Obilježavanje 260. obljetnice izdanja Relkovićeva Satira iliti divjega čovika

            U konferencijskoj dvorani 19. svibnja 2022. godine upriličeno je obilježavanje 260. obljetnice tiskanja Relkovićeva djela Satir iliti divji čovik čiji su nositelji učenici 2. a razreda (u okviru razrednoga projekta)  i recitatori Srednje strukovne škole Vinkovci. Programom se željelo ukazati na važnost poruke koja se krije u stihovima Satira, kao i na  njezinu aktualizaciju.

          Uvodni dio programa započeo je glazbenom dionicom učenice Eme Božić (2. a), potom je recitator Antun Petrinović (3. a), u ulozi Relkovića, govorio o ideji stvaranja autorova spjeva. Učenice 2. a razreda Martina Maloševac i Lucija Perić prikazale su u obliku prezentacije osnovne značajke književnoga djela i istaknuli neke zanimljivosti. Recitator Josip Jurković (1. e) izveo je monolog Ivana Boždara naslovljen Satir iliti podivljali čovik.

         Učenici su imali prigodu pogledati kratki videozapis koji je snimljen u Lapidariju Gradskoga muzeja u Vinkovcima. Videozapis donosi  antologijske stihove te povijesne podatke o Relkoviću i Satiru, a u njemu su sudjelovali učenici 2. a razreda Larisa Matić i Roko Mečić. Zahvaljujemo ravnatelju Gradskoga muzeja Hrvoju Vuliću što nam je ustupio prostor na kojemu se nalazi povijesna zastava s likom Relkovića.

          Recitatorica 3. a razreda Nikolina Jakić izvela je tekst Poziv Satiru u kojemu su naši pučki pisci pisali u desetercima poput Satira te kritizirali mane današnjice.

Povodom obilježavanja obljetnice Satira organiziran je i literarni natječaj u kojemu su učenici pisali šaljive i satirične pjesme na temu: Muke naše svagdašnje, Današnji Satir i Slavonijo, zemljo obećana.

              Pjesme su čitali učenici 2. g razreda Ivan Simić i Noa Perković, mentorica ime je prof. Ivana Paulić,  te učenice 2. a, 2. e i 3. a razreda: Iva Šakić, Larisa Matić, Violeta Bertić, Ana Petrušić i Marijana Misir kojima je mentorica prof. Ivana Petričević.

             U hodniku škole postavljena je izložba slikovnih priloga učenika 2. g i 3. g razreda Daniela Štivića, Luke Lajtmana, Enrica Klisurića kojima je mentorica Melita Matijević, te radovi učenica 2. a razreda Lane Jurić i Klare Majer. Osim likovnih priloga nalaze se i  literarni radovi pročitani na prigodnom programu.

         Program su vodile učenice Larisa Matić i Lucija Perić, a učenike je uvježbala i program osmislila prof. Ivana Petričević. Vjerujemo da je učenike program potaknuo na promišljanje o promjenama koje su nužne u današnjemu vremenu, a doprinose boljoj i sigurnijoj budućnosti. 

Ivana Petričević, prof.