Posao kuhara uključuje različite aktivnosti: naručivanje i preuzimanje živežnih namirnica, čišćenje, određivanje tehnologije pripremanja hrane, pripremanje namirnica i njihovu toplinsku obradu, podjelu hrane na pojedinačne obroke te garniranje i dekoriranje.
Kuhar priprema ili spravlja hladna i topla jela te kolače, prema dnevnim menijima ili jelovniku. Pri tome, poštuje recepte i količinske normative za upotrebu pojedinih namirnica u obrocima. Kuhari također pripremaju jela po narudžbi, salate, dressinge, tople napitke i jela poznatih svjetskih kuhinja.
Kuhar tijekom obavljanja poslova poštuje visoke higijenske standarde, pazi na higijenu i čistoću prostora i sredstava s kojima radi, te vodi brigu o skladištenju nepotrošenih namirnica. Nadalje, kuhar bilježi podatke za dnevni obračun upotrijebljenih namirnica, izdanih obroka hrane te kontrolira zalihe. Kuhari također brinu o održavanju strojeva i uređaja u kuhinji, kako bi oni bili ispravni i tehnički postojani.
Kuhar sudjeluje u pripremanju i sastavljanju jelovnika, dnevnih menija te u pripremi kalkulacija za određena jela i obroke.
Da bi uspješno obavljao svoj posao, kuhar mora pratiti novosti u struci i iste primjenjivati. Kada u poslu stekne dovoljno iskustva, kuhar sudjeluje u edukaciji novih zaposlenika.

Nastavni plan i program
Naziv predmeta |
Broj sati |
Ukupni broj sati |
|||||
1. razred |
2. razred |
3. razred |
|||||
tjedno |
godišnje |
tjedno |
godišnje |
tjedno |
godišnje |
||
Hrvatski jezik |
3 |
105 |
3 |
105 |
3 |
96 |
306 |
Strani jezik |
2 |
70 |
2 |
70 |
2 |
64 |
204 |
Povijest |
2 |
70 |
- |
- |
- |
- |
70 |
Vjeronauk/Etika |
1 |
35 |
1 |
35 |
1 |
32 |
102 |
Tjelesna i zdravstvena kultura |
1 |
35 |
1 |
35 |
1 |
32 |
102 |
Politika i gospodarstvo |
- |
- |
2 |
70 |
- |
- |
70 |
Matematika u struci |
2 |
70 |
1 |
35 |
1 |
32 |
137 |
Tehnologija zanimanja |
2 |
70 |
3 |
105 |
2 |
64 |
239 |
Kulturno-povijesna baština |
- |
- |
- |
- |
1 |
32 |
32 |
Marketing u turizmu |
- |
- |
- |
- |
2 |
64 |
64 |
Enologija s gastronomijom |
- |
- |
1 |
35 |
- |
- |
35 |
Vođenje i organizacija kuhinje |
- |
- |
- |
- |
1 |
32 |
32 |
Strani jezik II. |
1 |
35 |
1 |
35 |
1 |
32 |
102 |
Izborna nastava |
1 |
35 |
1 |
35 |
1 |
32 |
204 |
Tjelesna i zdravstvena kultura Matematika u struci Strani jezik II. Stručni predmeti |
|
|
|
|
|
|
|
Praktična nastava |
|
900 |
|
900 |
|
800 |
2600 |
Praktična nastava u školi*: - Kuharstvo s vježbama - Bonton - Ugostiteljsko posluživanje - Osnove računalstva s vježbama Praktična nastava u ugostiteljskom
objektu** |
|
360 540 |
|
270 - 630 |
|
160 - 640 |
|
Ukupno |
15 |
1425 |
16 |
1460 |
16 |
1312 |
4197 |
Naziv predmeta |
Broj sati |
Ukupni broj sati |
|||||
1. razred |
2. razred |
3. razred |
|||||
tjedno |
godišnje |
tjedno |
godišnje |
tjedno |
godišnje |
||
Hrvatski jezik |
3 |
105 |
3 |
105 |
3 |
96 |
306 |
Strani jezik |
2 |
70 |
2 |
70 |
2 |
64 |
204 |
Povijest |
2 |
70 |
- |
- |
- |
- |
70 |
