Larisa Matić na Državnoj smotri LiDraNo 2021. − za dramsko-scenski izraz

         Državna smotra LiDraNo 2021. za dramsko-scenski izraz (srednje škole) zbog nepovoljne epidemiološke situacije održana je na daljinu  22. travnja 2021. godine u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje te uz tehničku pomoć Zagrebačkoga centra izvrsnosti na Zagrebačkom velesajmu. U pojedinačnim nastupima (monolog i kazivanje poezije) predstavilo se 60-ak učenika srednjoškolaca koji su bili najbolji u županijama diljem Lijepe Naše te su dokazali da se i u ovakvim nezapamćenim vremenima za hrvatsko školstvo može potvrditi ljubav prema scenskom izričaju. Smotra je održana putem Zoom platforme, stoga su bili potrebni dobri tehnički uvjeti kako bi scenski nastup bio uvjerljiv i sugestivan. Prosudbeno povjerenstvo činili su državni izbornici: dr. sc. Mario Kovač, redatelj, te glumci Barbara Rocco, Jakov Bilić, Ivan Đuričić, Franka Klarić, Ivica Pucar i Sara Stanić, moderatorica programa bila je Mirela Barbaroša-Šikić, prof.

         Nastupi su bili podijeljeni u četiri bloka, nakon svakoga dijela održan je okrugli stol na kojemu su učenici čuli mišljenja Prosudbenoga povjerenstva. Naša učenica Larisa Matić (1. a) predstavila se u četvrtom bloku te vrlo dojmljivo izvela lik Anke Lešićeve iz djela Tko se boji lika još? Julijane Matanović. Mentorica je bila Ivana Petričević, prof.

         Glumica Sara Stanić u ime Povjerenstva Larisin nastup ocijenila je izvrsnim, pohvalila je njezinu prirodnu glumu, posebice dijelove u kojima je vrckavo glumila Slavonku, a potom se govorom preobrazila u lik staroga Lešića.

         Čestitamo Larisi na odličnoj glumi ostvarenoj u uvjetima koji nisu prirodni za scenske nastupe, no Larisina želja i volja nadjačale su tehničku stranu ovogodišnjega LiDraNa.

         Iako je LiDraNo 2021. održan u online okruženju, ispunio je svoju prvotnu zadaću, odnosno dao je uvid u glumačka ostvarenja i kreativna scenska rješenja darovitih učenika srednjoškolaca Republike Hrvatske.

Ivana Petričević, prof.