Radionice/edukacije mjeseca siječnja

Siječanj je u zalasku, a naše predviđene edukacije i radionice za ovaj mjesec su završene. Tridesetero učenika naše škole, Tehničke škole R. Boškovića i OŠ J. Kozarca, u pratnji nastavnica Branke Rimac i Maje Vidić, oplemenili su svoje znanje kod turističkih dionika našega grada.

Turističku zajednicu grada Vinkovaca posjetili smo kako bi se upoznali s radom i aktivnostima iste, te kako bi povećali svoju svijest o mogućnosti primjene svojih strukovnih zvanja u turizmu. Vedrim pristupom direktorica TZ Martina Matković upoznala nas je sa turističkom ponudom našega grada i okolice.

Gradski muzej grada Vinkovaca, točnije ravnatelj Hrvoje Vulić, ugostio nas je i zaintrigirao za detalje o načinu života u povijesti ovoga područja, sa osobitim naglaskom na šokadiju i šokce, te ostavštinu istih kroz povijest. U prostorima muzeja izložena je  Marijina (Kozarčeva nesuđena ljubav) svečana nošnja i dvije čaše, kirbajski dar Ivana Kozarca. Čuvaju se u stalnom postavu Etnološkoga odjela Gradskoga muzeja u Vinkovcima.

Dvije, rukom pisane bilježnice I. Kozarca, Život i Vesni, pisane 1904. i 1905. godine, čuvaju se u Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci. Upravo u prostorima knjižnice i čitaonice, smjestili smo jednu od naših radionica, gdje je gosp. Tihomir Marojević, voditelj Studijskog odjela knjižnice predstavio rukopise Ivana Kozarca, kao i povijesne činjenice vezane za Kozarca i njegovu obitelj.

Međusektorsko gospodarsko povezivanje i razvijanje poduzetničkog duha kod učenika oplemenila je Agencija za razvoj i investicije grada Vinkovaca Via d.o.o., kroz primjere dobre prakse. Dvije Marine, jedna Domaćinović, druga Karačić demonstrirale su dobru praksu u razmišljanju, pripremi i provedbi projektnih zadataka. Jačanje timskog rada i poduzetničkog duha kod naših učenika kratka je vizija ove suradnje.

Puno hvala našim pridruženim partnerima što su odvojili vrijeme i puni entuzijazma pokazali svoje vještine, znanje i dobru energiju našim učenicima. Veselimo se daljnjoj suradnji.

S nestrpljenjem čekamo veljaču, kada ćemo povodom rođendana I. Kozarca…

Ma, pssst…

Neka to bude rođendansko iznenađenje!

Mentor projekta: Maja Vidić