Zlatni Orion u Srednjoj strukovnoj školi Vinkovci

Srednja strukovna škola Vinkovci organizirala je 1. prosinca 2023. godine prvo natjecanje učenika turističkih zanimanja Predstavljanje turističke destinacije – „Zlatni Orion“. Cilj natjecanja je predstavljanje znanja, vještina i kompetencija učenika u prezentaciji destinacije kroz određeni turistički proizvod. Učenici su u paru pripremili i izveli prezentaciju turističke destinacije. U svoje prezentacije su uključili odgovore/rješenja/prijedloge na aktualna turistička pitanja i probleme.

Tema ovogodišnjeg natjecanja je „Priče grada Oriona“, a glavni cilj je promicanje Vinkovaca i županije Vukovarsko-srijemske s posebnim fokusom na inovativni, digitalni i kulturno-povijesni turizam. Također, u svoje prezentacije su uključili održivost i odgovorni turizam, kao važne čimbenike.

Okupili smo 10 timova te je sudjelovalo je 20 učenika iz sljedećih škola: Obrtnička škola Požega, Ugostiteljsko-turistička škola Osijek, Druga srednja škola Beli Manastir, Srednja škola Donji Miholjac, Strukovna škola Virovitica, Srednja strukovna škola Antuna Horvata Đakovo i Srednja strukovna škola Vinkovci.

Svaki tim je imao 2 sata za izradu prezentacije na zadanu temu. Svaki član tima je aktivno sudjelovao u prezentaciji predstavljajući znanja o poznavanju teme, ali i znanja iz područja turizma i marketinga. Prosudbeno povjerenstvo u sastavu Maja Vidić, stručna nastavnica u području turizma i ugostiteljstva, Kornelio Gorić, profesor povijesti i Tanja Pajtak, profesorica hrvatskog jezika i književnosti ocjenjivali su timove prema profesionalizmu i međuljudskim vještinama (rad u paru) kao i prema informativnom sadržaju njihovih prezentacija.

Pobjednici ovogodišnjeg „Zlatnog Oriona“ su Nadja Panjkov i Jakov Adžam, mentorica Željka Pajnić, iz Ugostiteljsko-turističke škole Osijek. Drugo mjesto su zauzele Lucija Šimunović i Nikolina Krznarić, mentorica Miljenka Vujeva, Srednja strukovna škola Vinkovci, a na trećem mjestu su se plasirale Ivona Šubara i Petra Pipić, mentor Hrvoje Krip, iz Obrtničke škole Požega.

Tijekom izrade prezentacije mentori su sudjelovali na predavanju „Zapisano u zemlji – Vinkovci u prapovijesti“ koje je održano u Gradskom muzeju Vinkovci, a koje je pripremila i održala Maja Krznarić – Škrivanko, kustos muzeja.

Također, tijekom natjecanja organizirali smo za učenike škole i sve zainteresirane sudionike natjecanja LARP – Live Action Role Play. Riječ je o vrsti vođenog igranja koji kombinira elemente improvizacijske glume, kostimirane igre i igranja uloga.

Srednja strukovna škola Vinkovci se još jedanput pokazala kao dobar domaćin te se nadamo kako će ovo prvo natjecanje u predstavljanju turističke destinacije postati i tradicionalno.

Izvješće izradila: Mirjana Jakšić