Vjeronauk/Etika |
1 |
35 |
1 |
35 |
1 |
32 |
102 |
Tjelesna i zdravstvena kultura |
1 |
35 |
1 |
35 |
1 |
32 |
102 |
Politika i gospodarstvo |
- |
- |
2 |
70 |
- |
- |
70 |
Matematika u struci |
2 |
70 |
1 |
35 |
1 |
32 |
137 |
Tehnologija zanimanja |
2 |
70 |
3 |
105 |
2 |
64 |
239 |
Kulturno-povijesna baština |
- |
- |
- |
- |
1 |
32 |
32 |
Marketing u turizmu |
- |
- |
- |
- |
2 |
64 |
64 |
Enologija s gastronomijom |
- |
- |
1 |
35 |
- |
- |
35 |
Vođenje i organizacija kuhinje |
- |
- |
- |
- |
1 |
32 |
32 |
Strani jezik II. |
1 |
35 |
1 |
35 |
1 |
32 |
102 |
Izborna nastava |
1 |
35 |
1 |
35 |
1 |
32 |
204 |
Tjelesna i zdravstvena kultura Matematika u struci Strani jezik II. Stručni predmeti |
|
|
|
|
|
|
|
Praktična nastava |
|
900 |
|
900 |
|
800 |
2600 |
Praktična nastava u školi*: - Kuharstvo s vježbama - Bonton - Ugostiteljsko posluživanje - Osnove računalstva s vježbama Praktična nastava u ugostiteljskom
objektu** |
|
360 540 |
|
270 - 630 |
|
160 - 640 |
|
Ukupno |
15 |
1425 |
16 |
1460 |
16 |
1312 |
4197 |
I. Zajednički dio
R.br. |
NASTAVNI PREDMET |
1. razred |
2. razred |
3. razred |
1. |
Hrvatski
jezik |
3 |
3 |
3 |
2. |
Povijest |
2 |
- |
- |
3. |
Politika
i gospodarstvo |
- |
- |
2 |
4. |
Tjelesna
i zdravstvena kultura |
2 |
2 |
2 |
5. |
Etika/Vjeronauk |
1 |
1 |
1 |
II. Posebni stručni dio
R.br. |
NASTAVNI
PREDMET |
1. razred |
2. razred |
3. razred |
6. |
Strani
jezik I |
2 |
2 |
2 |
7. |
Strani
jezik II |
2 |
2 |
2 |
8. |
Gospodarska
matematika |
2 |
2 |
2 |
9. |
Računalstvo |
2 |
1 |
- |
10. |
Povijest
hrvatske kulturne baštine |
- |
- |
2 |
11. |
Biologija
s higijenom i ekologijom |
1 |
2 |
- |
12. |
Organizacija
poslovanja ugostiteljskih poduzeća |
- |
2 |
2 |
13. |
Osnove
turizma |
2 |
- |
- |
14. |
Poznavanje
robe i prehrana |
2 |
2 |
2 |
15. |
Ugostiteljsko
posluživanje |
- |
2 |
- |
16. |
Kuharstvo |
7 |
7 |
8 |
|
Praktična
nastava - tjedno |
280 8 sati |
280 8 sati |
256 8 sati |
|
Stručna
praksa |
182 sata |
182 sata |
- |
samo na mobu
I. Zajednički dio
R.br. |
NASTAVNI PREDMET |
1. razred |
2. razred |
3. razred |
1. |
Hrvatski
jezik |
3 |
3 |
3 |
2. |
Povijest |
2 |
- |
- |
3. |
Politika
i gospodarstvo |
- |
- |
2 |
4. |
Tjelesna
i zdravstvena kultura |
2 |
2 |
2 |
5. |
Etika/Vjeronauk |
1 |
1 |
1 |
II. Posebni stručni dio
R.br. |
NASTAVNI
PREDMET |
1. razred |
2. razred |
3. razred |
6. |
Strani
jezik I |
2 |
2 |
2 |
7. |
Strani
jezik II |
2 |
2 |
2 |
8. |
Gospodarska
matematika |
2 |
2 |
2 |
9. |
Računalstvo |
2 |
1 |
- |
10. |
Povijest
hrvatske kulturne baštine |
- |
- |
2 |
11. |
Biologija
s higijenom i ekologijom |
1 |
2 |
- |
12. |
Organizacija
poslovanja ugostiteljskih poduzeća |
- |
2 |
2 |
13. |
Osnove
turizma |
2 |
- |
- |
14. |
Poznavanje
robe i prehrana |
2 |
2 |
2 |
15. |
Ugostiteljsko
posluživanje |
- |
2 |
- |
16. |
Kuharstvo |
7 |
7 |
8 |
|
Praktična
nastava - tjedno |
280 8 sati |
280 8 sati |
256 8 sati |
|
Stručna
praksa |
182 sata |
182 sata |
- |