Tjedan cjeloživotnog učenja

Povodom Tjedna cjeloživotnog učenja u Srednjoj strukovnoj školi Vinkovci 29. 9. 2022. održana je radionica Oslikavanje tekstila.

Za oslikavanje tekstila potrebni su nam uzorci koje želimo prenijeti na tkaninu, a njih crtamo na kartonu ili foliji koje zatim izrezujemo. Ako je motiv manji koristi se kist, a što je motiv veći koristi se spužvica kojom se nanosi boja za tekstil. Kada se motiv prenese na željenu tkaninu pažljivo sklanjamo foliju, a onda kistom doradimo detalje uzorka. Učenici soboslikari-ličioci s nastavnicom Melitom Matijević demonstrirali su kako bi trebalo oslikati dio tkanine, a modni tehničari i krojači sašili su novu kreaciju s oslikanim motivom (torbe, suknje, oslikane ovratnike i sl.).

Ovom radionicom željeli smo zainteresirati učenike da budu samostalni, poduzetni i da izraze svoju kreativnost oslikavanjem tekstila kako bi oslikane tkanine dobile novi izgled i novu uporabu.

Radionica je bila otvorena za sve zainteresirane, a na našoj radionici bili su učenici koji su željeli usvojiti znanje i isprobati neke nove vještine. Zadovoljni svojim radom oslikane predmete ponijeli su sa sobom kao podsjetnik na zanimljivo i poučno druženje.

Nastavnik: Branka Rimac