25. dani Josipa i Ivana Kozarca (Susret s književnicom Jasnom Horvat i Jutro poezije)

              U okviru 25. dana Josipa i Ivana Kozarca, 25. listopada 2019. godine, u našoj je školskoj knjižnici upriličen susret s književnicom Jasnom Horvat. Učenici i profesori imali su prigodu upoznati književni rad spisateljice Jasne Horvat koja je dr. kvantitativne ekonomije i profesorica Statistike na Ekonomskom fakultetu u Osijeku. Njezin znanstveni rad prati i pisanje zanimljivih književnih djela, stoga je autorica predstavila poetiku svoga spisateljskoga rada. Iz bogate književne produkcije (Izgubljena vila, Alemperkina kazivanja, Vilijun, Bizarij, Krijesnici, Vilikon, Pisma u pismu, Az, Auron, Alikvot, Atanor, Osvojski i dr.) prikazala je pripovjedno tkivo djela Alemperkina kazivanja, Az, Alikvot, Pisma u pismu i Osvojski (knjiga je dobila Nagradu za književnost na ovogodišnjim Kozarčevim danima). Saznali smo da književnica svoje pisanje temelji na poetici oulipovske književnosti, odnosno književnosti ograničenja u kojoj se često primjenjuje matematički model u pisanju. Istaknula je kako iščitavanje pojedinih knjiga zahtijeva pametni telefon jer u knjigama postoje QR kodovi. 

             Moderatorica razgovora s književnicom Jasnom Horvat bila je prof. Ivana Petričević. Učenice recitatorice naše škole predstavile su pojedine ulomke: Nika Šola, 3. b (Alemperkina kazivanja),  Klara Burg, 1. a (Az) i Iva Plavšić, 4. a (Pisma u pismu). Cilj ovakvoga interaktivnog susreta s književnicom bio je potaknuti učenike na čitanje suvremenih knjiga koje su vrlo edukativne  i traže poznavanje suvremene tehnologije.

        U cafe-baru Charlie 26. listopada 2019. godine održano je Jutro poezije kojemu je misija predstaviti pjesničke ostvaraje vinkovačkih srednjoškolaca.  Na ovogodišnjem Jutru poezije sudjelovalo je 16 učenika iz četiriju vinkovačkih srednjih škola (Tehnička škola Ruđera Boškovića, Zdravstvena i veterinarska škola dr. Andrije Štampara, Gimnazija Matije Antuna Reljkovića i Srednja strukovna škola Vinkovci). U uvodnom dijelu učenica vinkovačke Gimnazije Anamarija Mrkonjić predstavila je stvaralaštvo Vladimira Kovačića povodom 60. godišnjice smrti.

       Našu školu predstavljali su učenici pjesnici: Tomislav Božić, 3. f (Klupa sjećanja) − mentorica Ivana Paulić; Božica Nesek, 1. a (Simfonija tuge), Iva Turkalj (Terca u svemiru) i Ema Knežević, 4 a (Manje-više) − mentorica Ivana Petričević. Članovi Prosudbenoga povjerenstva bili su pjesnici Franjo Nagulov, Mateja Jurčević i Filip Marković koji su među 30-ak pristiglih pjesama izabrali 16 koje su predstavljene na ovogodišnjem Jutru poezije.

       Prema procjeni Prosudbenoga povjerenstva drugo mjesto osvojila je učenica naše škole Ema Knežević (prvo mjesto – Tin Kelčić, Zdravstvena i veterinarska škola dr. Andrije Štampara; treće mjesto − Dominik Jurić, Gimnazija M. A. Reljkovića).

       Moderatorica Jutra poezije bila je prof. Nikolina Maletić iz vinkovačke Gimnazije, a u glazbenom i voditeljskom dijelu sudjelovali su učenici vinkovačke Gimnazije.

      Jutro poezije potvrđuje da su Vinkovci rasadište talentiranih srednjoškolaca koji su budućnost vinkovačke pisane riječi.

Ivana Petričević, prof.