjetili sljedeća izlagačka mjesta:

  • Kutjevo d.d. , gdje ih je na štandu dočekao gospodin Nikola Pandurević, djelatnik i promotor vinarije. Riječ je o najstarijoj hrvatskoj vinariji koja oduševljava etiketama vrhunskih vina, a sve zahvaljujući čudesnom teroirru Valis Auree – Zlatne požeške doline. Gospodin Pandurević je posebno predstavio dvije kutjevačke uspješnice – Maximo i najprestižniji De Gotho,  a zatimj e učenicima prezentirao i najnoviji proizvod vinarije Kutjevo,  ulje od sjemenki grožđa.
  • Osječki vinari, okupljeni na štandu naziva Wine Square, imali su svog predstavnika sommeliera Damira Zrno. Gospodin Zrno je istaknuo graševinu kao najpoznatiju sortu s kojom „nećete pogriješiti“, ali je pojasnio i druge dvije sorte koje u zadnje vrijeme dobivaju na važnosti – chardonnay i frankovka.
  • Bregovitu Hrvatsku je prezentirao Ivo Kozarčanin, novinar i promotor, koji je učenicima objasnio utjecaj teroirra u Moslavini, Zagorju, Međimurju i Plešivici. Kozarčanin je predstavio udrugu Bregovita Hrvatska koja je osnovana s ciljem unapređenja vinogradarstva i vinarstva i promidžbe vina regije Središnja bregovita Hrvatska. Istaknuo je sorte frankovka, dragonda, cabernet sauvignon, muškat žuti i posebno sortu škrlet, koja uspijeva samo u Hrvatskoj i to upravo u bregovitoj Hrvatskoj.

Sudjelovanje na ovom specijaliziranom sajmu je provedeno u okviru projekta RCK VirtuOS (UP. 03.3.1.05.0006., sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda), a čiji je partner i naša škola.  Učenicima je ovo bilo lijepo i korisno iskustvo, gdje su mogli na licu mjesta vidjeti atraktivnosti ugostiteljsko-turističkih zanimanja i nove gastronomsko-turističke trendove.

Izvješće napisala: Mirjana Jakšić