Kuhar
Posao kuhara uključuje različite aktivnosti: naručivanje i preuzimanje živežnih namirnica, čišćenje, određivanje tehnologije pripremanja hrane, pripremanje namirnica i njihovu toplinsku obradu, podjelu hrane na pojedinačne obroke te garniranje i dekoriranje.
Kuhar priprema ili spravlja hladna i topla jela te kolače, prema dnevnim menijima ili jelovniku. Pri tome, poštuje recepte i količinske normative za upotrebu pojedinih namirnica u obrocima. Kuhari također pripremaju jela po narudžbi, salate, dressinge, tople napitke i jela poznatih svjetskih kuhinja.
Kuhar tijekom obavljanja poslova poštuje visoke higijenske standarde, pazi na higijenu i čistoću prostora i sredstava s kojima radi, te vodi brigu o skladištenju nepotrošenih namirnica. Nadalje, kuhar bilježi podatke za dnevni obračun upotrijebljenih namirnica, izdanih obroka hrane te kontrolira zalihe. Kuhari također brinu o održavanju strojeva i uređaja u kuhinji, kako bi oni bili ispravni i tehnički postojani.
Kuhar sudjeluje u pripremanju i sastavljanju jelovnika, dnevnih menija te u pripremi kalkulacija za određena jela i obroke.
Da bi uspješno obavljao svoj posao, kuhar mora pratiti novosti u struci i iste primjenjivati. Kada u poslu stekne dovoljno iskustva, kuhar sudjeluje u edukaciji novih zaposlenika.
Nastavni plan i program
Broj sati |
||||||
1.razred |
2.razred |
3.razred |
||||
tjedno |
godišnje |
tjedno |
godišnje |
tjedno |
godišnje |
|
Općeobrazovni dio |
||||||
Hrvatski jezik |
3 |
105 |
3 |
105 |
3 |
96 |
Strani jezik |
2 |
70 |
2 |
70 |
2 |
64 |
Povijest |
2 |
70 |
- |
- |
- |
- |
Vjeronauk/Etika |
1 |
35 |
1 |
35 |
1 |
32 |
Tjelesna i zdravstvena kultura |
1 |
35 |
1 |
35 |
1 |
32 |
Politika i gospodarstvo |
- |
- |
2 |
70 |
- |
- |
Stručno - teorijski dio s izbornom nastavom |
||||||
Matematika u struci |
2 |
70 |
1 |
35 |
1 |
32 |
Tehnologija zanimanja |
2 |
70 |
3 |
105 |
2 |
64 |
Kulturno-povijesna baština |
- |
- |
- |
- |
1 |
32 |
Marketing u turizmu |
- |
- |
- |
- |
2 |
64 |
Enologija s gastronomijom |
- |
- |
1 |
35 |
- |
- |
Vođenje i organizacija kuhinje |
- |
- |
- |
- |
1 |
32 |
Strani jezik II. |
1 |
35 |
1 |
35 |
1 |
32 |
Izborna
nastava |
1 |
35 |
1 |
35 |
1 |
32 |
Tjelesna
i zdravstvena kultura Matematika
u struci Strani
jezik II. Stručni predmeti |
|
|
|
|
|
|
Tehnologija zanimanja 2/3/2 |
||||||
Osnove higijene |
½ |
15 |
|
|
|
|
Kemija |
½ |
15 |
|
|
|
|
Poznavanje robe i prehrana |
1 |
40 |
2 |
70 |
2 |
64 |
Biologija i ekologija |
- |
|
1 |
35 |
|
|
Praktični dio (35 tjedana u školi, 40
tjedana u ugostiteljskom objektu) |
||||||
Nastavni predmet |
Broj sati |
|||||
1.razred |
2.razred |
3.razred |
||||
godišnje |
godišnje |
godišnje |
||||
Praktična nastava u školi* -
Kuharstvo s vježbama -
Bonton -
Ugostiteljsko posluživanje - Osnove računalstva s vježbama |
220 35 35 70 |
240 30 - |
160 |
|||
Ukupno |
360 |
270 |
160 |
|||
Praktična
nastava u ugostiteljskom objektu** Nastavna
godina (35 tj.) Ljetna
praktična nastava |
350 190 |
430 200 |
640 |
|||
Ukupno |
540 |
630 |
640 |
|||
Sveukupno |
900 |
900 |
800 |
|||
* Kombinira se teorijska i
praktična
nastava.
U okviru kuharstva s
vježbama
realiziraju
se
i sadržaji zaštite na radu (do 15 sati). Učenici prvog razreda prije početka praktične nastave u
radnom
procesu (kod
obrtnika
ili
trgovačkog
društva
) trebaju obaviti najmanje 70 sati praktične nastave u
školskoj radionici
kako
bi
svladali
osnove
struke
i položili ispit iz zaštite na radu. |