Virtualna mobilnost Erasmus+ KA2 „Think Global, Support Local”

Radi pandemije  COVID-19, otkazane su sve naše mobilnosti previđene projektom Eramus+KA2 „Think Global, Support Local”. Nadali smo se boljoj epidemiološkoj situaciji, no kako se to nije dogodilo, odlučili smo se za virtualnu mobilnost. Mobilnost je održana u petak, 4. prosinca 2020. godine, a na njoj su sudjelovale učenice 1.c razreda Lucija Šimunović, Ana Šimunović, Tea Uzelac i Laura Berać, te učenica 4.a Ana Ešegović pod vodstvom koordinatorica projekta Mirne Dovhanj i Mirjane Jakšić. Mobilnost je sastojala od tri dijela. U prvom dijelu smo predstavili rezultate ankete koju smo proveli među učenicima naše škole, a tiče se prehrambenih navika i kupovine namirnica. Neka od pitanja su bila: pazimo li što kupujemo i konzumiramo, što najčešće jedemo kao užinu, što nosimo u školu kao obrok, jesmo li spremni kupovati kod lokalnih uzgajivača i proizvođača? Iz ankete smo vidjeli kako naši učenici i njihove obitelji paze što jedu i kupuju. Međutim, kada je riječ o užini i onome što nose ili kupuju za školu, učenici još uvijek radije odabiru neki prerađeni, nezdravi proizvod, umjesto zdravog i nutritivnog. U drugom dijelu virtualne mobilnosti smo predstavili video uradak učenika naše škole o zelenim površinama u gradu,  koje su nekad bile odlagalište smeća i primjer iskorištavanja tla u svrhu proizvodnje. U trećem dijelu mobilnosti smo prikazali rezultate naših anketa i usporedili ih. Jesmo li različiti u odnosu na vršnjake iz Italije, Španjolske, Francuske i Njemačke? Rezultati pokazuju kako nema osobitih razlika. Zaključak je kako ima prostora za broje promjene što se tiče osvještenijeg načina života. Raduje nas što smo na dobrom putu da živimo svjesnije, pazimo što jedemo i podupiremo ono dobro u našoj okolini.

Zahvaljujemo se još jednom djevojkama koje su dostojno predstavile našu školu i zemlju.

Nadamo se smirivanju epidemiološke situacije i brojnim mobilnostima u 2021. godini.  To je zapravo duh Erasmusa, upoznavanje drugih zemalja, ljudi i običaja, ali i učenje.

Pozivamo sve učenike naše škole da nam se pridruže na ovom, kao i na brojnim drugim putovanjima  koja nas očekuju u idućoj godini!

Mirna Dovhanj i Mirjana Jakšić

Koordinatorice projekta