U okviru RCK VirtuOS održana radionica: PRIPREMA BARSKIH MJEŠAVINA

U našoj školi je 2.ožujka 2023. godine održana radionica naziva Priprema barskih mješavina – Osnovni kokteli. Radionica je organizirana za učenike zanimanja konobar i turističko – hotelijerski komercijalist, a sudjelovalo je 17 učenika iz drugog, trećeg i četvrtog razreda navedenih zanimanja. Radionicu smo organizirali u okviru projekta RCK VirtuOS (UP.03.3.1.05.0006.) koji je sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda. Radionicu je vodio renomirani hrvatski miksolog, Miroslav Kljajić.

Miroslav Kljajić se učenicima predstavio impozantnim životopisom. Nakon godina rada, vježbanja i usavršavanja, sudjelovanja na natjecanjima, gospodin Kljajić je završio i najprestižniju školu za barmene na svijetu – EBS Bartending School u New Yorku, a školovao se i u Zagrebu, New Orleansu, Berlinu, Stockholmu, Amsterdamu i škotskoj školi Spirit of Speyside. Svoje bogato znanje i iskustvo danas gospodin Kljajić prenosi i učenicima.

Miksolog je zvanje  koje se stječe nakon godina rada i iskustva. To je osoba koja priprema pića, kreira  koktele s unikatnim sastojcima i proizvodi svoje sirupe i likere. Miksolog ima veliko iskustvo uparivanja i sljubljivanja hrane, pića i okusa. Potrebno je, u potpunosti, poznavati svaki sastojak i znati ga upariti u određenom omjeru s drugim sastojcima koji na kraju čini cjelinu, odnosno koktel. Posao barmena, miksologa je otkriti i napraviti koktel koji će u potpunosti odgovarati individualnom okusu gosta. Kljajić je upoznao učenike s nekim osnovama barske terminologije i, mogu reći, tek odškrinuo vrata bogatog svijeta pripreme barskih mješavina. Stoga ga, s nestrpljenjem očekujemo na idućoj radionici.

Kako bi dodatno zaintrigirao i zainteresirao učenike, Miroslav je organizirao malo natjecanje. Učenicima je pokazao kako napraviti određene koktele, a potom su oni, poštujući recepturu i omjere morali napraviti koktel u što kraćem vremenu. Svi učenici su napravili koktel Cuba Libre (Bacardi rum, sok limuna, Coca Cola, led, limun) i koktel Negroni (gin, Campari, vermouth, kora od naranče). Potom su radili koktel Manhattan (whiskey, vermouth, bitter). Ovo mini natjecanje je donijelo sedam učenika finalista koji su u konačnici pripremili koktel Daiquiri (svijetli rum, sok od limuna, sirup od šećerne trske). Miroslav Kljajić je pohvalio sve učenike, a naročito je istaknuo sedam finalista koji su pokazali najveći potencijal: Emanuela Andrijević, Augustin Gačić, Antonija Brebrić, Ana Šimunović, Gabrijel Ilić, Mateo Jerković i Iva Ištvan.

Izvješće sastavila: Mirjana Jakšić