Recitatori kao sudionici Svečanosti zatvaranja 34. smotre učeničkih zadruga Republike Hrvatske

           U Vinkovcima 29. rujna 2022. godine upriličena je Svečanost zatvaranja 34. smotre učeničkih zadruga Republike Hrvatske kojoj je organizator bila Srednja strukovna škola Vinkovci. Nositelji programa bili su učenici recitatori koji su prigodnim glumačkim izvedbama doprinijeli svečanom programu koji je održan u dvorani „Barun Trenk”.

        Budući da je Smotra organizirana u mjesecu rujnu, kada se još uvijek našim gradom čuju šokačka glazba i zavičajni govor, na pozornici su kročili učenici Srednje strukovne škole Vinkovci koji čuvaju svoju tradiciju kao dio vlastita identiteta.

       Naše Vinkovce obilježio je Matija Antun Relković djelom Satir iliti divji čovik kojim je prije 260 godina ukazao na probleme života u Slavoniji. Inspirirani njegovim stihovima, naši pučki pisci često su u desetercima kritizirali suvremenost, a njihove stihove naslovljene Poziv Satiru izvela je recitatorica Nikolina Jakić.

         Recitator Josip Jurković izveo je na organskom idiomu monolog Deda i unuk Antuna Vuića u kojemu se zrcali različito životno shvaćanje mlađih i starijih generacija.

      Osim glumačkih izvedbi, u programu je nastupila i učenica Ema Božić koja se predstavila spletom slavonskih dionica izvedenih na samici, a učenica Marijana Misir iščitala je svoju nagrađenu pjesmu Zlatokosa Slavonija.

U drugom dijelu programa nazočnima se obratila predsjednica Hrvatskoga saveza učeničkih zadruga gospođa Dragica Benčik koja je podijelila pohvalnice, zahvalnice i priznanja ovogodišnjim sudionicima Smotre na kojoj je sudjelovalo 58 učeničkih zadruga s izložbenim prostorima, šest učeničkih zadruga s istraživačkim radovima, jedna učenička zadruga iz inozemstva te pet učeničkih zadruga koje su održale kreativne radionice.

       Prigodni govor uputio je i ravnatelj Srednje strukovne škole Vinkovci Domagoj Bujadinović iskazavši zadovoljstvo prikazane zadrugarske kreativnosti učenika i mentora.

        Program je vodio recitator Antun Petrinović, a učenike je pripremila prof. Ivana Petričević.