DRUGI TRADICIJSKI SOKAK U NAŠOJ ŠKOLI

U našoj školi 27. 9. 2022. po drugi puta održan je Tradicijski sokak u suradnji turističke skupine „Istraživači baštine“ (voditeljica prof. Miljenka Vujeva) i školske zadruge „Vridne ruke“ (voditeljica prof. Ankica Živić).

Ovaj događaj povezan je sa zajedničkim obilježavanjem značajnih datuma u mjesecu rujnu  s fokusom na kulturnu baštinu Slavonije. Ovaj pilot projekt čuvara tradicijske baštine obuhvaćao je:  manifestaciju Vinkovačke jeseni, Međunarodni dan kulturne baštine i  Svjetski dan turizma. Osim  radionice zlatoveza, predavanja Marka Sabljakovića i izložbe vrijednih tradicijskih predmeta na sokaku je prikazan i kratki film na temu etno baštine, kulturne ostavštine i održivog turizma koji je izrađen zajedničkim radom profesorice Miljenke Vujeva i Tatjane Alerić. Izdvojiti ćemo jednu rečenicu:

Ono što se ne zna, nije moguće ni voljeti ni vrednovati na odgovarajući način.

Programom tradicijskog sokaka željeli smo pokazati bogatstvo naše tradicije i ujedno smo željeli da učenici na interaktivan način sudjeluju u učenju o vlastitoj baštini. Željeli smo približiti činjenicu da je s kulturom lako živjeti i da se tradicija može ukomponirati u moderne elemente života i rada.

Dijelovi sokaka su bili sljedeći: ulazni punkt na kojem naše učenice odjevene u slavonsku nošnju dočekuju goste i dijele letke koje su izradile naši učenice 4.a razreda; likovni kutak u kojem naš učenik Ivica Dejanović, 2.h oslikava etno motive Slavonije; literarni kutak u kojem sjedi Josip Kozarac (učenik Mateo Jerković) i priča o svom životu i stvaralaštvu, a kasnije Marko Sabljaković drži interaktivno predavanje; u pozadini su izloženi literarni radovi učenika (pod mentorstvom prof. Ivane Petričević i Ivane Paulić); dječji kutak u kojem su izloženi odjevni predmeti i igračke; slatki kutak u kojem naši učenici Ana Vuić i Bruno Gašparić izrađuju tradicionalne slavonske kolače (breskvice, pracne, jagodice, cvjetići-krancle, školjke, krašuljci i krešenti…); etno kutak u kojem su naši Šokci-Josip Jurković i Marija Cvitić  sa ponosom pričali o svojoj nošnji odnosno narodnom ruhu i pojedinim tradicijskim predmetima koji su izloženi na štandu; modni kutak u kojem naše učenice Katarina Pavlović i Valentina Perikić (modni tehničar), Bošnjak Manuela, Mikulec Vuk Viktorija, Očevčić Tamara i Štrangar Martina ( krojač) pričaju o etno kreacijama koje su izložene na lutkama i sudjeluju na radionici zlatoveza; edukativni kutak u kojem članice udruge „Divani“, Cerna izrađuju predmete od zlatoveza.

U samu realizaciju programa uključeni su učenici različitih struka-od kuhara, slastičara, pomoćnih slastičara,  turističko-hotelijerskih komercijalista, turističko-hotelijerskih tehničara, frizera, modnih tehničara i krojača pa do soboslikara. Na sokaku su naši slastičari predstavili tradicijske slastice jagodice i ostale slatke delicije i mogli ste vidjeti razne stare tradicijske predmete. Učenici  su na interaktivan način bili vodiči sokakom i informirali  posjetitelje o pomalo zaboravljenim dijelovima tradicije – Lucija Klišanić i Lea Rajković bile su naše šokice koje su dočekivale posjetitelje na ulazu.. Lana Herman, Iva Katić, Ema Martinović, Ella Perković, Mihaela Mišković i Lucija Šimunović sudjelovali su u ulozi prezentora i vodiča kroz sokak. Ove godine našim sokakom šetao je Josip Kozarac. Naš učenik Mateo Jerković oživio je lik i djelo Josipa Kozarca, a s njim je bila i njegova Tena odnosno naša učenica Nikolina Krznarić obučena u narodnu nošnju. Cijeli događaj svojim fotoaparatom i kamerom popratili su Tea Kunčević i Augustin Gačić.

Naše gošće ove godine bile su članice kulturne udruge „Divani“ iz Cerne koje su vodila interaktivnu radionicu zlatoveza i pokazale su nam kako teče proces izrade zlatoveza i koliko je truda i strpljenja potrebno za izradu pojedinih oblika zlatoveza. Ujedno su nam predstavili vrijedne predmete sa motivom zlatoveza.

Marko Sabljaković, glavni scenarist Vinkovačkih jeseni, održao je na zanimljiv i interaktivan način predavanje o samoj temi ovogodišnjih Vinkovačkih jeseni i ujedno je vodio iznimno kreativan i interaktivan razgovor za prisutnim učenicima o njihovom poimanju i značaju baštine. Pričao je o važnosti tradicije za Slavonce i o svojoj ljubavi prema slavonskom kraju, tradiciji i umjetnosti. Dotaknuo se pitanja o važnosti kulturne i tradicijske baštine za mlade i njihove percepcije iste. Ujedno je istaknuo da učenici trebaju biti ponosni na svoju baštinu, kulturu i da je se ne stide već da o njoj pričaju sa ljubavlju.

Budimo čuvari tradicijske baštine jer ona je dio našeg kulturnog i nacionalnog identiteta!

Vidimo se dogodine!