U okviru projekta Erasmus+ KA1 „Strukovni iskorak“ br. projekta 2024-1-HR01-KA122-VET-000233221 nastavnice Ankica Živić i Lidia Lešić sudjelovale su u aktivnosti mobilnosti job shadowing. Mobilnost je trajala od 24. ožujka 2025. do 28. ožujka 2025. godine u Njemačkoj u Frankfurtu na Majni.
Job shadowing ili praćenje rada, vrsta je aktivnosti u kojoj nastavnici promatraju i prate svakodnevni posao, radno okruženje, metode i načine rada u ugostiteljskom objektu koji im je dodijeljen.
Nastavnica Ankica Živić odradila je job shadowing u „Fleckebühler Bio- bistro & caffe“ u Frankfurtu. „Fleckebühler“ je zajednica i organizacija samopomoći osoba s problemima ovisnosti koje žele živjeti bez droge, alkohola, duhana, kocke i nasilja. Zajednica obrađuje više od 250 hektara zemlje po biodinamičkim principima, posjeduje farme životinja te svoje proizvode prerađuje i plasira u vlastitu pekaru, mesnicu i siranu.
Jedan od njihovih ugostiteljskih objekata je i “Bio- bistro & caffe” u Frankfurtu koji svojim gostima poslužuje ručak od ponedjeljka do subote od 11:30 do 15:00 sati, a radno vrijeme bistroa je od 9:30 do 16:00 sati. U bistrou se prigotovljavaju i poslužuju isključivo vegetarijanska jela od bio namirnica uzgojenih na njihovim plantažama (koliko je god moguće) uz neznatan udio bio namirnica iz ostatka svijeta. Pekarski proizvodi i slastice dolaze iz njihove bio pekare. Ne poslužuju alkohol, a nije dozvoljeno pušenje ni u zatvorenom prostoru niti na terasi. Sredstva za pranje i čišćenje su biorazgradivi. Bistro je pet friendly.
U objektu se svako jutro presaju (cijede) svježi sokovi od jabuke, mrkve, džumbira, cikle, limuna i naranče te se svakodnevno poslužuju gostima.
Gosti svakodnevno vrlo rado dolaze na kavu i čaj (također bio), a posebno je cijenjen čaj pripremljen od svježeg džumbira i kurkume (uz dodatak soka od naranče i limuna).
Nastavnica Ankica Živić je pratila poslove u kuhinji (od pripreme, gotovljenja do posluživanja) vegetarijanskih jela s posebnim naglaskom na zero waste modelu. Sav kuhinjski otpad se zbrinjava u malom reciklažnom bloku koji se nalazi uz objekt. Jela koja gosti nose kući se isključivo pakuju u staklene posude.
Nastavnica Živić je izjavila: “Prijavila sam se na ovu mobilnost s ciljem unaprijeđenja znanja iz područja kuharstva (vegetarijanska kuhinja) s naglaskom na očuvanje okoliša i zdrave prehrane, ali i da posjetim Frakfurt i obnovim znanje njemačkog jezika. Oduševila su me jela koja su se svakodnevno posluživala jer su odisala svojom jednostavnošću, bogatim okusom i nutritivnom vrijednošću. Vrijeme je jako brzo prolazilo uz gostoljubive, otvorene i vedre djelatnike i mentoricu.”
Nastavnica Lidia Lešić odradila je aktivnosti u restoranu “GIOIA”. Ovaj restoran ističe se svojim rustikalnim interijerom i vintage stilom pružajući svojim gostima opuštajuću atmosferu za uživanje u velikom izboru jela. Svoju gastronomsku ponudu opisali su slikovito „gdje Zapad susreće istočni Mediteran” te svojim gostima nude bogatstvo novih okusa kroz orijentalne začine ali i kroz brojne vegetarijanske specijalitete. Također su u ponudi jela sa bezglutenskom tjesteninom što govori o profesinalnoj brizi za gosta.
Nastavnica Lidia Lešić je istaknula „Drago mi je što sam imala priliku postati dijelom ovog restorana pa makar i u sjeni. Kao nastavnika kojeg zanimaju novi načini prehrane ovo je bilo vrlo bogato iskustvo. Oduševljena sam novim okusima pizze i jela od tjestenine te uporabi mirodija u izradi slastica. Boravak u Frankfurtu za mene je nezaboravno iskustvo i sa profesionalnog, jezičnog, kulturološkog aspekta i toplo ga preporučam.”
Program je obogaćen i kulturnim sadržajima. Nastavnice su obišle znamenitosti Frankfurta kao što su: Roemberg (povijesni trg s prekrasnim starim zgradama i fontanom, srce starog Frankfurta, rekonstruirane drvene kuće na popločenom gradskom trgu na kojem se nalaze i muzej i gotička crkva), Starogradsku Vijećnicu, katedralu svetog Bartolomeja (izgrađenu od crvenog pješčenjaka u gotičkom stilu. 95 metara visoka a izgrađena u razdoblju od 13. do 15. stoljeća, nadilazi čak i neke nebodere u gradu), Struwwelpeter- Museum (muzej o frankfurtskom liječniku i pjesniku Heinrichu Hoffmannu, koji je postao svjetski poznat klasičnom slikovnicom “Der Struwwelpete), Eiserner Steg (povijesni pješački most preko Majne, popularan među turistima zbog svojih panoramskih pogleda), Main Tower (neboder s vidikovcem koji nudi spektakularan pogled na grad), Zeil (glavna trgovačka ulica u Frankfurtu, savršeno mjesto za kupovinu i uživanje u kafićima).
Erasmus+ projekta pruža brojne dobrobiti i stoga ćemo i dalje poticati sudjelovanje u aktivnostima poput job shadowinga.
Izvješće napisale
Ankica Živić i Lidia Lešić











