samo na računalu:

samo na mobu/tabletu:

Kuhar

Posao kuhara uključuje različite aktivnosti: naručivanje i preuzimanje živežnih namirnica, čišćenje, određivanje tehnologije pripremanja hrane, pripremanje namirnica i njihovu toplinsku obradu, podjelu hrane na pojedinačne obroke te garniranje i dekoriranje.

Kuhar priprema ili spravlja hladna i topla jela te kolače, prema dnevnim menijima ili jelovniku. Pri tome, poštuje recepte i količinske normative za upotrebu pojedinih namirnica u obrocima. Kuhari također pripremaju jela po narudžbi, salate, dressinge, tople napitke i jela poznatih svjetskih kuhinja.

Kuhar tijekom obavljanja poslova poštuje visoke higijenske standarde, pazi na higijenu i čistoću prostora i sredstava s kojima radi, te vodi brigu o skladištenju nepotrošenih namirnica. Nadalje, kuhar bilježi podatke za dnevni obračun upotrijebljenih namirnica, izdanih obroka hrane te kontrolira zalihe. Kuhari također brinu o održavanju strojeva i uređaja u kuhinji, kako bi oni bili ispravni i tehnički postojani.

Kuhar sudjeluje u pripremanju i sastavljanju jelovnika, dnevnih menija te u pripremi kalkulacija za određena jela i obroke.

Da bi uspješno obavljao svoj posao, kuhar mora pratiti novosti u struci i iste primjenjivati. Kada u poslu stekne dovoljno iskustva, kuhar sudjeluje u edukaciji novih zaposlenika.

Značajke zanimanja
Program:
Kuhar - JMO i klasični
Sektor:
Turizam i ugostiteljstvo
Trajanje:
3 godine
Stipendirano zanimanje za JMO

Nastavni plan i program

JMO
Klasični

Naziv predmeta

Broj sati

Ukupni broj sati

1. razred

2. razred

3. razred

tjedno

godišnje

tjedno

godišnje

tjedno

godišnje

Hrvatski jezik

3

105

3

105

3

96

306

Strani jezik

2

70

2

70

2

64

204

Povijest

2

70

-

-

-

-

70

Vjeronauk/Etika

1

35

1

35

1

32

102

Tjelesna i zdravstvena kultura

1

35

1

35

1

32

102

Politika i gospodarstvo

-

-

2

70

-

-

70

Matematika u struci

2

70

1

35

1

32

137

Tehnologija zanimanja

2

70

3

105

2

64

239

Kulturno-povijesna baština

-

-

-

-

1

32

32

Marketing u turizmu

-

-

-

-

2

64

64

Enologija s gastronomijom

-

-

1

35

-

-

35

Vođenje i organizacija kuhinje

-

-

-

-

1

32

32

Strani jezik II.

1

35

1

35

1

32

102

Izborna nastava

1

35

1

35

1

32

204

Tjelesna i zdravstvena kultura

Matematika u struci

Strani jezik II.

Stručni predmeti

 

 

 

 

 

 

 

Praktična nastava

 

900

 

900

 

800

2600

Praktična nastava u školi*:

Kuharstvo s vježbama

- Bonton

- Ugostiteljsko posluživanje

- Osnove računalstva s vježbama

Praktična nastava u ugostiteljskom objektu**

 

360

 

 

 

 

 

540

 

270

 

 

 

-

 

630

 

160

 

 

-

 

 

640

 

 

 

Ukupno

15

1425

16

1460

16

1312

4197

 

 

Naziv predmeta

Broj sati

Ukupni broj sati

1. razred

2. razred

3. razred

tjedno

godišnje

tjedno

godišnje

tjedno

godišnje

Hrvatski jezik

3

105

3

105

3

96

306

Strani jezik

2

70

2

70

2

64

204

Povijest

2

70

-

-

-

-

70

Vjeronauk/Etika

1

35

1

35

1

32

102

Tjelesna i zdravstvena kultura

1

35

1

35

1

32

102

Politika i gospodarstvo

-

-

2

70

-

-

70

Matematika u struci

2

70

1

35

1

32

137

Tehnologija zanimanja

2

70

3

105

2

64

239

Kulturno-povijesna baština

-

-

-

-

1

32

32

Marketing u turizmu

-

-

-

-

2

64

64

Enologija s gastronomijom

-

-

1

35

-

-

35

Vođenje i organizacija kuhinje

-

-

-

-

1

32

32

Strani jezik II.

1

35

1

35

1

32

102

Izborna nastava

1

35

1

35

1

32

204

Tjelesna i zdravstvena kultura

Matematika u struci

Strani jezik II.

Stručni predmeti

 

 

 

 

 

 

 

Praktična nastava

 

900

 

900

 

800

2600

Praktična nastava u školi*:

Kuharstvo s vježbama

- Bonton

- Ugostiteljsko posluživanje

- Osnove računalstva s vježbama

Praktična nastava u ugostiteljskom objektu**

 

360

 

 

 

 

 

540

 

270

 

 

 

-

 

630

 

160

 

 

-

 

 

640

 

 

 

Ukupno

15

1425

16

1460

16

1312

4197

 

 

I. Zajednički dio

R.br.

NASTAVNI PREDMET

1. razred

2. razred

3. razred

1.

Hrvatski jezik

3

3

3

2.

Povijest

2

-

-

3.

Politika i gospodarstvo

-

-

2

4.

Tjelesna i zdravstvena kultura

2

2

2

5.

Etika/Vjeronauk

1

1

1

 

II. Posebni stručni dio

R.br.

NASTAVNI PREDMET

1. razred

2. razred

3. razred

6.

Strani jezik I

2

2

2

7.

Strani jezik II

2

2

2

8.

Gospodarska matematika

2

2

2

9.

Računalstvo

2

1

-

10.

Povijest hrvatske kulturne baštine

-

-

2

11.

Biologija s higijenom i ekologijom

1

2

-

12.

Organizacija poslovanja ugostiteljskih poduzeća

-

2

2

13.

Osnove turizma

2

-

-

14.

Poznavanje robe i prehrana

2

2

2

15.

Ugostiteljsko posluživanje

-

2

-

16.

Kuharstvo

7

7

8

 

Praktična nastava - tjedno

280

8 sati

280

8 sati

256

8 sati

 

Stručna praksa

182 sata

182 sata

-

 

samo na mobu

I. Zajednički dio

R.br.

NASTAVNI PREDMET

1. razred

2. razred

3. razred

1.

Hrvatski jezik

3

3

3

2.

Povijest

2

-

-

3.

Politika i gospodarstvo

-

-

2

4.

Tjelesna i zdravstvena kultura

2

2

2

5.

Etika/Vjeronauk

1

1

1

 

II. Posebni stručni dio

R.br.

NASTAVNI PREDMET

1. razred

2. razred

3. razred

6.

Strani jezik I

2

2

2

7.

Strani jezik II

2

2

2

8.

Gospodarska matematika

2

2

2

9.

Računalstvo

2

1

-

10.

Povijest hrvatske kulturne baštine

-

-

2

11.

Biologija s higijenom i ekologijom

1

2

-

12.

Organizacija poslovanja ugostiteljskih poduzeća

-

2

2

13.

Osnove turizma

2

-

-

14.

Poznavanje robe i prehrana

2

2

2

15.

Ugostiteljsko posluživanje

-

2

-

16.

Kuharstvo

7

7

8

 

Praktična nastava - tjedno

280

8 sati

280

8 sati

256

8 sati

 

Stručna praksa

182 sata

182 sata

-