Šokačka rič 17

Recitatori kao štokavčići sudionici manifestacije

         Znanstvena i kulturna manifestacija Šokačka rič 17, autorice i voditeljice projekta prof. dr. sc. Anice Bilić, održana je 8. studenoga 2019. godine u Velikoj županijskoj vijećnici. U okviru programa Šokačka rič 17 održan je program naslovljen Štokavčići, voditeljice Ksenije Petričić, na kojemu učenici štokavčići čuvaju šokački izričaj kako bi pokazali vrijednosti organskoga idioma kao dijela našega identiteta.

         Ove godine sudjelovali su štokavčići iz Osnovne škole fra Bernardina Tome Leakovića iz Bošnjaka, Gagulančići Osnovne škole „Vladimir Nazor“ iz Komletinaca, štokavčići iz Prkovaca, KUD-a „Ivan Goran Kovačić“ iz Ivankova i Srednje strukovne škole Vinkovci.

        Recitatorice Antonija Krtić i Anđela Gaji, učenice 4. a razreda, bile su u ulozi voditeljica ovoga dijela programa te su se predstavile monologom i kazivanjem poezije na šokačkom govoru. Antonija Krtić iznijela je lik Tene iz knjige Julijane Matanović Tko se boji lika još?, a Anđela Gajić govorila je stihove Ižaka Petrovića Slavonske žene. Učenice je pripremila prof. Ivana Petričević.

         Naše su se recitatorice pokazale kao smjele čuvarice šokačkoga izričaja te su svojim nastupom potvrdile da i mlađi naraštaji cijene korijenje iz kojega su potekli.

Ivana Petričević, prof.