Tjedan znakovnog jezika 23. 9.

Turistička skupina „Istraživači baštine“ počela je sa svojim aktivnostima u novoj školskoj godini obilježavanjem Međunarodnog dana znakovnih jezika. Ovaj dan obilježava se u sklopu Međunarodnog tjedna gluhih, koji se od 1958. godine slavi tijekom posljednjeg punog tjedna u rujnu.

Povodom obilježavanja ovog dana u srijedu 23. 9. 2020. u prostoru školskog dvorišta (zbog epidemioloških mjera) ugostili smo našu prvu predavačicu gospođu Željku Vujeva koja je zaposlena kao stručni komunikacijski posrednik i tumač je znakovnog jezika.

Uživali smo u njenom iznimno zanimljivom i interaktivnom predavanju o značaju i jedinstvenosti znakovnog jezika. Kroz svoje izlaganje naša predavačica naglasila je potrebu za razvijanjem svijesti o rušenju prepreka i ograničenja, koja si sami svjesno ili nesvjesno postavljamo, u interakciji sa gluhim i nagluhim osobama. Potrebna je inkluzija, odnosno uključivanje gluhih i nagluhih osoba u što aktivnije i ravnopravnije sudjelovanje u društvu.

Tijekom predavanja nije nedostajalo smijeha i pozitivne energije a učenici su upoznali pojedine znakove koje mogu primijeniti u svakodnevnoj komunikaciji sa gluhim i nagluhim osobama. U svom izlaganju istaknula je inspirativan primjer američke književnice i aktivistice Helen Adams Keller koja je nadahnula tisuće osoba s invaliditetom da pomiču granice i žive život punim plućima usprkos svojim ograničenjima. Slijepa i gluhonijema, Helen Keller napisala je sedam knjiga i iako nikada nije čula nikakav zvuk, savladala je nemoć svojih glasnica i odlično progovorila engleski, francuski i njemački. Donosimo jedan od njezinih citata:

„Ono najbolje i najljepše ne može se vidjeti, pa čak ni dotaknuti. To se mora osjetiti srcem.“

Zahvaljujući našoj gošći koja nam je prenijela dio svog životnog mota koji uključuje empatiju i pozitivnu životnu energiju završili smo predavanje s pobuđenom željom za daljnjim proučavanjem načina uključivanja gluhih i nagluhih osoba u svakodnevno funkcioniranje društva.

                                                                                                                      Miljenka Vujeva