Dani hrvatskog kulinarstva 2019

Najznačajnija manifestacija Hrvatskog kulinarstva “Dani hrvatskog kulinarstva” održana  je 18. – 22. studenog 2019. u Hotelu Minerva u Varaždinskim Toplicama.

Početak manifestacije obilježilo je natjecanje pod nazivom Kamelija kup, odnosno natjecanje za mlade buduće kuhare i slastičare, učenike završnih razreda srednjih škola zanimanja kuhar i slastičar. Srednju strukovnu školu Vinkovci predstavljali su učenici 3.d razreda zanimanja kuhar: Mato Marušić i Karmela Vulić pod vodstvom mentora Ivice Ljubeka. Učenici su osvojili drugo mjesto u ukupnom poretku. Učenici su se natjecali u prigotovljavanju jela. Zadatak je bio prigotoviti meni od tri slijeda na zadanu temu: 1. Hladno predjelo – lignja, maslina; 2. Toplo glavno  jelo – svinjski kare i 3. slijed Desert – Flambirane palačinke, Lino lada Gold

Naša škola imala je svoje predstavnike i na Državnom prvenstvu slastičara. Učenica 3.d razreda, Valentina Kuveždić natjecala se u kategoriji Slastičarska umjetnost – Izrada stolne dekoracije / skulpture od jestivih namirnica. Valentina je izradila skulpturu od šećerne mase pod imenom „Growth“ te je za svoj rad nagrađena srebrnom medaljom.

Na natjecanju je školu predstavljala i naša nastavnica praktične nastave i mentorica Marija Bošnjak. Marija se natjecala u tri kategorije: A. umjetnost slastica – eksponati, B. umjetnost slastica – desert, C. umjetnost slastica – torta zadana tema – Nautika, a za svoj rad nagrađena je sa tri srebrne medalje.

Izvrsne rezultate na natjecanju postigla je i bivša učenica Srednje strukovne škole Vinkovci Ana – Maria Stanković. Ana Marija je na Državnom prvenstvu kuhara osvojila tri zlatne medalje te osvojila titulu Državnog prvaka u kuharstvu za 2019 godinu.

Osim Ane Marije sudjelovao je i Stjepan Franjić iz Restoran Aquarius Bošnjaci te osvojio dvije brončane medalje u kategoriji Carving.

Marija Bošnjak