Mjesec slavonske kuhinje

Prošloga smo tjedna, od 26.-28. ožujka bili domaćini Srednje strukovne škole Plitvička jezera, u sklopu projekta Kasiopeja. Naše trodnevno druženje upotpunili smo nizom edukacija i radionica za učenike i mentore uključene u projekt, kako bismo što bolje predstavili naš zavičaj, pod nazivom Mjesec slavonske kuhinje.

Naime, učenici i njihovi mentori mjesec su dana proučavali naša zavičajna jela, kako bismo ih što vjerodostojnije prenijeli našim partnerima u projektu. Ovime smo odradili prvu etapu projekta, te s ponosom stali ispred svojih zavičajnih recepata. U nastavku se nalazi kratki opis održanih projektnih aktivnosti, u kojima su osim učenika uključenih u projekt sudjelovali i mentori Marijena Furlan, Ivana Živčić, Marin Hrgota, Branka Rimac i Maja Vidić.

1. Radionica „Vinkovci, svijet u malom”

U prostorima Srednje strukovne škole Vinkovci, nastavnik povijesti Kornelio Gorić predstavio je našim gostima značaj Vinkovaca kroz povijest, sa naglaskom na povezanost Vinkovaca sa drugim dijelovima države i svijeta. Nastavak predavanja o najstarijem naselju u Europi održao je nastavnik geografije Josip Mikinac. Učenicima i mentorima predstavio je turističku ponudu naše županije, sa naglaskom na grad Vinkovce. Ovim edukacijama, željeli smo naše goste uvesti u turistički aspekt Vinkovaca, kao uvod  u naredne edukacije i radionice.

2. Radionica „Jedna je dovoljna, a dvije su malo”

Domaćini Jelena i Velimir Babić srdačno su nas ugostili u svojoj destileriji Abelo, gdje proizvode visokokvalitetne proizvode od meda i s medom. Med iz vlastitog pčelinjaka glavna je sirovina za proizvodnju svih proizvoda, a recepture i način proizvodnje su unikatni. Svi proizvodi su ručno izrađeni što rezultira višestrukom kontrolom kvalitete svakog proizvoda. Učenici i mentori svjedočili su načinu proizvodnje, te tehnikama izrade njihovih proizvoda. Naravno, niti degustacija nije izostala.

3. Radionica „ Projekti za mene”

U prostorima Agencije za razvoj i investiciji grada Vinkovaca VIA, domaćin nam je bila Marina Karačić koja nam je predstavila grad Vinkovce kroz mnogobrojne projekte koje je agencija pripremala i provodila. Sa učenicima je zaključila kojim se vidom projekata i sami mogu okušati, te potaknuti svoj poduzetnički duh. Naglasak smo stavili na socijalno poduzetništvo, kojim se promovira rad za opće dobro cijele zajednice, bilo na mikro ili makro nivou.

4. Radionica „ Zavičaj zvan Slavonija”

Gdje se bolje mogu pronaći skrivena blaga našega kraja, ako ne u Gradskom muzeju grada Vinkovaca. U iscrpnoj povijesnoj građi pronašli smo mnoštvo zanimljivosti koje možemo utaknuti i u naša jela, te na taj način povezati gastronomiju i  naslijeđe.

5. Radionica „ Turizam i gastronomija”

U prostorima Turističke zajednice, direktorica Martina Matković upoznala nas je sa radom i projektima Turističke zajednice, sa naglaskom na gastronomsku ponudu našega grada.

6. Radionica „ Zavičajni okusi”

Zavičajni okusi naziv je radionica koju su vodili nastavnici kuhari Srednje strukovne škole Vinkovci Ana- Marija Stanković, Mario Janociok i Ivana Milaković. U školskome praktikumu kuharstva, nastavnici su objedinili nekoliko predstavnika slavonske kuhinje i njezinih okusa kao što su svinjski kare na slavonski način, papula, pečena bundeva, smuđ na slavonski način, prodimljena kobasica, pašteta od čvaraka, te nam pripremili zajedno s učenicima pravu slavonsku gozbu. Zajedno sa domaćim kruhom i lepinjama uživali smo u rapsodiji okusa našega zavičaja. Nastavnici su nesebično podijelili svoje znanje i iskustvo našim učenicima kako bi i sami što bolje interpretirali jela. Osim slanoga, za slatke okuse pobrinula se nastavnica slastičarstva Ružica Šošić, koja je vodila radionicu izrade salenjaka, poznatih pod nazivom hrvatski kroasani.ž

7. Radionica Jelo slavonskih pašnjaka”

Tradicionalna slavonska kuhinja i nadaleko poznata slavonska gostoljubivost zaokružena je u priči u Šokačkom stanu, gdje smo odradili gastronomske radionice izrade Slavonskog čobanca i tačaka. Nakon predavanja Ivane Zidar, o Šokačkome stanu, kuhar Filip Zokvić održao je radionicu izrade slavonskog čobanca. U čobancu se najčešće skriva nekoliko vrsta mesa, među kojima prednjače svinjetina i junetina, a najukusniji je kada se jede u dobrom društvu, kao što je u našem slučaju. Njegovu zanesenost i zaljubljenost u svoju struku, prenio je i našim učenicima. Osim slavonskog čobanca učenici su se okušali i u izradi tačaka, tradicionalnog jela slavonsko- baranjskog kraja. Osim naših učenika i mentora, u radionicama su sudjelovali i naši pridruženi partneri učenici OŠ I. Meštrovića.

8. Radionica „Hrvatska pata negra”

OPG Ferbežar iz Otoka, diči se svojim tradicionalnim slavonskim proizvodima pripremljenim na tradicionalni način, uz moderan pristup i tehnologiju. Slavonski kulen, kobasice, šunka, čvarci, slanina dobiveni od crne slavonske svinje ( hrvatska pata negra) samo su manji dio velikog proizvodno- prodajnog asortimana. Kako bi kvaliteta proizvoda bila iznimno visoka, koriste se najkvalitetnije sirovine od mesa svinja uzgojenih na imanju uz rub hrastove šume. Posjetili smo ovo obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo, kako bi uvidjeli gastronomski zbir naše regije, koju nam je predstavio Vlado Ferbežar, vlasnik imanja.

9. Radionica „Riba i meso se vole”

Učenici i mentori uključeni u projekt, posjetili su OŠ I. Meštrovića Vinkovci, koja sudjeluje u programu Živjeti zdravo, čiji je glavni cilj educirati učenike o dostupnosti sadržaja za provođenje zdravih stilova života, razvijati kritičko mišljenje o hrani koju učenici konzumiraju, poučiti o metodama ekološkog uzgoja hrane i drugo. Naše kuhare, u školskoj kuhinji ugostio je kuhar Slaven Šimunić, koji je vodio radionicu izrade Perkelta. Tradicionalna delicija iz Slavonije i Baranje, napravljena je od odrezaka soma, luka, češnjaka, mljevene crvene paprike, blage i ljute, te slanine. Poslužuje se uz domaće rezance pomiješane sa sirom i slaninom.

Ovim edukacijama i radionicama završili smo drugu etapu projekta, a istraživanje zavičajnih okusa nastavit ćemo kod naših partnera u projektu Srednjoj strukovnoj školi Plitvička jezera, kada ćemo proučavati lička zavičajna jela. Zahvaljujemo svim pridruženim partnerima koji su nesebično odvojili svoje vrijeme i prenosili svoja iskustva našim učenicima.

Mentor projekta: Maja Vidić