samo na računalu:

samo na mobu/tabletu:

Slastičar

Slastičar izrađuje kolače, kreme, sladoled i ostale slastice. Glavne sirovine s kojima radi su mlijeko i mliječni proizvodi, šećer, kakao, brašno, jaja, različite vrste voća i mirodija. Ovisno o vrsti slastice koju priprema slastičar prema potrebi namirnice s kojima radi opere, oguli, usitni, samelje, nareže, izriba, usitni i sl. Sve to može obaviti ručno ili električnim strojevima ili napravama. Za izradu tijesta za kolače i biskvita slastičar priprema kalupe, oblikuje tijesto, stavlja ga u kalupe ili limove te nadzire njegovo pečenje. Pripremljene biskvite i tijesta za kolače premazuje ili puni kremom, koju također sam priprema. Kolače ukrašava glazurom, voćem, šećerom u prahu, jestivim ukrasima te ih reže na prikladnu veličinu i oblik.

Posao slastičara je i kuhanje voćnih želea, marmelada, džemova i pudinga kao i priprema različitih vrsta sladoleda i marcipana. Slastičar pripremljene slastice slaže na pladnjeve i odnosi u prodajni prostor slastičarnice ili ih pakira u kutije za transport do trgovina i restorana.

U svom radu slastičar se služi raznim kuharskim i slastičarskim priborom, alatima i strojevima te njegov posao obuhvaća i njihovo održavanje, čišćenje i podmazivanje te provjeru njihovog rada.

Slastičar većinom rade prema radnim nalozima, a od njega se očekuje da svoj posao obavi u skladu sa zahtjevima kvalitete, sigurno i savjesno te da radi sukladno higijenskim propisima.

Značajke zanimanja
Program:
Slastičar - JMO i klasični
Sektor:
Turizam i ugostiteljstvo
Trajanje:
3 godine
Stipendirano zanimanje za JMO

Nastavni plan i program

JMO
Klasični

Naziv predmeta

Broj sati

Ukupni broj sati

1. razred

2. razred

3. razred

tjedno

godišnje

tjedno

godišnje

tjedno

godišnje

Hrvatski jezik

3

105

3

105

3

96

306

Strani jezik

2

70

2

70

2

64

204

Povijest

2

70

-

-

-

-

70

Vjeronauk/Etika

1

35

1

35

1

32

102

Tjelesna i zdravstvena kultura

1

35

1

35

1

32

102

Politika i gospodarstvo

-

-

2

70

-

-

70

Matematika u struci

2

70

1

35

1

32

137

Tehnologija zanimanja

2

70

3

105

2

64

239

Kulturno-povijesna baština

-

-

-

-

1

32

32

Marketing u turizmu

-

-

-

-

2

64

64

Enologija s gastronomijom

-

-

1

35

-

-

35

Vođenje i organizacija slastičarnice

-

-

-

-

1

32

32

Strani jezik II

1

35

1

35

1

32

102

Izborna nastava

1

35

1

35

1

32

102

Tjelesna i zdravstvena kultura

Matematika u struci

Strani jezik II

Stručni predmeti

 

 

 

 

 

 

 

Praktična nastava

 

900

 

900

 

800

2600

Praktična nastava u školi

- Slastičarstvo s vježbama

-Bonton

- Ugostiteljsko posluživanje vježbama

- Osnove računalstva s vježbama

Praktična nastava u ugostiteljskom objektu

 

 

360

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

540

 

 

270

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

630

 

 

160

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

640

 

 

 

Ukupno

15

1425

16

1460

16

1312

4197

 

Naziv predmeta

Broj sati

Ukupni broj sati

1. razred

2. razred

3. razred

tjedno

godišnje

tjedno

godišnje

tjedno

godišnje

Hrvatski jezik

3

105

3

105

3

96

306

Strani jezik

2

70

2

70

2

64

204

Povijest

2

70

-

-

-

-

70

Vjeronauk/Etika

1

35

1

35

1

32

102

Tjelesna i zdravstvena kultura

1

35

1

35

1

32

102

Politika i gospodarstvo

-

-

2

70

-

-

70

Matematika u struci

2

70

1

35

1

32

137

Tehnologija zanimanja

2

70

3

105

2

64

239

Kulturno-povijesna baština

-

-

-

-

1

32

32

Marketing u turizmu

-

-

-

-

2

64

64

Enologija s gastronomijom

-

-

1

35

-

-

35

Vođenje i organizacija slastičarnice

-

-

-

-

1

32

32

Strani jezik II

1

35

1

35

1

32

102

Izborna nastava

1

35

1

35

1

32

102

Tjelesna i zdravstvena kultura

Matematika u struci

Strani jezik II

Stručni predmeti

 

 

 

 

 

 

 

Praktična nastava

 

900

 

900

 

800

2600

Praktična nastava u školi

- Slastičarstvo s vježbama

-Bonton

- Ugostiteljsko posluživanje vježbama

- Osnove računalstva s vježbama

Praktična nastava u ugostiteljskom objektu

 

 

360

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

540

 

 

270

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

630

 

 

160

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

640

 

 

 

Ukupno

15

1425

16

1460

16

1312

4197

 

I. Zajednički dio

R.br.

NASTAVNI PREDMET

1. razred

2. razred

3. razred

1.

Hrvatski jezik

3

3

3

2.

Povijest

2

-

-

3.

Politika i gospodarstvo

-

-

2

4.

Tjelesna i zdravstvena kultura

2

2

2

5.

Etika/Vjeronauk

1

1

1

 

II. Posebni stručni dio

R.br.

NASTAVNI PREDMET

1. razred

2. razred

3. razred

6.

Strani jezik I

2

2

2

7.

Strani jezik II

2

2

2

8.

Gospodarska matematika

2

2

2

9.

Računalstvo

2

1

-

10.

Povijest hrvatske kulturne baštine

-

-

2

11.

Biologija s higijenom i ekologijom

1

2

-

12.

Organizacija poslovanja ugostiteljskih poduzeća

-

2

2

13.

Osnove turizma

2

-

-

14.

Poznavanje robe i prehrana

2

2

2

15.

Ugostiteljsko posluživanje

-

2

-

16.

Slastičarstvo

7

7

8

 

Praktična nastava - tjedno

280

8 sati

280

8 sati

256

8 sati

 

Stručna praksa

182 sata

182 sata

-

 

samo na mobu

I. Zajednički dio

R.br.

NASTAVNI PREDMET

1. razred

2. razred

3. razred

1.

Hrvatski jezik

3

3

3

2.

Povijest

2

-

-

3.

Politika i gospodarstvo

-

-

2

4.

Tjelesna i zdravstvena kultura

2

2

2

5.

Etika/Vjeronauk

1

1

1

 

II. Posebni stručni dio

R.br.

NASTAVNI PREDMET

1. razred

2. razred

3. razred

6.

Strani jezik I

2

2

2

7.

Strani jezik II

2

2

2

8.

Gospodarska matematika

2

2

2

9.

Računalstvo

2

1

-

10.

Povijest hrvatske kulturne baštine

-

-

2

11.

Biologija s higijenom i ekologijom

1

2

-

12.

Organizacija poslovanja ugostiteljskih poduzeća

-

2

2

13.

Osnove turizma

2

-

-

14.

Poznavanje robe i prehrana

2

2

2

15.

Ugostiteljsko posluživanje

-

2

-

16.

Slastičarstvo

7

7

8

 

Praktična nastava - tjedno

280

8 sati

280

8 sati

256

8 sati

 

Stručna praksa

182 sata

182 sata

-

 

samo na mobu