Veliki uspjeh učenika Srednje strukovne škole Vinkovci

Srednja strukovna škola i u ovim izazovnim vremenima bilježi velike uspjehe svojih učenika. Iako je i prošla i ova školska godina bila teška za profesore i učenike, uspjeli smo postići velike uspjehe na natjecanjima. Desetak učenika koje su pripremali mentori, natjecalo se u različitim disciplinama te su se svi plasirali na državna natjecanja.

Srednja strukovna škola Vinkovci i u ovim izazovnim vremenima prouzrokovanih koronavirusom, bilježi uspjehe svojih učenika. Iako je i protekla i ova godina izuzetno bila teška kako za učenike, tako i za profesore, uspjeli smo pobijediti sve nedaće i prepreke koje je zadala nastava na daljinu. Budući da smo škola koja obrazuje strukovna zanimanja, vrlo je važan, ako ne i najvažniji dio, praktična nastava u kojoj nastavnici i ostali stručnjaci poučavaju učenike u određenim sektorima, što s nastavom na daljinu predstavlja problem. No, kada nešto voliš i kada ti je stalo, ne postoji prepreka, a to smo i dokazali.

Proteklih dana bilježimo velike uspjehe naših učenika u različitim disciplinama vezanih uz strukovna obrazovanja. Sva se natjecanja odvijaju unutar Agencije za strukovna obrazovanja i obrazovanja odraslih – WorldSkills Croatia 2021.

Prvo izlučno natjecanje u disciplini Poslovanje recepcije hotela održano je 13. travnja 2021. godine. Naša učenica Aura Cherin-Tihić (4. b), mentorica Mirjana Jakšić, plasirala se na državno natjecanje osvojivši 1. mjesto.

14. travnja 2021. održano je izlučno natjecanje učenika i učenica strukovnih škola WorldSkills Croatia 2021. Učenica Magdalena Štrangar (4. b), mentorica Maja Vidić, natjecala se u disciplini Poslovanje turističke agencije te osvojila 1. mjesto i tako se plasirala na državno natjecanje.

16. travnja 2021. godine održano je izlučno natjecanje u disciplini Frizerstvo. Natjecala se i naša učenica Margareta Plivelić (3. f), mentorica Marijana Matošević. Učenica se natjecala u izradi vjenčane frizure na dugoj kosi prema zadanoj fotografiji (na modelu lutke). Vrijeme izrade bilo je 3 sata. Domaćin natjecanja bila je Srednja strukovna škola Vinkovci, a natjecanje se odvijalo po prvi puta virtualno zbog epidemiološke situacije. Margareta i mentorica pripremaju se za državno natjecanje koje će se održati u Zagrebu u svibnju.

19. travnja 2021. godine održano je izlučno natjecanje u disciplini Ugostiteljsko posluživanje. U toj se disciplini natjecala i naša učenica Ana Sedlar (3. d), mentorica Klara Pilić. Ana je svojim trudom i zalaganjem, uz podršku svoje mentorice Klare, izborila 2. mjesto te se tako plasirala na državno natjecanje WorldSkills Croatia 2021.

20. travnja 2021. godine održano je izlučno natjecanje u disciplini Kuharstvo. Natjecatelj je bio i naš učenik Gabriel Divković (3. e), mentorica Ana-Maria Stanković. Zadatak su bila pileća prsa prigotovljena metodom sotiranja uz prateće priloge koji su se sastojali od pšenične krupice, sira ribanca, tikvice, mrkve i šampinjona. Gabriel je osvojio 1. mjesto te se i on plasirao na državno natjecanje.

Još je jedno izlučno natjecanje održano 20. travnja 2021. godine i to u disciplini Soboslikarstvo. Natjecao se učenik Luka Martinović (3. g), mentorica Melita Matijević. Natjecanje se odvijalo virtualno (kao i dosadašnja natjecanja). Crtež se izvodio na bijelu unaprijed pripremljenu podlogu povećanjem pomoću mreže sa zadanog uzorka u omjeru 1:10, olovkom, metrom i soboslikarskim ravnalom uz upotrebu libele. Obojenje se izvodilo kistom, valjkom i soboslikarskim ravnalom bez upotrebe traka. Vrijeme izvođenja zadatka bilo je četiri sata.

21. travnja 2021. godine Srednja strukovna škola Vinkovci bila je domaćin izlučnog WSC natjecanja u disciplini pomoćni kuhar i slastičar. Natjecanje se odvijalo online na način da su učenici radove izrađivali u praktikumu svoje škole, no cijelo se natjecanje snimalo i povjerenstvo je pratilo izvedbu. Našu je školu predstavljala učenica 3. h Matea Šarčević, mentorica Marija Bošnjak. Svi su se učenici izvrsno snašli u zahtjevnom zadatku s tematikom „Jadranske rapsodije“. Zadatak je bio izraditi i poslužiti tri vrste kanape sendviča. Matea je pokazala zavidne vještine i osvojila 3. mjesto te se plasirala na državno natjecanje koje bi se trebalo održati tijekom svibnja 2021. godine.

21. travnja 2021. godine održano je izlučno natjecanje u disciplini Slastičarstvo. Natjecala se naša učenica Ivana Ezgeta (3. d), mentorica Nevenka Bionda. Tema je bila izrada ruža i kala od smjese za ukrašavanje. Ivana je osvojila 2. mjesto i plasirala se na državno natjecanje.

Nakon provedenog školskog natjecanja, a koje vodi direktno na državno WorldSkills Croatia natjecanje, imamo učenicu koja će predstavljati našu školu u disciplini Izrada modnog proizvoda. Lorena Cindrić, učenica 3. g razreda, zanimanje krojač, pokazala je potrebne vještine konstruiranja, šivanja i prezentacije. Slijedi uvježbavanje i brušenje vještina potrebnih da bi nastala dječja haljinica, modni proizvod koji se traži na natjecanju.

Bilježimo uspjeh i u državnoj smotri LiDraNo. Državna smotra LiDraNo 2021. za dramsko-scenski izraz (srednje škole) zbog nepovoljne epidemiološke situacije održana je na daljinu 22. travnja 2021. godine u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje te uz tehničku pomoć Zagrebačkoga centra izvrsnosti na Zagrebačkom velesajmu. Smotra je održana putem Zoom platforme, stoga su bili potrebni dobri tehnički uvjeti kako bi scenski nastup bio uvjerljiv i sugestivan. Prosudbeno povjerenstvo činili su državni izbornici: dr. sc. Mario Kovač, redatelj, te glumci Barbara Rocco, Jakov Bilić, Ivan Đuričić, Franka Klarić, Ivica Pucar i Sara Stanić, moderatorica programa bila je Mirela Barbaroša-Šikić, prof. Naša učenica Larisa Matić (1. a) predstavila se u četvrtom bloku te vrlo dojmljivo izvela lik Anke Lešićeve iz djela Tko se boji lika još? Julijane Matanović. Mentorica je bila Ivana Petričević, prof. Larisa je dobila pohvale za glumu, posebice dijelove u kojima je vrckavo glumila Slavonku, a potom se govorom preobrazila u lik staroga Lešića.

Ponosni smo nas sve naše učenike, nastavnike i mentore koji su zaslužni za ove izvrsne uspjehe. Slijedi nekoliko tjedana priprema za državno natjecanje. Svima želimo puno ustrajnosti, sreće i uspjeha u daljnjem natjecanju!

Ravnatelj:

Domagoj Bujadinović, prof.