Poslovi konobara razlikuju se ovisno o tome gdje je konobar zaposlen. Samim time je i opis poslova konobara na različitim mjestima drugačiji te ovisi o uslugama koje se pružaju i o organizaciji rada u ugostiteljskom objektu.
Ako su zaposleni u restoranima ili hotelima i drugim mjestima koji ugošćuju veći broj ljudi, poslovi konobara započinju s pripremom stolnog rublja, stolnog inventara i uređivanjem kolica za posluživanje. Zatim slijedi priprema u prostorima namijenjenim posluživanju gostiju gdje se odvija raspoređivanje stolova i stolaca, njihovo prekrivanje, uređivanje stolova za posluživanje, kao i svi oni poslovi koji se odnose na pitanja kućnoga reda (briga za stolnu dekoraciju, jelovnike, cjenike itd.).
Slijedi doček gostiju (pozdravljanje, određivanje prikladnoga stola, pomoć pri odlaganju garderobe); donošenje jelovnika, vinske karte ili upućivanje u dnevnu ponudu, odnosno preporuka o specijalitetima kuće; uzimanje narudžbe od gostiju, evidentiranje narudžbi, posluživanje hrane, posluživanje pića; pospremanje stola, priprema računa i zahvala na posjetu.
Osim u restoranima i drugim mjestima s ponudom hrane, konobari se mogu zapošljavati i u ugostiteljskim objektima koji pružaju usluge posluživanja pića (primjerice caffe barovi, cocktail barovi, noćni klubovi i dr.).

Nastavni plan i program
Naziv predmeta |
Broj sati |
Ukupni broj sati |
|||||
1. razred |
2. razred |
3. razred |
|||||
tjedno |
godišnje |
tjedno |
godišnje |
tjedno |
godišnje |
||
Hrvatski jezik |
3 |
105 |
3 |
105 |
3 |
96 |
306 |
Strani jezik |
2 |
70 |
2 |
70 |
2 |
64 |
204 |
Povijest |
2 |
70 |
- |
- |
- |
- |
70 |
Vjeronauk/Etika |
1 |
35 |
1 |
35 |
1 |
32 |
102 |
Tjelesna i zdravstvena kultura |
1 |
35 |
1 |
35 |
1 |
32 |
102 |
Politika i gospodarstvo |
- |
- |
2 |
70 |
- |
- |
70 |
Matematika u struci |
2 |
70 |
1 |
35 |
1 |
32 |
137 |
Strani jezik II |
2 |
70 |
2 |
70 |
2 |
64 |
204 |
Tehnologija zanimanja |
2 |
70 |
2 |
70 |
1 |
32 |
172 |
Turistička geografija |
- |
- |
- |
- |
1 |
32 |
32 |
Poslovna psihologija i komunikacije |
- |
- |
1 |
35 |
- |
- |
35 |
Kulturno povijesna baština |
- |
- |
- |
- |
1 |
32 |
32 |
Marketing u turizmu |
- |
- |
- |
- |
2 |
64 |
64 |
Enologija s gastronomijom |
- |
- |
1 |
35 |
- |
- |
35 |
Vođenje i organizacija restorana |
- |
- |
- |
- |
1 |
32 |
32 |
Izborna nastava |
1 |
35 |
1 |
35 |
1 |
32 |
102 |
Tjelesna i zdravstvena kultura Matematika u struci Stručni predmeti |
|
|
|
|
|
|
|
Praktična nastava |
|
900 |
|
900 |
|
800 |
2600 |
Praktična nastava u školi - Ugostiteljsko posluživanje s vježbama - Bonton - Kuharstvo - Osnove računalstva s vježbama Praktična
nastava u ugostiteljskom objektu |
|
360 540 |
|
270 630 |
|
160 640 |
|
Ukupno |
16 |
1460 |
17 |
1495 |
17 |
1344 |
4299 |
Naziv predmeta |
Broj sati |
Ukupni broj sati |
|||||
1. razred |
2. razred |
3. razred |
|||||
tjedno |
godišnje |
tjedno |
godišnje |
tjedno |
godišnje |
||
Hrvatski jezik |
3 |
105 |
3 |
105 |
3 |
96 |
306 |
Strani jezik |
2 |
70 |
2 |
70 |
2 |
64 |
204 |
Povijest |
2 |
70 |
- |
- |
- |
- |
70 |
Vjeronauk/Etika |
1 |
35 |
1 |
35 |
1 |
32 |
102 |
Tjelesna i zdravstvena kultura |
1 |
35 |
1 |
35 |
1 |
32 |
102 |
Politika i gospodarstvo |
