Turistička skupina obilježila Svjetski dan izumitelja

U mjesecu studenom turistička skupina obilježila je Svjetski dan izumitelja (9. 11.) i osvrnula se  na ostavštinu naših poznatih i manje poznatih velikana. Svaki izumitelj ima svoju priču, ali i zajedničke odrednice. Često su veliki umovi bili ispred svog vremena i nisu uvijek bili ni shvaćeni ni nagrađeni, ali unatoč tome njihovi su pronalasci mijenjali svijet na bolje…

Učenici Lucija Šimunović, Nikolina Krznarić i Mateo Jerković (3. c razred) uredili su pano na tu temu, na prvom katu naše škole. Istaknuli smo dva poznata hrvatska izumitelja koja su svojim radom i životom vezani uz Slavoniju. To su David Schwartz, izumitelj i idejni začetnik cepelina, koji je jedan dio svog života proveo u Županji i Franjo Hannaman, izumitelj žarulje s volframovom niti, koji je rođen u Drenovcima. Sa svojim radovima o izumiteljima (Ivan Vučetić, Leo Brenner i Nikola Tesla) sudjelovali su i učenici 4.a razreda.

Iznimno smo sretni što smo imali priliku u tzv. „mjesecu genijalnih umova“ biti u ulozi gosta u Tehničkoj školi Ruđera Boškovića, Vinkovci. Kako je započela naša suradnja? Vrlo jednostavno… Vodili smo se mišlju da naša susjedna škola i njihovi profesori sigurno imaju puno toga za ispričati o značajnim izumiteljima, genijima i vizionarima hrvatske baštine.

Profesorica fizike Dobrila Hemetek ugostila nas je  sa svojim učenicima u prostorijama njihova kabineta fizike. Učenici elektrotehničari, Noa Grbeša i Filip Đurašević iz 3. d i Tin Karalić i Mario Vrselja iz 4. d razreda izradili su izume vođeni idejom i djelom našeg velikana Nikole Tesle. Tijekom inspirativnog i interaktivnog izlaganja učenika i profesorice Hemetek naši učenici turističke čuli su o životu i dijelu našeg slavnog Prometeja 20. stoljeća. Na iznimno zanimljiv način naši domaćini približili su nam neke ideje i životne premise našeg najvećeg genija, kojemu smo zahvalni za brojne izume koje danas koristimo.

Jeste li znali da je Nikola Tesla pričao 8 različitih jezika… Da je bio opčinjen brojem tri…

Veselimo se zajedničkoj suradnji naše i Tehničke škole Vinkovci i u budućnosti…

Miljenka Vujeva, voditeljica turističke skupine