Hrvatski izumitelji šeću našom školom

U mjesecu studenom, u mjesecu tzv. „ genijalnih umova“, turistička skupina je drugu godinu  za redom obilježila Svjetski dan izumitelja. 

Što smo sve to radili, ispričat ću vam u nekoliko rečenica… Prvo su naše učenice 4. c razreda Nikolina Krznarić i Tea Uzelac krenule s uređenjem panoa, a zatim su im se pridružile i Sara Šimić, Ana Nikolić i Emanuela Delić (3. c). Učenice su nam predstavile dva znanstvenika koji su svojim životom i radom bili vezani za Slavoniju, a to su David Schwartz, izumitelj i idejni začetnik cepelina, koji je jedan dio svog života proveo u Županji i Franjo Hannaman, izumitelj žarulje s volframovom niti, koji je rođen u Drenovcima. Osim njih mogli smo nešto pročitati i o Nikoli Tesli i Ivanu Vučetiću, začetniku daktiloskopije.

Ove godine odlučili smo oživjeti neke od znanih i manje znanih hrvatskih velikana. Našom školom prošetali su sjajni umovi kao što su David Schwarz (Luka Krajinović, 4. a), Franjo Hanaman (Ivan Smolčić, 4. c), Zrinka Tamburašev – sumamed (Ana Nikolić, 3. c) i Nikola Tesla (Roko Mečić, 4. a). Naši učenici su sjajno preuzeli ulogu naših znanstvenika i inovatora i kroz interaktivno izlaganje učenike  su upoznali sa zanimljivim crticama iz njihova života. Svaki izumitelj ima svoju priču i njihovi su pronalasci mijenjali svijet. Na velikom ekranu u školskom predvorju vrtio se kratki video o izumiteljima koji su promijenili svijet. Zahvaljujem kolegici Tatjani Alerić na pomoći pri izradi video uratka.

Odlučili smo posjetiti i našu susjednu školu, Tehničku školu Ruđera Boškovića i nastaviti uspješnu suradnju s kolegicom Dobrilom Hemetek i njezinim učenicima. Naši izumitelji predstavili su se u dva razreda, 4. f i 4. d. Puno smo toga naučili o našim izumiteljima, genijima i vizionarima koji su bili ispred svog vremena, a često su pomalo zaboravljeni.

Velike čestitke našim učenicima na promociji vlastite baštine!

            Miljenka Vujeva, voditeljica turističke skupine