Treći Tradicijski sokak

Dana 27.9.2023. održan je treći Tradicijski sokak koji obuhvaća program očuvanja tradicijske baštine koji zajednički obilježavaju turistička skupina Istraživači baštine (voditeljica Miljenka Vujeva) i učenička zadruga Vridne ruke (voditeljica Ankica Živić). Ovaj događaj povezan je sa značajnim datumima u mjesecu rujnu  s fokusom na kulturnu baštinu Slavonije i  naglaskom na ovogodišnji slogan Vinkovačkih jeseni  „Dva sjaja dukata“.

Sjajili su se dukati naših kuhara i slastičara, dukati u obliku lančića od tijesta i kartona, dukati koje su uvezivale naše gošće i dukati na vratu naših učenica šokica i slavonskoj kapi momaka.

S obzirom da na dan sokaka obilježavamo Svjetski dan turizma, istaknuli smo četiri postulata turizma od kojih ćemo izdvojiti dva:

Budimo to što jesmo! 

Poštujmo sami sebe, kako bi nas poštivali i drugi!

Osim radionica za osnovnoškolce, predavanja i izložbe vrijednih tradicijskih predmeta na sokaku je prikazan i kratki film na temu etno baštine, kulturne ostavštine i zelenog ulaganja koji je nastao u suradnji sa profesoricom Tatjanom Alerić koja je bila naša tehnička podrška tijekom cijelog sokaka.

Na ulazu u sokak čekale su nas naše prekrasne šokice Anita Lasić i Lucija Oršolić ukrašene predivnim tradicijskim frizurama koje je izradila naša nastavnica Josipa Bobovec uz pomoć učenica. Naši vodiči sokakom Lucija Šimunović, Katarina Sučić, Ana Nikolić i Emanuela Delić predstavile su spoj tradicije (oplećak, tkanica i tradicijska frizura) i modernog stila odijevanja. Sokakom je šetao naš Josip Kozarac (Mateo Jerković), a uz njega je vjerno stajala njegova Tena (Nikolina Krznarić). Sva događanja svojim fotoaparatom popratila je učenica Maja Lebo (4.c).

Da se tradicija može ukomponirati u moderne elemente života i rada, pokazale su nam i naše učenice iz sektora tekstila koje su predstavile modernu haljinu sa etno motivom. Učenica Magdalena Kuntić pod vodstvom nastavnice Melite Matijević izrađivala je dukate na poseban način, a naši šokci Ivan Smolčić i Marija Cvitić pričali su o svojim nošnjama i izloženim tradicijskim predmetima. Naše učenice slastičarke izradile su sa nastavnicom Ružicom Šošić kolačiće u obliku dukata, a učenice Lorena Mišić i Laura Nikić (3.e) ukrašavale su kolačiće sa zlatnim prahom. Zahvaljujući učenicima kuharima i pomoćnim slastičarima pod vodstvom nastavnica Marije Bošnjak i Eve Jurčić uživali smo u pogledu i okusu slatkih zalogaja tradicijskih kolačića.

I ove godine sa nama su bile članice kulturne udruge „Divan“ iz Cerne koje je su sa nama podijelile vještinu uvezivanja dukata. Iznimno smo sretni što smo po prvi puta ugostili učenike OŠ Ivan Mažuranić iz Vinkovaca (drugi razred sa razrednicom Mandom Šteko i šesti razred sa razrednicom Anom Volf) koji su sudjelovali na radionici koju je vodila profesorica Dubravka Scharmitzer iz Srednje strukovne škole Antuna Horvata Đakovo sa svojim učenicima. Učenica Ema Božić (4.a) ukratko je ispričala učenicima 6.a razreda o tamburici (braču) i ujedno je oduševila sve prisutne  svojom kratkom glazbenom izvedbom. Pod vodstvom profesorice Ivane Petričević učenice: Gabriela Breščaković (1.e), Ana Maroševac (2.d), Martina Barić, Lora Valentić, Lana Rađenović, Tonka Primorac (1.a), Ema Božić, Iva Šakić i Martina Maloševac (4.a) oduševile su nas svojim recitatorskim i literarnim izričajem. Učenica Jelena Matanić (3.e) ukrasila je pano slikovnim prikazom šokice. Profesor Marko Sabljaković održao je na zanimljiv i interaktivan način predavanje o temi ovogodišnjih Vinkovačkih jeseni i istaknuo prisutnima da budu ponosni na svoju baštinu, tradiciju i kulturni identitet.

Zahvaljujemo kolegi Ivanu Rimcu, prof. Josipu Mikincu, profesorici Branki Dučmelić i kolegici Branki Rimac na podršci i suradnji kao i ostalim kolegama koji su bili naši posjetitelji i koji su poduprli naš napor u očuvanju tradicijskih vrijednosti našeg kraja. Ujedno zahvaljujemo na suradnji i kolegama iz Drvodjelske tehničke škole, a posebno nastavniku Stjepanu Posavi.

Zahvaljujemo svim sudionicima što su bili dio naše tradicijske priče i veselimo se ponovnom druženju i iduće godine! 

                                                                                  Miljenka Vujeva i Ankica Živić