Završna konferencija projekta Slavonska krv

Dana 24. svibnja održana je završna konferencija projekta Slavonska krv. Svi mentori zajedno sa svojim učenicima pripremali su scenu od ranih jutarnjih sati, kako bismo naše pridružene partnere i goste dočekali spremni i sa ponosom predstavili produkte našega rada.

Završnu konferenciju vodili su naši učenici Nina Kadoić i Marijan Čičković, koji su sa mentoricom Majom Vidić osmislili i napisali cijeli program. Bili su obučeni u slavonsko ruho, koje su dizajnirale i sašile učenice zanimanja Modni tehničar, sa mentoricom Brankom Rimac.

Nakon uvodnog pozdrava naših učenika, svečani program otvorili smo svojevrsnom himnom, najprepoznatljivijom pjesmom našega šokačkog Romea, u izvođenju profesora Tehničke škole Ruđera Boškovića Vinkovci, Josipa Paulića.

Uslijedio je govor ravnatelja Domagoja Bujadinović. U želji da se svi osjećaju dobrodošlo, pozdravio je sve prisutne te naglasio kako je ovaj projekt hvalevrijedan, jer njime prenosimo naše tradicijske vrijednosti na naše učenike. Ostavši na sceni prenuli smo sa dodjelom zahvalnica našim pridruženim partnerima u projektu. Pri svakom prozivanju pridruženih partnera, svaki smo predstavili sa aktivnostima koje smo s njima odradili. Željeli smo predstaviti sve naše edukacije i radionice gostima i na taj način odati im priznanje i zahvalu na sudjelovanju u projektu.

Zahvalnice su dodijeljene svim našim pridruženim partnerima redom:

 • Rodna kuća Ivana Kozarca, gđa. Katarina Stanić
 • Osnovna škola Josipa Kozarca Vinkovci, ravnatelj Ivan Županić
 • Turistička zajednica grada Vinkovaca, ravnateljica Martina Matković
 • Agencija za razvoj i investicije grada Vinkovaca Via d.o.o., gđa. Marina Domaćinović
 • Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci, ravnateljica Vedrana Lugić i gosp. Tihomir Marojević
 • Gradski muzej grada Vinkovaca, ravnatelj Hrvoje Vulić
 • dr. sc. Anica Bilić
 • Marko Sabljaković, mag. educ. croat.
 • PROFIGIPS d.o.o. Vinkovci
 • SINECOM d.o.o.
 • URALAN d.o.o. Vinkovci

Kao produkt naše suradnje u projektu, nakon podjele zahvalnica, učenici OŠ J. Kozarac, za sve nas su pripremili recital, pod vodstvom mentorica Cecilije Majstorović i Gabriele Kovač.

Svo vrijeme završne konferencije, na sceni su bile naše prekrasne učenice Antonela Kopčić i Marija Pranjić, koje su na sebi imale svečanu slavonsku nošnju. Nakon recitala ponosno su naš novi turistički proizvod stavili na sredinu scene, dok su ga naši voditelji predstavljali, od ideje do same realizacije.

Zadnje riječi učenika u predstavljanju portfolia bile su: „Poštovani ravnatelji, nastavnici, pridruženi partneri, gosti nadamo se kako vam se krajnji rezultat našega rada sviđa. On je produkt svih vaših edukacija, radionica, predavanja.. kojima ste učvrstili naša znanja i vještine u izradi ovoga turističkoga proizvoda.” Glasnim i dugim pljeskom nismo ostavili mjesta sumnji.

Kako je naš Ivan Kozarac najpoznatiji široj javnosti po romanu Đuka Begović, nismo mogli da ga ne spomenemo. Njegovu raspojasanost, njegovu težnju prema samouništenju i ćudljivu narav teško je dočarati.. A tko bi nam Đuku mogao bolje predstaviti, nego naš  proslavljani vinkovčanin, profesionalni glumac Vladimir Andrić. Naš glumac kazališta Joza Ivakić Vinkovci, gospodin Andrić, nesumnjivo je uspio prikazati i vrline i mane koje svatko od nas ima, kroz interpretaciju Đuke Begovića.

Na kraju programa svim prisutnima obratila se Maja Vidić, mentorica projekta. Osim zahvale ravnateljima, mentorima i pridruženim partnerima, naglasak u svome obraćanju stavila je prvenstveno na naše učenike. Čestitala je od srca na uspješno odrađenim projektnim aktivnostima te kreiranju i izradi portfolia. Učeničke ideje, entuzijazam i ljubav prema svojoj struci spojili su nas, te je zajedničkom suradnjom nastao novi turistički proizvod. Različitosti u učeničkim zanimanjima više su nego očite, no svaka njihova vještina i znanje prepoznati su i bili su spoj ugodne radne atmosfere, uz puno  smijeha, druženja i prihvaćanja različitosti. Naglasila je kako osjećaj zadovoljstva u ovome projektu treba promatrati prvenstveno kroz osobni razvitak, prepoznavanje vlastitih osobina i potencijala, razvijanju socijalnih vještina, a osobito, iznimno bitnom, timskome radu.

Mentor projekta: Maja Vidić