samo na računalu:
Turističko hotelijerski komercijalist
samo na mobu/tabletu:
Turističko hotelijerski komercijalist
Turističko-hotelijerski komercijalist organizira rad u kuhinji i restoranu, planira zalihe, nabavu i preuzimanje reprodukcijskog materijala, kontrolira skladištenje i konzerviranje živežnih namirnica te sastavlja dnevni jelovnik.
Bavi se dogovaranjem i organiziranjem domjenaka, banketa, svečanih ručkova i večera.
Brine o prezentaciji i propagandi restorana putem brošura, plakata, letaka, reklama i drugih oblika promidžbe, brine o estetskom izgledu jela i uređenju prostora. Kontrolira rad i financijsko poslovanje kuhinje i restorana, obrtničke radnje i drugih ugostiteljskih objekata, pronalazi rješenja u specifičnim zahtjevima gosta.
Može obavljati visoke organizacijske i tehnološki zahtjevne poslove u hotelu, odjelu hrane i pića, odnosno cjelokupnom hotelu, visokokategoriziranim restoranima, privatnim pansionima i slično.
Turističko hotelijerski komercijalist mora imati temeljna znanja iz područja turizma, hotelijerstva i ekonomije, kao i osnovna znanja iz statistike, knjigovodstva i bilanciranja te organizacije poslovanja poduzećem.
Potrebno je dobro poznavanje rada na računalu, poznavanje opće kulture i kulturne baštine, umjetnosti, povijesti, dobro znanje nekoliko stranih jezika, poznavanje turističke animacije i komunikacije, psihologije rada s klijentima, i sl.
Također je poželjna osobina kreativnosti u obavljanju prezentacijskih i propagandnih poslova.
Za obavljanje poslova turističko-hotelijerskog komercijalista, potrebno je imati dobro opće zdravlje, dobro razvijene komunikacijske vještine te otvorenost u kontaktu s ljudima.
Turističko hotelijerski komercijalist mora biti uslužan i strpljiv u radu s ljudima i dobrih organizacijskih sposobnosti.
Nastavni plan i program
Red. br. |
PREDMET |
RAZRED |
|||
I. |
II. |
III. |
IV. |
||
1. |
Hrvatski
jezik |
3 |
3 |
3 |
3 |
2. |
Povijest |
2 |
2 |
- |
- |
3. |
Politika
i gospodarstvo |
- |
- |
2 |
- |
4. |
Tjelesna
i zdravstvena kultura |
2 |
2 |
2 |
2 |
5. |
Etika/
Vjeronauk |
1 |
1 |
1 |
1 |
6. |
Strani
jezik I |
3 |
3 |
3 |
3 |
7. |
Strani
jezik II |
3 |
3 |
2 |
2 |
8. |
Gospodarska
matematika |
3 |
3 |
2 |
2 |
9. |
Računalstvo |
2 |
2 |
- |
- |
10. |
Poslovna
psihologija s komunikacijom |
- |
- |
2 |
- |
11. |
Biologija
s higijenom i ekologijom |
2 |
- |
- |
- |
12. |
Turistički
zemljopis |
- |
- |
1 |
1 |
13. |
Povijest
hrvatske kulturne baštine |
- |
- |
2 |
- |
14. |
Gospodarsko
pravo |
- |
2 |
- |
- |
15. |
Poslovno
dopisivanje |
1 |
1 |
- |
- |
16. |
Računovodstvo
i kontrola |
- |
- |
- |
2 |
17. |
Statistika |
- |
- |
1 |
- |
18. |
Knjigovodstvo |
- |
- |
2 |
2 |
19. |
Organizacija
poslovanja poduzeća u ugostiteljstvu |
2 |
2 |
2 |
2 |
20. |
Osnove
turizma |
2 |
- |
- |
- |
21. |
Promet
i putničke agencije |
- |
- |
- |
2 |
22. |
Marketing
u turizmu |
- |
- |
- |
2 |
23. |
Recepcijsko
poslovanje |
- |
- |
- |
2 |
24. |
Poznavanje
robe i prehrana |
2 |
2 |
- |
- |
25. |
Ugostiteljsko
posluživanje |
2 |
3 |
3 |
3 |
26. |
Kuharstvo
(sa slastičarstvom) |
3 |
4 |
4 |
4 |
27. |
Praktična
nastava |
3 |
3 |
3 |
3 |
28. |
Stručna
praksa |
182 |
182 |
182 |
- |
samo na mobu
R. br. |
PREDMET |
RAZRED |
|||
I. |
II. |
III. |
IV. |
||
1. |
Hrvatski
jezik |
3 |
3 |
3 |
3 |
2. |
Povijest |
2 |
2 |
- |
- |
3. |
Politika
i gospodarstvo |
- |
- |
2 |
- |
4. |
Tjelesna
i zdravstvena kultura |
2 |
2 |
2 |
2 |
5. |
Etika/
Vjeronauk |
1 |
1 |
1 |
1 |
6. |
Strani
jezik I |
3 |
3 |
3 |
3 |
7. |
Strani
jezik II |
3 |
3 |
2 |
2 |
8. |
Gospodarska
matematika |
3 |
3 |
2 |
2 |
9. |
Računalstvo |
2 |
2 |
- |
- |
10. |
Poslovna
psihologija s komunikacijom |
- |
- |
2 |
- |
11. |
Biologija
s higijenom i ekologijom |
2 |
- |
- |
- |
12. |
Turistički
zemljopis |
- |
- |
1 |
1 |
13. |
Povijest
hrvatske kulturne baštine |
- |
- |
2 |
- |
14. |
Gospodarsko
pravo |
- |
2 |
- |
- |
15. |
Poslovno
dopisivanje |
1 |
1 |
- |
- |
16. |
Računovodstvo
i kontrola |
- |
- |
- |
2 |
17. |
Statistika |
- |
- |
1 |
- |
18. |
Knjigovodstvo |
- |
- |
2 |
2 |
19. |
Organizacija
poslovanja poduzeća u ugostiteljstvu |
2 |
2 |
2 |
2 |
20. |
Osnove
turizma |
2 |
- |
- |
- |
21. |
Promet
i putničke agencije |
- |
- |
- |
2 |
22. |
Marketing
u turizmu |
- |
- |
- |
2 |
23. |
Recepcijsko
poslovanje |
- |
- |
- |
2 |
24. |
Poznavanje
robe i prehrana |
2 |
2 |
- |
- |
25. |
Ugostiteljsko
posluživanje |
2 |
3 |
3 |
3 |
26. |
Kuharstvo
(sa slastičarstvom) |
3 |
4 |
4 |
4 |
27. |
Praktična
nastava |
3 |
3 |
3 |
3 |
28. |
Stručna
praksa |
182 |
182 |
182 |
- |