samo na računalu:

Turističko hotelijerski komercijalist

samo na mobu/tabletu:

Turističko hotelijerski komercijalist

Turističko-hotelijerski komercijalist organizira rad u kuhinji i restoranu, planira zalihe, nabavu i preuzimanje reprodukcijskog materijala, kontrolira skladištenje i konzerviranje živežnih namirnica te sastavlja dnevni jelovnik.

Bavi se dogovaranjem i organiziranjem domjenaka, banketa, svečanih ručkova i večera.

Brine o prezentaciji i propagandi restorana putem brošura, plakata, letaka, reklama i drugih oblika promidžbe, brine o estetskom izgledu jela i uređenju prostora. Kontrolira rad i financijsko poslovanje kuhinje i restorana, obrtničke radnje i drugih ugostiteljskih objekata, pronalazi rješenja u specifičnim zahtjevima gosta.

Može obavljati visoke organizacijske i tehnološki zahtjevne poslove u hotelu, odjelu hrane i pića, odnosno cjelokupnom hotelu, visokokategoriziranim restoranima, privatnim pansionima i slično.

Turističko hotelijerski komercijalist mora imati temeljna znanja iz područja turizma,  hotelijerstva i ekonomije, kao i osnovna znanja iz statistike, knjigovodstva i bilanciranja te organizacije poslovanja poduzećem.

Potrebno je dobro poznavanje rada na računalu, poznavanje opće kulture i kulturne baštine, umjetnosti, povijesti, dobro znanje nekoliko stranih jezika, poznavanje turističke animacije i komunikacije, psihologije rada s klijentima, i sl.

Također je poželjna osobina kreativnosti u obavljanju prezentacijskih i propagandnih poslova.

Za obavljanje poslova turističko-hotelijerskog komercijalista, potrebno je imati dobro opće zdravlje, dobro razvijene komunikacijske vještine te otvorenost u kontaktu s ljudima.

Turističko hotelijerski komercijalist mora biti uslužan i strpljiv u radu s ljudima i dobrih organizacijskih sposobnosti.

Značajke zanimanja
Program:
Turističko hotelijerski komercijalist
Sektor:
Turizam i ugostiteljstvo
Trajanje:
4 godine

Nastavni plan i program

Red. br.

PREDMET

RAZRED

I.

II.

III.

IV.

1.

Hrvatski jezik

3

3

3

3

2.

Povijest

2

2

-

-

3.

Politika i gospodarstvo

-

-

2

-

4.

Tjelesna i zdravstvena kultura

2

2

2

2

5.

Etika/ Vjeronauk

1

1

1

1

6.

Strani jezik I

3

3

3

3

7.

Strani jezik II

3

3

2

2

8.

Gospodarska matematika

3

3

2

2

9.

Računalstvo

2

2

-

-

10.

Poslovna psihologija s komunikacijom

-

-

2

-

11.

Biologija s higijenom i ekologijom

2

-

-

-

12.

Turistički zemljopis

-

-

1

1

13.

Povijest hrvatske kulturne baštine

-

-

2

-

14.

Gospodarsko pravo

-

2

-

-

15.

Poslovno dopisivanje

1

1

-

-

16.

Računovodstvo i kontrola

-

-

-

2

17.

Statistika

-

-

1

-

18.

Knjigovodstvo

-

-

2

2

19.

Organizacija poslovanja poduzeća u ugostiteljstvu

2

2

2

2

20.

Osnove turizma

2

-

-

-

21.

Promet i putničke agencije

-

-

-

2

22.

Marketing u turizmu

-

-

-

2

23.

Recepcijsko poslovanje

-

-

-

2

24.

Poznavanje robe i prehrana

2

2

-

-

25.

Ugostiteljsko posluživanje

2

3

3

3

26.

Kuharstvo (sa slastičarstvom)

3

4

4

4

27.

Praktična nastava

3

3

3

3

28.

Stručna praksa

182

182

182

-

 

samo na mobu

R. br.

PREDMET

RAZRED

I.

II.

III.

IV.

1.

Hrvatski jezik

3

3

3

3

2.

Povijest

2

2

-

-

3.

Politika i gospodarstvo

-

-

2

-

4.

Tjelesna i zdravstvena kultura

2

2

2

2

5.

Etika/ Vjeronauk

1

1

1

1

6.

Strani jezik I

3

3

3

3

7.

Strani jezik II

3

3

2

2

8.

Gospodarska matematika

3

3

2

2

9.

Računalstvo

2

2

-

-

10.

Poslovna psihologija s komunikacijom

-

-

2

-

11.

Biologija s higijenom i ekologijom

2

-

-

-

12.

Turistički zemljopis

-

-

1

1

13.

Povijest hrvatske kulturne baštine

-

-

2

-

14.

Gospodarsko pravo

-

2

-

-

15.

Poslovno dopisivanje

1

1

-

-

16.

Računovodstvo i kontrola

-

-

-

2

17.

Statistika

-

-

1

-

18.

Knjigovodstvo

-

-

2

2

19.

Organizacija poslovanja poduzeća u ugostiteljstvu

2

2

2

2

20.

Osnove turizma

2

-

-

-

21.

Promet i putničke agencije

-

-

-

2

22.

Marketing u turizmu

-

-

-

2

23.

Recepcijsko poslovanje

-

-

-

2

24.

Poznavanje robe i prehrana

2

2

-

-

25.

Ugostiteljsko posluživanje

2

3

3

3

26.

Kuharstvo (sa slastičarstvom)

3

4

4

4

27.

Praktična nastava

3

3

3

3

28.

Stručna praksa

182

182

182

-