Slastičar izrađuje kolače, kreme, sladoled i ostale slastice. Glavne sirovine s kojima radi su mlijeko i mliječni proizvodi, šećer, kakao, brašno, jaja, različite vrste voća i mirodija. Ovisno o vrsti slastice koju priprema slastičar prema potrebi namirnice s kojima radi opere, oguli, usitni, samelje, nareže, izriba, usitni i sl. Sve to može obaviti ručno ili električnim strojevima ili napravama. Za izradu tijesta za kolače i biskvita slastičar priprema kalupe, oblikuje tijesto, stavlja ga u kalupe ili limove te nadzire njegovo pečenje. Pripremljene biskvite i tijesta za kolače premazuje ili puni kremom, koju također sam priprema. Kolače ukrašava glazurom, voćem, šećerom u prahu, jestivim ukrasima te ih reže na prikladnu veličinu i oblik.
Posao slastičara je i kuhanje voćnih želea, marmelada, džemova i pudinga kao i priprema različitih vrsta sladoleda i marcipana. Slastičar pripremljene slastice slaže na pladnjeve i odnosi u prodajni prostor slastičarnice ili ih pakira u kutije za transport do trgovina i restorana.
U svom radu slastičar se služi raznim kuharskim i slastičarskim priborom, alatima i strojevima te njegov posao obuhvaća i njihovo održavanje, čišćenje i podmazivanje te provjeru njihovog rada.
Slastičar većinom rade prema radnim nalozima, a od njega se očekuje da svoj posao obavi u skladu sa zahtjevima kvalitete, sigurno i savjesno te da radi sukladno higijenskim propisima.

Nastavni plan i program
Naziv
predmeta |
Broj sati |
Ukupni broj
sati |
|||||
1. razred |
2. razred |
3. razred |
|||||
tjedno |
godišnje |
tjedno |
godišnje |
tjedno |
godišnje |
||
Hrvatski jezik |
3 |
105 |
3 |
105 |
3 |
96 |
306 |
Strani jezik |
2 |
70 |
2 |
70 |
2 |
64 |
204 |
Povijest |
2 |
70 |
- |
- |
- |
- |
70 |
Vjeronauk/Etika |
1 |
35 |
1 |
35 |
1 |
32 |
102 |
Tjelesna i zdravstvena kultura |
1 |
35 |
1 |
35 |
1 |
32 |
102 |
Politika i gospodarstvo |
- |
- |
2 |
70 |
- |
- |
70 |
Matematika u struci |
2 |
70 |
1 |
35 |
1 |
32 |
137 |
Tehnologija zanimanja |
2 |
70 |
3 |
105 |
2 |
64 |
239 |
Kulturno-povijesna baština |
- |
- |
- |
- |
1 |
32 |
32 |
Marketing u turizmu |
- |
- |
- |
- |
2 |
64 |
64 |
Enologija s gastronomijom |
- |
- |
1 |
35 |
- |
- |
35 |
Vođenje i organizacija
slastičarnice |
- |
- |
- |
- |
1 |
32 |
32 |
Strani jezik II |
1 |
35 |
1 |
35 |
1 |
32 |
102 |
Izborna
nastava |
1 |
35 |
1 |
35 |
1 |
32 |
102 |
Tjelesna i zdravstvena kultura Matematika u struci Strani jezik II Stručni predmeti |
|
|
|
|
|
|
|
Praktična
nastava |
|
900 |
|
900 |
|
800 |
2600 |
Praktična nastava u školi - Slastičarstvo s vježbama -Bonton - Ugostiteljsko posluživanje vježbama - Osnove računalstva s vježbama Praktična nastava u ugostiteljskom objektu |
|
360 540 |
|
270 630 |
|
160 640 |
|
Ukupno |
15 |
1425 |
16 |
1460 |
16 |
1312 |
4197 |
Naziv
predmeta |
Broj sati |
Ukupni broj
sati |
|||||
1. razred |
2. razred |
3. razred |
|||||
tjedno |
godišnje |
tjedno |
godišnje |
tjedno |
godišnje |
||
Hrvatski jezik |
3 |
105 |
3 |
105 |
3 |
96 |
306 |
Strani jezik |
2 |
70 |
2 |
70 |
2 |
64 |
