Radionice učenika u projektu Veni, vidi, Celebratur!

Osnaženi znanjem i vještinama u turističkim i gospodarskim dionicima našega grada, učenici su hrabro i spretno, u svojim školskim radionicama, odradili sve potrebne pripreme za radionice.

I sada… Ponosno možemo priopćiti kako smo uspješno realizirali naše prve tri radionice projekta Veni, vidi, Celebratur!

U prvoj radionici održanoj 1. lipnja 2021. godine, na Međunarodni dan roditelja, sudjelovao je Dječji vrtić Stribor. Svjetski dan roditelja važan je podsjetnik na vrijednost i važnost obitelji kao zajednice koja promiče zajedništvo, slogu i zdravlje kao najveće vrijednosti. Također naglašava kako bi djeca trebala odrastati u obiteljskom okruženju i atmosferi ljubavi, sreće i razumijevanja.

Druga radionica održana je na Međunarodni dan nedužne djece žrtava agresije, 5. lipnja 2021. godine. U radionici je sudjelovao Dječji vrtić Vladimir Nazor. Svi smo se podsjetili kako mnoga djeca pate zbog različitih oblika zlostavljanja te smo uputili poruke mira. Ovaj dan također naglašava važnost zaštite prava djece i međunarodne borbe protiv nasilja nad djecom.

Na Svjetski dan borbe protiv izrabljivanja dječjeg rada, 12. lipnja 2021. godine, održana je treća radionica, u suradnji sa Dječjim vrtićem Trnoružica. Djetinjstvo je razdoblje u kojemu se oblikujemo kao osobe, a zato je potrebno i da naše okruženje bude kvalitetno, kakvo svako dijete zaslužuje. Trebamo biti budni i zaštititi naše najmlađe jer dječja radoznalost, otvorenost i upornost trebaju i nama biti primjer istinskoga življenja.

Nakon upoznavanja i prigodnog govora o samome danu koji obilježavamo, svi posjetitelji pridružili su se radionicama naših vrijednih učenika.

Učenici turističko-hotelijerskog smjera usmjeravali su posjetitelje na ponuđene im igre i aktivnosti, koje bi se odvijale na PUNKTU 1, tj. prostora za igru. Pratili su njihove aktivnosti u igrama koje su sami osmislili i bili bi na raspolaganju svim posjetiteljima na pitanja vezana uz Rimsko doba i njihove običaje.

Učenici frizerske struke pravili su zainteresiranim posjetiteljima rimske frizure, poigravanjem s pletenicama, kopčama, lovorovim vijencima i tako dalje na PUNKTU 2. Na punktu su bile izložene rimske frizure na lutkama, koje su napravile učenice, kako bi privukle pogled i zainteresiranost posjetitelja.

Učenici krojačkog smjera zajedno s posjetiteljima, izrađivali su nakit, na PUNKTU 3. Nakit se izrađivao od prirodnih materijala, koji su se koristili i u Rimsko doba, kao što su koža, platno, drvene rukotvorine, a posjetitelji koji su sudjelovali u izradi nakita, napravljeni nakit ostavili su si za uspomenu.

Učenici drvodjelsko-tehničkog smjera djelovali su na PUNKTU 4. Njihova aktivnost bila je izrada rukotvorina od drveta, izrada drvenih materijala koje su potrebe za igre posjetitelja. Najpopularnija igra među mališanima bila je, dakako, igra mačevanja.

Ovom simbiozom učenika i posjetitelja uspjeli smo ponosno prezentirati naše struke, znanje naših učenika u struci, volonterizmu i poduzetništvu. Mentorice projekta Branka Rimac, Branka Čuljak i Maja Vidić zahvaljuju marljivim i kreativnim učenicima na trudu i iskazanim sposobnostima te se raduju narednim radionicama. Dio ugodne atmosfere iz Konjičkog kluba Euhippus, gdje su održane sve radionice, prenosimo vam fotografijama.

Nastavnica: Maja Vidić