Zlatovez – biser slavonske baštine

U sklopu rada Turističke skupine održana je u srijedu 19. 5. 2021. godine trosatna radionica izrade zlatoveza u dvorištu naše škole.

S obzirom da je zlatovez nezaobilazni biser slavonske tradicije i baštine, u suradnji sa Aktivom tekstila realizirana je radionica  koju je vodila naša nastavnica Branka Rimac. Učenici su imali priliku čuti o važnosti i povijesti zlatoveza i izraditi svoj prvi „handmade“ rad od zlatnog konca.

Zlatovez je tehnika veza u kojoj se radi sa zlatnim koncem (zlato i bijelo zlato). Vez zlatom pojavio se u 19. stoljeću, a bio je znak prestiža pojedinih seoskih obitelji i njihovih kćeri i sinova, jer su se tim vezom izrađivali najsvečanije djevojačke rubine i momačka poprsja. Prije tih vezova na selu, zlatovez se radio na dvorovima, u crkvama i bogataškim obiteljima. O zlatovezu se pisalo još u 13. stoljeću na području Dubrovnika. Kroz povijest su se divili zlatom vezenim nošnjama naših žena koje su u njima izgledale „kao kraljice“.

Želimo oteti zaboravu našu tradicijsku baštinu i želimo da se ona prenosi i dalje na sljedeće naraštaje. Budimo ponosni i svjesni velike vrijednosti naše tradicije jer ona je sastavni dio našeg kulturnog identiteta. Velike zahvale kolegici Branki Rimac koja je vodila radionicu i pod ovim neuobičajenim okolnostima.

Miljenka Vujeva