204 |
Povijest |
2 |
70 |
- |
- |
- |
- |
70 |
Vjeronauk/Etika |
1 |
35 |
1 |
35 |
1 |
32 |
102 |
Tjelesna i zdravstvena kultura |
1 |
35 |
1 |
35 |
1 |
32 |
102 |
Politika i gospodarstvo |
- |
- |
2 |
70 |
- |
- |
70 |
Matematika u struci |
2 |
70 |
1 |
35 |
1 |
32 |
137 |
Tehnologija zanimanja |
2 |
70 |
3 |
105 |
2 |
64 |
239 |
Kulturno-povijesna baština |
- |
- |
- |
- |
1 |
32 |
32 |
Marketing u turizmu |
- |
- |
- |
- |
2 |
64 |
64 |
Enologija s gastronomijom |
- |
- |
1 |
35 |
- |
- |
35 |
Vođenje i organizacija
slastičarnice |
- |
- |
- |
- |
1 |
32 |
32 |
Strani jezik II |
1 |
35 |
1 |
35 |
1 |
32 |
102 |
Izborna
nastava |
1 |
35 |
1 |
35 |
1 |
32 |
102 |
Tjelesna i zdravstvena kultura Matematika u struci Strani jezik II Stručni predmeti |
|
|
|
|
|
|
|
Praktična
nastava |
|
900 |
|
900 |
|
800 |
2600 |
Praktična nastava u školi - Slastičarstvo s vježbama -Bonton - Ugostiteljsko posluživanje vježbama - Osnove računalstva s vježbama Praktična nastava u ugostiteljskom objektu |
|
360 540 |
|
270 630 |
|
160 640 |
|
Ukupno |
15 |
1425 |
16 |
1460 |
16 |
1312 |
4197 |
I. Zajednički dio
R.br. |
NASTAVNI PREDMET |
1. razred |
2. razred |
3. razred |
1. |
Hrvatski
jezik |
3 |
3 |
3 |
2. |
Povijest |
2 |
- |
- |
3. |
Politika
i gospodarstvo |
- |
- |
2 |
4. |
Tjelesna
i zdravstvena kultura |
2 |
2 |
2 |
5. |
Etika/Vjeronauk |
1 |
1 |
1 |
II. Posebni stručni dio
R.br. |
NASTAVNI
PREDMET |
1. razred |
2. razred |
3. razred |
6. |
Strani
jezik I |
2 |
2 |
2 |
7. |
Strani
jezik II |
2 |
2 |
2 |
8. |
Gospodarska
matematika |
2 |
2 |
2 |
9. |
Računalstvo |
2 |
1 |
- |
10. |
Povijest
hrvatske kulturne baštine |
- |
- |
2 |
11. |
Biologija
s higijenom i ekologijom |
1 |
2 |
- |
12. |
Organizacija
poslovanja ugostiteljskih poduzeća |
- |
2 |
2 |
13. |
Osnove
turizma |
2 |
- |
- |
14. |
Poznavanje
robe i prehrana |
2 |
2 |
2 |
15. |
Ugostiteljsko
posluživanje |
- |
2 |
- |
16. |
Slastičarstvo |
7 |
7 |
8 |
|
Praktična
nastava - tjedno |
280 8 sati |
280 8 sati |
256 8 sati |
|
Stručna
praksa |
182 sata |
182 sata |
- |
samo na mobu
I. Zajednički dio
R.br. |
NASTAVNI PREDMET |
1. razred |
2. razred |
3. razred |
1. |
Hrvatski
jezik |
3 |
3 |
3 |
2. |
Povijest |
2 |
- |
- |
3. |
Politika
i gospodarstvo |
- |
- |
2 |
4. |
Tjelesna
i zdravstvena kultura |
2 |
2 |
2 |
5. |
Etika/Vjeronauk |
1 |
1 |
1 |
II. Posebni stručni dio
R.br. |
NASTAVNI
PREDMET |
1. razred |
2. razred |
3. razred |
6. |
Strani
jezik I |
2 |
2 |
2 |
7. |
Strani
jezik II |
2 |
2 |
2 |
8. |
Gospodarska
matematika |
2 |
2 |
2 |
9. |
Računalstvo |
2 |
1 |
- |
10. |
Povijest
hrvatske kulturne baštine |
- |
- |
2 |
11. |
Biologija
s higijenom i ekologijom |
1 |
2 |
- |
12. |
Organizacija
poslovanja ugostiteljskih poduzeća |
- |
2 |
2 |
13. |
Osnove
turizma |
2 |
- |
- |
14. |
Poznavanje
robe i prehrana |
2 |
2 |
2 |
15. |
Ugostiteljsko
posluživanje |
- |
2 |
- |
16. |
Slastičarstvo |
7 |
7 |
8 |
|
Praktična
nastava - tjedno |
280 8 sati |
280 8 sati |
256 8 sati |
|
Stručna
praksa |
182 sata |
182 sata |
- |
samo na mobu