Konobar
Poslovi konobara razlikuju se ovisno o tome gdje je konobar zaposlen. Samim time je i opis poslova konobara na različitim mjestima drugačiji te ovisi o uslugama koje se pružaju i o organizaciji rada u ugostiteljskom objektu.
Ako su zaposleni u restoranima ili hotelima i drugim mjestima koji ugošćuju veći broj ljudi, poslovi konobara započinju s pripremom stolnog rublja, stolnog inventara i uređivanjem kolica za posluživanje. Zatim slijedi priprema u prostorima namijenjenim posluživanju gostiju gdje se odvija raspoređivanje stolova i stolaca, njihovo prekrivanje, uređivanje stolova za posluživanje, kao i svi oni poslovi koji se odnose na pitanja kućnoga reda (briga za stolnu dekoraciju, jelovnike, cjenike itd.).
Slijedi doček gostiju (pozdravljanje, određivanje prikladnoga stola, pomoć pri odlaganju garderobe); donošenje jelovnika, vinske karte ili upućivanje u dnevnu ponudu, odnosno preporuka o specijalitetima kuće; uzimanje narudžbe od gostiju, evidentiranje narudžbi, posluživanje hrane, posluživanje pića; pospremanje stola, priprema računa i zahvala na posjetu.
Osim u restoranima i drugim mjestima s ponudom hrane, konobari se mogu zapošljavati i u ugostiteljskim objektima koji pružaju usluge posluživanja pića (primjerice caffe barovi, cocktail barovi, noćni klubovi i dr.).
Nastavni plan i program
Broj sati |
||||||
1.razred |
2.razred |
3.razred |
||||
tjedno |
godišnje |
tjedno |
godišnje |
tjedno |
godišnje |
|
Općeobrazovni dio |
||||||
Hrvatski jezik |
3 |
105 |
3 |
105 |
3 |
96 |
Strani jezik |
2 |
70 |
2 |
70 |
2 |
64 |
Povijest |
2 |
70 |
- |
- |
- |
- |
Vjeronauk/Etika |
1 |
35 |
1 |
35 |
1 |
32 |
Tjelesna i zdravstvena kultura |
1 |
35 |
1 |
35 |
1 |
32 |
Politika i gospodarstvo |
- |
- |
2 |
70 |
- |
- |
Stručno - teorijski dio s izbornom nastavom |
||||||
Matematika u struci |
2 |
70 |
1 |
35 |
1 |
32 |
Strani jezik II |
2 |
70 |
2 |
70 |
2 |
64 |
Tehnologija zanimanja |
2 |
70 |
2 |
70 |
1 |
32 |
Turistička geografija |
- |
- |
- |
- |
1 |
32 |
Poslovna psihologija i komunikacije |
- |
- |
1 |
35 |
- |
- |
Kulturno povijesna baština |
- |
- |
- |
- |
1 |
32 |
Marketing u turizmu |
- |
- |
- |
- |
2 |
64 |
Enologija s gastronomijom |
- |
- |
1 |
35 |
- |
- |
Vođenje i organizacija restorana |
- |
- |
- |
- |
1 |
32 |
Izborna
nastava Tjelesna i zdravstvena
kultura Matematika u
struci Stručni predmeti |
1 |
35 |
1 |
35 |
1 |
32 |
Tehnologija zanimanja 2/2/1 |
||||||
Osnove higijene |
½ |
15 |
|
|
|
|
Kemija |
½ |
15 |
|
|
|
|
Poznavanje robe i prehrana |
1 |
40 |
1 |
35 |
1 |
32 |
Biologija i ekologija |
- |
|
1 |
35 |
|
|
Praktični dio (35 tjedana u školi, 40
tjedana u ugostiteljskom objektu) |
||||||
Naziv predmeta |
Broj sati |
|||||
1.razred |
2.razred |
3.razred |
||||
godišnje |
godišnje |
godišnje |
||||
Praktična
nastava u školi* |
360 |
270 |
160 |
|||
-Ugostiteljsko
posluživanje s vježbama -Bonton -
Kuharstvo - Osnove računalstva s vježbama |
220 35 35 70 |
240 30 - |
160 - - - |
|||
Praktična
nastava u ugostiteljskom objektu** |
540 |
630 |
640 |
|||
Nastavna
godina (35 tj.) Ljetna praktična nastava |
350 190 |
430 200 |
640 |
|||
Ukupno |
900 |
900 |
800 |
|||
*
Kombinira
se
teorijska
i praktična nastava. U
okviru
ugostiteljskog
posluživanja
s |