UPOZNAVANJE VLASTITE KULTURNE BAŠTINE 

U srijedu 3.5. 2023. turistička skupina otišla je, u sklopu edukacije, na jednodnevni izlet pod vodstvom voditeljice skupine Miljenke Vujeve i kolege Kornelija Gorića. Izlet je započeo razgledom  Spomen galerije Ivana Meštrovića u kojoj smo čuli informacije o njegovom iznimno zanimljivom životu i radu. Nakon posjeta Galeriji i  Crkvi sv. Ivana Krstitelja, u kojoj je kršten naš umjetnički virtuoz, krenuli smo put Đakova.  

U Državnoj ergeli Đakovo dočekala nas je voditeljica koja  nam je ispričala o samom postanku Pastuharne, o dresuri konja, životu i  karakteristikama prekrasnog konja lipicanca  koji je dobio naziv po ergeli Lipica u Sloveniji. Nakon impresivne šetnje ergelom krenuli smo prema Baranji odnosno malom mjestu Karanac.  

U prostoru obiteljskog etno restorana Baranjska kuća nalazi se Ulica zaboravljenog vremena. S ljubaznim domaćinom prošetali smo Ulicom i vidjeli mnoge zanate koji polako izumiru. Demonstrirali su nam kako se peče šaran na rašljama koji smo kasnije i kušali. Nakon šetnje osvježili smo se iznimnim baranjskim ručkom i složili smo se da je to mjesto u koje se treba opet vratiti. 

Slavonija je stvarno neiscrpna inspiracija… 

Miljenka Vujeva