Srednja strukovna škola Vinkovci osigurala je maske za svoje učenike

Poznato nam je da je Ministarstvo znanosti i obrazovanja predstavilo Upute za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 vezano za rad predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola u školskoj godini 2020./2021. Jedna od uputa je obavezno nošenje maske, ukoliko ne bude moguće osigurati propisanu distancu među učenicima.

Srednja strukovna škola Vinkovci nalazi se u prilično nezavidnoj situaciji, budući da svoj prostor dijelimo s još dvije škole gdje svakodnevno na posao i u školu dolazi velik broj ljudi. Usprkos preprekama na koje nailazimo, svjesni smo naše dužnosti pri provođenju svih preporuka za koje budemo imali uvjete, za koje ne budemo, nastojat ćemo ih prilagoditi uvjetima rada koje preporučuje HZJZ.

U dogovoru s našim nastavnicama strukovnih predmeta i praktičnu nastavu u području tekstila, dogovorili smo šivanje 1500 perivih pamučnih maski za naše učenike i djelatnike. Maske su dvoslojne i perive na 95° te se zato mogu višekratno koristiti, što je svakako prihvatljivije rješenje od jednokratne maske za lice, kako za očuvanje okoliša, tako i financijski. Nastavnice su odmah nakon godišnjih odmora, uz sav posao koji moraju obaviti prije početka školske godine, prionule poslu. U šivanje maski na početku nastavne godine priključit će se i učenici 2. i 3. razreda, smjer  krojač – JMO i modni tehničar, u sklopu prakse i vježbi.

Svakom će učeniku na početku školske godine razrednik dodijeliti dvije maske, kako bi ih učenici mogli zamijeniti kada budu mokre od disanja i kako bi se pospješila njezina učinkovitost. Maske će biti šarenih uzoraka kako bismo ovu novonastalu „normalnu“ situaciju prihvatili što pozitivnije.

Nadam se kako smo ovom inicijativom barem malo pomogli roditeljima naših učenika i kako će učenici rado nositi maske, koje su uz puno truda i rada šivane u svrhu njihovog što sigurnijeg boravka u školi.

      Domagoj Bujadinović, ravnatelj