Radionica „Turističke priče 1“

DUTU „Vanco Pitoseski“, Ohrid

Na današnjoj radionici održanoj u školi „Vanco Pitoseski“ u Ohridu je bilo vrlo dinamično i živopisno. Nastavnici Srednje strukovne škole Vinkovci su s učenicima partnerske škole iz Ohrida održali radionicu „Turističke priče 1“. U računalnoj učionici se okupilo 16 učenika, zanimanja kuhar, konobar, slastičar i ugostiteljski tehničar, koji su sa nastavnicima iz Hrvatske odradili radionicu.

Nasumičnim odabirom učenici su se grupirali u skupine. Jedna skupina je obrađivala temu „JELA“; tim Ohrid je istražio informacije o specifičnostima makedonske kuhinje, istaknuo poznata makedonska jela, izabrao dva i opisao ih, dok je tim Vinkovci isto učinio sa hrvatskim jelima.

Druga skupina učenika je istraživala „SLASTICE“. Učenici podijeljeni u tim Ohrid i tim Vinkovci su istaknuli posebnosti makedonskih i slavonskih slastica, izdvojili dvije poznate slastice i opisali ih.

Treća skupina „VINA“ je prikupila informacije o makedonskim i slavonskim vinima, izdvojene su vinorodne regije Tikveš i Ilok i opisane su dvije sorte kvalitetnih vina iz navedenih regija.

Četvrta skupina „HOTELI“ se bavila kategorizacijom objekata u Makedoniji i Hrvatskoj. Učenici su trebali pronaći hotel 4* i 3* u Ohridu i Vinkovcima, opisati smještajne jedinice te istaknuti ponudu dodatnih i dopunskih usluga. Tim Ohrid je za primjer izdvojio hotel Lagadin 3* i hotel Belvedere 4*,dok je tim Vinkovci izabrao hotel Admiral 3* i Hotel Villa Lenije 4*.

Zahvale nastavnicima iz škole „Vanco Pitoseski“ , a posebno treba pohvaliti učenike njihove škole koji odlično surađivali s nastavnicima iz Srednje strukovne škole Vinkovci.