Tradicijski sokak u Srednoj strukovnoj školi Vinkovci

U našoj školi 29. 9. 2021. po prvi put je održan Tradicijski sokak u suradnji turističke skupine i školske zadruge. Ovaj događaj povezan je sa zajedničkim obilježavanjem značajnih datuma u mjesecu rujnu  s fokusom na kulturnu baštinu Slavonije. Ovaj pilot projekt čuvara tradicijske baštine obuhvaćao je: Vinkovačke jeseni pod sloganom „Ide dika, kapu najerio“, Međunarodni dan kulturne baštine i Svjetski dan turizma pod sloganom „Turizam za inkluzivan (uključiv) rast“. Osim kratkih radionica, predavanja i izložbe vrijednih tradicijskih predmeta na sokaku je prikazan i kratki film na temu etno baštine, kulturne ostavštine i uključivog rasta. Izdvojiti ćemo jednu rečenicu:

Ono što se ne zna, nije moguće ni voljeti ni vrednovati na odgovarajući način.

Programom tradicijskog sokaka željeli smo pokazati bogatstvo naše tradicije i ujedno smo željeli da učenici na interaktivan način sudjeluju u učenju o vlastitoj baštini. Željeli smo približiti činjenicu da je s kulturom lako živjeti i da se tradicija može ukomponirati u moderne elemente života i rada.

U samu realizaciju programa uključeni su učenici različitih struka: od kuhara, slastičara, turističko-hotelijerskih komercijalista, turističkih gimnazijalaca pa do soboslikara. Na sokaku su naši slastičari predstavili slastice u obliku šokačke kape, mogli ste vidjeti razne etnološke predmete, učenici Turističke gimnazije su na interaktivan način bili vodiči sokakom i informirali su posjetitelje o pomalo zaboravljenim dijelovima tradicije – Ines Bičanić kao šokica koja je s ponosom nosila svoju rokovačku nošnju, Franjo Mikinac i Ana Vrbovski koji su na kreativan i interaktivan način predstavili gradiščansko narodno ruho, Petar Burić, Petra Penić, Daria Matić i Kristina Dukić sudjelovali su u ulozi vodiča kroz sokak. Cijelo događanje svojim fotoaparatom i kamerom popratile su Paula Rajnović i Laura Stipetić.

Naša gošća u ulozi prezentorice tradicijske baštine bila je gospođa Nada Tišljar iz udruge Zlatne niti koja je heklala male šokačke kapice koje se koriste prvenstveno kao ukras za boce, ali ujedno može biti i sastavni dio mnogih ukrasnih, pa čak i modnih kombinacija. Gospođa Nada, koja je u kratkom vremenu postala „naša teta Nada”  je na licu mjesta pokazala kako teče proces izrade ukrasne šokačke kape i koliko je truda i strpljenja potrebno za izradu iste.

Profesor Marko Sabljaković održao je na zanimljiv i interaktivan način predavanje o samoj temi ovogodišnjih Vinkovačkih jeseni i ujedno nam je objasnio svoj izbor šokačke kape kao glavne niti vodilje cjelokupnog scenarija najvećeg i najznačajnijeg događaja u našem gradu. Ispričao nam je o važnosti šokačke kape sa Slavonce i o svojoj ljubavi prema slavonskom kraju, tradiciji i umjetnosti. Dao je prisutnim učenicima savjet da ne odustaju od svojih snova i želja i da budu uporni u ostvarenju istih. Ujedno je istaknuo da budu ponosni na svoju baštinu, kulturu i kulturni identitet i da ga se ne stide.

Jako smo sretni što smo realizirali i sudjelovali u našem Tradicijskom sokaku i želimo da ga pretvorimo u tradiciju  koju ćemo svake godine bogatiti novim sadržajima s većim brojem sudionika.