- |
- |
2 |
70 |
- |
- |
70 |
Matematika u struci |
2 |
70 |
1 |
35 |
1 |
32 |
137 |
Strani jezik II |
2 |
70 |
2 |
70 |
2 |
64 |
204 |
Tehnologija zanimanja |
2 |
70 |
2 |
70 |
1 |
32 |
172 |
Turistička geografija |
- |
- |
- |
- |
1 |
32 |
32 |
Poslovna psihologija i komunikacije |
- |
- |
1 |
35 |
- |
- |
35 |
Kulturno povijesna baština |
- |
- |
- |
- |
1 |
32 |
32 |
Marketing u turizmu |
- |
- |
- |
- |
2 |
64 |
64 |
Enologija s gastronomijom |
- |
- |
1 |
35 |
- |
- |
35 |
Vođenje i organizacija restorana |
- |
- |
- |
- |
1 |
32 |
32 |
Izborna nastava |
1 |
35 |
1 |
35 |
1 |
32 |
102 |
Tjelesna i zdravstvena kultura Matematika u struci Stručni predmeti |
|
|
|
|
|
|
|
Praktična nastava |
|
900 |
|
900 |
|
800 |
2600 |
Praktična nastava u školi - Ugostiteljsko posluživanje s vježbama - Bonton - Kuharstvo - Osnove računalstva s vježbama Praktična
nastava u ugostiteljskom objektu |
|
360 540 |
|
270 630 |
|
160 640 |
|
Ukupno |
16 |
1460 |
17 |
1495 |
17 |
1344 |
4299 |
I. Zajednički dio
R.br. |
NASTAVNI PREDMET |
1. razred |
2. razred |
3. razred |
1. |
Hrvatski
jezik |
3 |
3 |
3 |
2. |
Povijest |
2 |
- |
- |
3. |
Politika
i gospodarstvo |
- |
- |
2 |
4. |
Tjelesna
i zdravstvena kultura |
2 |
2 |
2 |
5. |
Etika/Vjeronauk |
1 |
1 |
1 |
II. Posebni stručni dio
R.br. |
NASTAVNI PREDMET |
1. razred |
2. razred |
3. razred |
6. |
Strani
jezik I |
3 |
3 |
3 |
7. |
Strani
jezik II |
2 |
2 |
3 |
8. |
Gospodarska
matematika |
2 |
2 |
2 |
9. |
Računalstvo |
2 |
1 |
- |
10. |
Povijest
hrvatske kulturne baštine |
- |
- |
2 |
11. |
Biologija
s higijenom i ekologijom |
2 |
- |
- |
12. |
Poslovna
psihologija i komunikacija |
- |
2 |
- |
13. |
Osnove
turizma |
2 |
- |
- |
14. |
Turistička
geografija Hrvatske |
- |
2 |
- |
15. |
Organizacija
poslovanja ugostiteljskih poduzeća |
- |
2 |
2 |
16. |
Marketing
u turizmu |
- |
- |
1 |
17. |
Kuharstvo |
- |
2 |
- |
18. |
Ugostiteljsko
posluživanje |
5 |
5 |
6 |
19. |
Poznavanje
robe i prehrana |
2 |
1 |
1 |
|
Praktična
nastava - tjedno |
280 8 sati |
280 8 sati |
256 8 sati |
|
Stručna
praksa |
182 sata |
182 sata |
- |
samo na mobu
I. Zajednički dio
R.br. |
NASTAVNI PREDMET |
1. razred |
2. razred |
3. razred |
1. |
Hrvatski
jezik |
3 |
3 |
3 |
2. |
Povijest |
2 |
- |
- |
3. |
Politika
i gospodarstvo |
- |
- |
2 |
4. |
Tjelesna
i zdravstvena kultura |
2 |
2 |
2 |
5. |
Etika/Vjeronauk |
1 |
1 |
1 |
II. Posebni stručni dio
R.br. |
NASTAVNI PREDMET |
1. razred |
2. razred |
3. razred |
6. |
Strani
jezik I |
3 |
3 |
3 |
7. |
Strani
jezik II |
2 |
2 |
3 |
8. |
Gospodarska
matematika |
2 |
2 |
2 |
9. |
Računalstvo |
2 |
1 |
- |
10. |
Povijest
hrvatske kulturne baštine |
- |
- |
2 |
11. |
Biologija
s higijenom i ekologijom |
2 |
- |
- |
12. |
Poslovna
psihologija i komunikacija |
- |
2 |
- |
13. |
Osnove
turizma |
2 |
- |
- |
14. |
Turistička
geografija Hrvatske |
- |
2 |
- |
15. |
Organizacija
poslovanja ugostiteljskih poduzeća |
- |
2 |
2 |
16. |
Marketing
u turizmu |
- |
- |
1 |
17. |
Kuharstvo |
- |
2 |
- |
18. |
Ugostiteljsko
posluživanje |
5 |
5 |
6 |
19. |
Poznavanje
robe i prehrana |
2 |
1 |
1 |
|
Praktična
nastava - tjedno |
280 8 sati |
280 8 sati |
256 8 sati |
|
Stručna
praksa |
182 sata |
182 sata |
- |