Učenici recitatori kao sudionici svečanoga prijema gostiju iz Sjeverne Makedonije

           Svečani prijem gostiju iz Sjeverne Makedonije bio je upriličen 24. siječnja 2022. godine u konferencijskoj dvorani naše škole. Tom prigodom učenici recitatori predstavili su se prigodnim programom u kojemu su gosti mogli čuti govor na hrvatskom standardnom jeziku, kao i izričaj na organskom idiomu. Uvodno slovo svečanoga prijema iznijela je voditeljica programa profesorica Helena Voda, a zatim je zamjenica ravnatelja Mirjana Jakšić predstavila djelovanje Srednje strukovne škole Vinkovci i naglasila vrijednosti kojima se ponosi naša škola. Potom je uslijedio program u kojemu su recitatori sugestivno iznijeli nekoliko zanimljivih monologa i pjesničkih stihova. Učenike je predstavila profesorica Ivana Petričević, koja je ujedno i njihova mentorica.

        Prije recitatorskih izraza učenica Ema Božić (2. a) izvela je jednu slavonski dionicu na tradicijskom instrumentu samici. Učenik Roko Mečić (2. a) predstavio se pjesmom Miroslava Slavka Mađera Grad na Bosutu.   

           Recitatorica Nikolina Jakić (3. a) organskim idiomom kazivala je stihove Branka Radmana Neke nove slike, a učenik Franjo Mikinac (3. e) iznio je monolog Đuke Begovića te pridonio slavonskom ozračju ove svečanosti.

            Nažalost, zbog novonastale situacije vezane uz koronavirus u programu nisu mogli sudjelovati recitatori Josip Jurković (1. e) i Antun Petrinović (3. a).

         Nakon recitatora uslijedilo je iščitavanje dviju pjesama koje su učenice Lucija Perić (2. a, Slavoniju osjećaj)  i Marijana Misir (3. a, U potrazi za izgubljenom Slavonijom) napisale povodom državnoga literarnog natječaja Male vinkovačke jeseni u organizaciji Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci. Marijana Misir  zbog bolesti nije mogla biti dio svečanosti, stoga je njezinu pjesmu iščitala učenica Martina Maloševac (2. a).

           Nakon glume i literarnih izraza učenica Ema Božić predstavila se skladbom iz Moslavine te tako gostima omogućila uvid i u glazbene dionice izvan naše regije.

           Na samom kraju sve goste pozdravila je glavna koordinatorica ovoga Erasmus+ projekta profesorica Mirna Dovhanj te ih uputila u buduće aktivnosti tijekom njihova boravka u našemu gradu i školi.

           Vjerujemo da smo profesorima i učenicima iz Sjeverne Makedonije uspjeli prenijeti dio slavonskoga duha i predstaviti školu kao nositeljicu raznih kompetencija i vještina.

Voditeljica recitatorske skupine: Ivana Petričević