Učenice se pobrinule da bogati srijemski doručak bude na tanjuru, a pjenušci u čašama

Bogati srijemski doručak posluživale su učenice iz Srednje strukovne škole Vinkovci, partnera Regionalnog centra kompetentnosti Ugostiteljsko-turističke škole Osijek na 2. Srijemskom pjenušavom doručku, održanom u subotu, 10. srpnja 2021. godine u organizaciji Salona pjenušavih vina Zagreb i Turističke zajednice Vukovarsko-srijemske županije.

Učenje kroz rad

Na najistočnijem vinorodnom položaju u Hrvatskoj, u vinogradu – mjestu gdje nastaju vina i pjenušci – postavljen je stol s bogatom autohtonom srijemskom kuhinjom. Kulen, kulenova seka, kobasice, sirevi, pite, pogačice s čvarcima, kuglofi, salenjaci, taške s makom i s orasima našli su se na tanjurima u vinogradu Vinarije Papak na Radošu uz njihovu i ponudu pjenušavih te mirnih vina vinarija Buhač, TRS, Čobanković i Iločki podrumi. Subotnje vedro i toplo prijepodne na obroncima Fruške gore među trsovima, bila je prigoda da učenice zanimanja turističko-hotelijerski komercijalist pokažu vještine iz ugostiteljskog posluživanja. Poslužujući doručak, razgovarale su s posjetiteljima o jelima i kolačima, točile su vodu, dijelile vinske čaše, brinule se o ledu te da stolovi budu čisti i uredni.

– Sretne smo što smo sudjelovale u 2. Srijemskom pjenušavom doručku, jednom takvom lijepom događanju gdje smo mogle pokazati sve što smo tijekom školovanja učile – rekla nam je učenica 2.c razreda Tea Čurić. Njezina kolegica iz 3.c Ena Petričić kaže kako je bilo zanimljivo te da nije bilo naporno.

– Razgovarale smo s gostima koji su došli na doručak i pjenušce, ali i s vinarima. I bilo je super, jer je to naša struka. Doznale smo puno o vinima i imale smo priliku po završetku vidjeti kako izgleda vinski podrum i kako se proizvode vina – ispričala je Ena, koja je marljivo radila s još dvije kolegice Antonijom Brebrić i Anom Kasun, učenicama 2.c. Pratile su ih nastavnice Ugostiteljskog posluživanja Klara Pilić i Ekonomske grupa predmeta Mirjana Jakšić, ujedno i koordinatorica u projektima RCK VIRTUS – Uspostava infrastrukture regionalnih centara kompetentnosti i VirtuOS – uspostava regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva.

Tanjuri puni, a čaše nikad prazne

Posjetiteljima su se svidjela jela, ali i vrijedne učenice koje su se brinule da im tanjuri uvijek budu puni, a čaše nikad prazne.

– Istočna Slavonija i Srijem su uistinu bogate destinacije koje svojim gostima mogu ponuditi mnogo, a ljudi su izuzetno kreativni, originalni i nadasve, odlični domaćini. Učenici  koji se obrazuju za turistička i ugostiteljska zanimanja ovoj destinaciji jamče lijepu budućnost, složila se grupa iz Zagreba koja je pohvalila njihov rad, gostoljubivost i spremnost na pomoć.

– Ovakva su događanja važna našim učenicima da povežu teorijsku i praktičnu nastavu jer na praksi u školi učenici nemaju stvarno okruženje, goste i situacije koje se mogu dogoditi. Ovdje su imali sve to. Ovako se upoznaju s novim načinima rada, povezuju ono što uče u školi sa stvarnim događajima te onim što ih čeka po završetku školovanja i pronalaskom posla – objasnila je njihova nastavnica Klara Pilić.

Cilj pjenušavog doručka u vinogradu je okupiti vinare, proizvođače pjenušaca i vinoljupce u neobveznom druženju. Organizatorica Marija Vukelić upriličila je i „En primeur Srijem“ – premijeru novih vina ove vinogradarske regije. Turistička zajednica ovim projektom predstavlja vinare i delicije Srijema s namjerom promoviranja i brendiranja regije kao enogastronomske destinacije. Sudjelovanje škole partnera iz Vinkovaca dio je projektih aktivnosti promocije strukovnih zanimanja – zanimanja konobar koje obrazuju škole u RCK u ugostiteljstvu i turizmu.