Projekt „Veni, vidi, celebratur!”

Sretni i ponosni želimo Vas obavijestiti o novom projektu Srednje strukovne škole Vinkovci pod nazivom Veni, vidi, celebratur! , kojem je odlukom Ministarstva turizma i sporta 6. travnja 2021. godine, dodijeljeno je 50.000,00 kn. Partner na projektu je Drvodjelska – tehnička škola Vinkovci.

Javnim pozivom pod nazivom Promocija i jačanje kompetencija strukovnih zanimanja za turizam  sudjeluju naši učenici, sljedećih zanimanja: krojač, frizer, turističko – hotelijerski komercijalisti i drvodjelski tehničar, čiji je cilj podići svijest učenika i nastavnika o turizmu kao multisektorskom resoru.

Ideja  projekta Veni, vidi, celebratur!  obilježavanje je odabranih Međunarodnih dana, u duhu Rimskih dana, za djecu i mlade.

Projekt je podijeljen u tri etape.

Prva etapa uključuje odlazak učenika mentora kod glavnih turističkih dionika (Turistička zajednica grada Vinkovaca, Gradski muzej grada Vinkovaca te   Agencija za razvoj i investicije grada Vinkovaca Via d.o.o.) našega grada na edukacije, kako bi povećali svoju svijest o mogućnosti primjene svojih strukovnih zvanja u turizmu, te motivirali učenike za rad u turizmu.

U drugoj etapi učenici, svatko u svojoj struci, prisustvovati će na edukacijama privatnika iz grada Vinkovaca. Na taj način, privatnici bi kroz svoja iskustva prenijeli potrebno znanje i motivaciju našim učenicima, u cilju povezivanja obrazovnih institucija i privatnog sektora.

Nakon odslušanog teorijskog dijela u javnom i privatnom sektoru, učenici bi stečeno novo znanje primjenjivali u praksi, u školskim praktikumima, za radionice koje slijede.

Odabranih 14-ero učenika prisustvuje i na tri edukacije u konjičkom klubu Euhipus, od početka do kraja provedbe projekta. Prvi posjet konjičkom klubu Eohippus, u svibnju, učenici svih navedenih struka, upoznali bi se s ambijentom i prostorom, družili s domaćinima i prilagodili na prostor kluba.

Također, vlasnici konjičkog kluba i zaposlenici istog educirali bi naše učenike sredinom svibnja, na primjeru dobre prakse, kako se kod njih razvijao poduzetnički duh, te na koji su ga način oni proveli u svojoj branši, povezivanjem sa turizmom.

Krajem svibnja, volonteri, kojih u ovome konjičkom klubu nenedostaje, predavanjem o volonterizmu, te razlozima zašto su oni volonteri, potaknuli bi naše učenike na podizanje svijesti o potrebama zajednice u kojoj žive i djeluju.

U mjesecu lipnju, srpnju i kolovozu, provode se radionice naših učenika u ovome konjičkom klubu, pri obilježavanju Međunarodnih dana i Svjetskih dana i to redom:

1. Međunarodni dan roditelja

2. Svjetski dan zaštite okoliša

3. Svjetski dan borbe protiv dječjeg rada

4. Međunarodni dan suradnje

5. Svjetski dan stanovništva

6. Međunarodni dan prijateljstva

7. Međunarodni dan mladih

Svako od navedenih predavanja i radionica, biti će organizirano, sukladno vremenskim uvjetima, budući da se sve provodi na otvorenom prostoru, u uređenom i zelenom okruženju konjičkog kluba Eohippus.

U 7 radionica, kao zadnjoj fazi projekta, sudjeluju Dječji vrtići grada Vinkovaca, učenici i mentori naših škola. Radionice u obliku 7 Međunarodnih dana/ 7 punktova/ 7 aktivnosti, vodili bi učenici Srednje strukovne škole Vinkovci i Drvodjelsko tehničke škole Vinkovci, uz vodstvo tri mentorice. 

Na svim razinama projekta, učenici će timski razmišljati i raditi, kako bi se zaokružila i realizirala zajednička ideja o projektu. Uz usmjeravanje mentorica u projektu i svih ostalih dionika koji su u projekt uključeni, učenici će uvidjeti mogućnosti u povezivanju različitih struka iz javnog i privatnog sektora, te svoja nova iskustva prenijeti u buduće vlastite izazove.

Ova partnerstva naših škola, usmjerena su i na razvoj novog sadržaja osposobljavanja i združene kvalifikacije strukovnog obrazovanja kao i osposobljavanja kojima se integriraju razdoblja učenja kroz rad, te mogućnosti za primjenu znanja u praktičnom radnom okruženju.

U izradi projekta sudjelovale su nastavnice Maja Vidić, Branka Rimac i Branka Čuljak, koje se ovom prilikom zahvaljuju svima na podršci i vjeruju kako će ovim projektom usavršiti teorijske i praktične potencijale naših učenika, te uspješno predstaviti naše struke, naše škole široj javnosti.

                                                                                                          Nastavnica: Maja Vidić