Literarni rad Božice Nesek predstavljen na Svečanom zatvaranju Državne smotre LiDraNo 2024.

        U Vinkovcima od 24. do 26. travnja 2024. godine održana je Državna smotra LiDraNo 2024. – za literarni, dramski i novinarski izraz, a škola domaćin bila je Gimnazija Matije Antuna Reljkovića, Vinkovci. Svečano otvaranje održano je 24. travnja 2024. godine u 20:00 u Gradskom kazalištu „Joza Ivakić”, Vinkovci, a potom su lidranovci imali prigodu vidjeti izvedbe učenika u pojedinačnim nastupima.

       Učenica Srednje strukovne škole Vinkovci Božica Nesek (4. a), s mentoricom Ivanom Petričević, bila je sudionica literarnoga izraza među 20 pozvanih učenika iz Republike Hrvatske. U četvrtak 25. travnja 2024. godine, u Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci, održan je 1. okrugli stol za učenike i mentore na kojemu su sudjelovali sljedeći članovi državnoga povjerenstva: Miroslav Mićanović (moderator), Mirela Barbaroša-Šikić, Ksenija Banović, Marija Ott Franolić, Hrvoje Kovačević i Kristijan Novak (opravdano odsutni bili su: Krešimir Bagić, Zoran Ferić i Evelina Rudan). Svaki član državnoga povjerenstva iznio je svoje viđenje ovogodišnjih literarnih radova u kojima je vidljiva zrelost i  autentičnost napisanoga. Istaknuli su da učenici prikazuju probleme odrastanja, traganje za identitetom, socijalnu tematiku i mnoge druge životne preokupacije. Književnik Kristijan Novak i književna prevoditeljica Ksenija Banović uručili su učenicima i mentorima Zbornik ovogodišnjega LiDraNa.

          Na 2. okruglom stolu Božica Nesek imala je prigodu raspravljati o svom pisanju s književnikom Hrvojem Kovačevićem te procijeniti radove ostalih učenika, a potom je nazočila radionici kreativnoga pisanja koju je vodio književnik Miroslav Mićanović. Svečano zatvaranje Državne smotre LiDraNo 2024. održano je 26. travnja 2024. godine u 12:00 u Gradskom kazalištu „Joza Ivakić”, Vinkovci. U programu su predstavljeni najbolji radovi učenika u literarnom, dramskom i novinarskom izrazu prema izboru državnoga povjerenstva. Učenica Božica Nesek bila je jedna od dvoje izabranih učenika u literarnom izrazu te je pred tristotinjak učenika, mentora i ostalih posjetitelja pročitala pjesmu Bezimena

         Božici Nesek iskazujem iskrene čestitke za ovako izniman uspjeh na polju literarnoga stvaralaštva i želim joj napredovanje u stihičnom osluškivanju svijeta oko sebe.

Ivana Petričević, prof.