Slastičar
Slastičar izrađuje kolače, kreme, sladoled i ostale slastice. Glavne sirovine s kojima radi su mlijeko i mliječni proizvodi, šećer, kakao, brašno, jaja, različite vrste voća i mirodija. Ovisno o vrsti slastice koju priprema slastičar prema potrebi namirnice s kojima radi opere, oguli, usitni, samelje, nareže, izriba, usitni i sl. Sve to može obaviti ručno ili električnim strojevima ili napravama. Za izradu tijesta za kolače i biskvita slastičar priprema kalupe, oblikuje tijesto, stavlja ga u kalupe ili limove te nadzire njegovo pečenje. Pripremljene biskvite i tijesta za kolače premazuje ili puni kremom, koju također sam priprema. Kolače ukrašava glazurom, voćem, šećerom u prahu, jestivim ukrasima te ih reže na prikladnu veličinu i oblik.
Posao slastičara je i kuhanje voćnih želea, marmelada, džemova i pudinga kao i priprema različitih vrsta sladoleda i marcipana. Slastičar pripremljene slastice slaže na pladnjeve i odnosi u prodajni prostor slastičarnice ili ih pakira u kutije za transport do trgovina i restorana.
U svom radu slastičar se služi raznim kuharskim i slastičarskim priborom, alatima i strojevima te njegov posao obuhvaća i njihovo održavanje, čišćenje i podmazivanje te provjeru njihovog rada.
Slastičar većinom rade prema radnim nalozima, a od njega se očekuje da svoj posao obavi u skladu sa zahtjevima kvalitete, sigurno i savjesno te da radi sukladno higijenskim propisima.
Nastavni plan i program
Broj sati |
||||||
1.razred |
2.razred |
3.razred |
||||
tjedno |
godišnje |
tjedno |
godišnje |
tjedno |
godišnje |
|
Općeobrazovni dio |
||||||
Hrvatski jezik |
3 |
105 |
3 |
105 |
3 |
96 |
Strani jezik |
2 |
70 |
2 |
70 |
2 |
64 |
Povijest |
2 |
70 |
- |
- |
- |
- |
Vjeronauk/Etika |
1 |
35 |
1 |
35 |
1 |
32 |
Tjelesna i zdravstvena kultura |
1 |
35 |
1 |
35 |
1 |
32 |
Politika i gospodarstvo |
- |
- |
2 |
70 |
- |
- |
Stručno - teorijski dio s izbornom nastavom |
||||||
Matematika u struci |
2 |
70 |
1 |
35 |
1 |
32 |
Tehnologija zanimanja * |
2 |
70 |
3 |
105 |
2 |
64 |
Kulturno povijesna baština |
- |
- |
- |
- |
1 |
32 |
Marketing u turizmu |
- |
- |
- |
- |
2 |
64 |
Enologija s gastronomijom |
|
|
1 |
35 |
|
- |
Vođenje i organizacija slastičarnice |
|
|
|
|
1 |
32 |
Strani jezik II |
1 |
35 |
1 |
35 |
1 |
32 |
Izborna
nastava |
1 |
35 |
21 |
35 |
1 |
32 |
TZK Matematika u
struci Strani jezik
II Stručni predmeti |
|
|
|
|
|
|
Tehnologija zanimanja 2/3/2 |
||||||
Osnove higijene |
½ |
15 |
|
|
|
|
Kemija |
½ |
15 |
|
|
|
|
Poznavanje robe i prehrana |
1 |
40 |
2 |
70 |
2 |
64 |
Biologija i ekologija |
- |
|
1 |
35 |
|
|
Praktični dio (35 tjedana u školi, 40
tjedana u ugostiteljskom objektu) |
||||||
Naziv predmeta |
Broj sati |
|||||
1.razred |
2.razred |
3.razred |
||||
godišnje |
godišnje |
godišnje |
||||
Praktična
nastava u školi* -Slastičarstvo
s vježbama -
Bonton -Ugostiteljsko
posluživanje - Osnove računalstva s vježbama |
220 35 35 70 |
240 - 30 - |
160 - - - |
|||
Ukupno |
360 |
270 |
160 |
|||
Praktična
nastava u ugostiteljskom objektu** Nastavna
godina (35 tj) Ljetna
praktična nastava |
350 190 |
430 200 |
640 |
|||
Ukupno |
540 |
630 |
640 |
|||
Sveukupno |
900 |
900 |
800 |
|||
* Kombinira se teoretska i praktična
nastava. U okviru kuharstva s vježbama realiziraju se i sadržaji zaštite
na radu (do 15 sati). Učenici prvog razreda prije
početka praktične nastave u radnom procesu (kod obrtnika ili
trgovačkog društva trebaju obaviti najmanje 70 sati praktične
nastave u školskoj radionici kako bi savladali osnove struke i položili ispit
iz zaštite na radu. ** Praktična nastava u ugostiteljskim objektima
organizira se u obrtničkoj radionici na temelju Ugovora o naukovanju i
ugostiteljsko-turističkim poduzećima na temelju Ugovora u
praktičnoj nastavi koja sklapa škola i poduzeće. Nastava se može
organizirati i u školskim radionicama škola, ako su za to osigurani potrebni
uvjeti i ako se ne mogu sklopiti ugovori o naukovanju u praktičnoj
nastavi jer za to ne postoji osigurana radna mjesta u obrtničkim
radionicama i radnim poduzećima. |