Turističko hotelijerski komercijalist
Turističko-hotelijerski komercijalist organizira rad u kuhinji i restoranu, planira zalihe, nabavu i preuzimanje reprodukcijskog materijala, kontrolira skladištenje i konzerviranje živežnih namirnica te sastavlja dnevni jelovnik.
Bavi se dogovaranjem i organiziranjem domjenaka, banketa, svečanih ručkova i večera.
Brine o prezentaciji i propagandi restorana putem brošura, plakata, letaka, reklama i drugih oblika promidžbe, brine o estetskom izgledu jela i uređenju prostora. Kontrolira rad i financijsko poslovanje kuhinje i restorana, obrtničke radnje i drugih ugostiteljskih objekata, pronalazi rješenja u specifičnim zahtjevima gosta.
Može obavljati visoke organizacijske i tehnološki zahtjevne poslove u hotelu, odjelu hrane i pića, odnosno cjelokupnom hotelu, visokokategoriziranim restoranima, privatnim pansionima i slično.
Turističko hotelijerski komercijalist mora imati temeljna znanja iz područja turizma, hotelijerstva i ekonomije, kao i osnovna znanja iz statistike, knjigovodstva i bilanciranja te organizacije poslovanja poduzećem.
Potrebno je dobro poznavanje rada na računalu, poznavanje opće kulture i kulturne baštine, umjetnosti, povijesti, dobro znanje nekoliko stranih jezika, poznavanje turističke animacije i komunikacije, psihologije rada s klijentima, i sl.
Također je poželjna osobina kreativnosti u obavljanju prezentacijskih i propagandnih poslova.
Za obavljanje poslova turističko-hotelijerskog komercijalista, potrebno je imati dobro opće zdravlje, dobro razvijene komunikacijske vještine te otvorenost u kontaktu s ljudima.
Turističko hotelijerski komercijalist mora biti uslužan i strpljiv u radu s ljudima i dobrih organizacijskih sposobnosti.
Nastavni plan i program
Nastavni predmet |
Broj sati tjedno |
|||
I. r |
II. r |
III. r |
IV. r |
|
Zajednički dio |
||||
Hrvatski jezik |
3 |
3 |
3 |
3 |
Povijest |
2 |
2 |
0 |
0 |
Politika i
gospodarstvo |
0 |
0 |
2 |
0 |
Tjelesni i
zdravstvena kultura |
2 |
2 |
2 |
2 |
Etika/vjeronauk |
1 |
1 |
1 |
1 |
Ukupno |
8 |
8 |
8 |
6 |
Posebni
stručni dio |
||||
Strani jezik 1 |
3 |
3 |
3 |
3 |
Strani jezik 2 |
3 |
3 |
2 |
2 |
Gospodarska
matematika |
3 |
3 |
2 |
2 |
Računalstvo |
2 |
2 |
0 |
0 |
Poslovna psihologija
s komunikacijom |
0 |
0 |
2 |
0 |
Biologija s
higijenom i ekologijom |
2 |
0 |
0 |
0 |
Turistički
zemljopis |
0 |
0 |
1 |
1 |
Povijest
hrvatske kulturne baštine |
0 |
0 |
2 |
0 |
Gospodarsko
pravo |
0 |
2 |
0 |
0 |
Poslovno
dopisivanje |
1 |
1 |
0 |
0 |
Računovodstvo
i kontrola |
0 |
0 |
0 |
2 |
Statistika |
0 |
0 |
2 |
0 |
Knjigovodstvo |
0 |
0 |
2 |
2 |
Organizacija poslovanja
u poduzeću |
2 |
2 |
2 |
2 |
Osnove turizma |
2 |
0 |
0 |
0 |
Promet i
putničke agencije |
0 |
0 |
0 |
2 |
Marketing u
turizmu |
0 |
0 |
0 |
2 |
Recepcijsko
poslovanje |
0 |
0 |
0 |
2 |
Poznavanje
robe i prehrana |
2 |
2 |
0 |
0 |
Ugostiteljsko
posluživanje |
2 |
3 |
3 |
3 |
Kuharstvo (sa
slastičarstvom) |
3 |
4 |
4 |
4 |
Ukupno |
25 |
27 |
25 |
27 |
Praktična nastava – tjedno |
3 |
3 |
3 |
3 |
Ukupni zajednički i stručni dio |
36 |
36 |
36 |
36 |
Praktična nastava - ljetna |
182 |
182 |
182 |
/ |