„Think global, support local”

Kada nam je 2019.godine odobren naš prvi Erasmus+ KA2 projekt pod nazivom „Think global, support local” nismo ni slutili koliko će tematika samog projekta, kao što je zdrav život, zdrava prehrana, bavljenje tjelovježbom te uzgoj i kupovina lokalnih namirnica biti od velike važnosti u doba pandemije. Projekt je bio na čekanju dvije godine, ali početkom drugog polugodišta smo odradili lavovski posao i realizirali sve naše mobilnosti.

Veseli putnici naše mobilnosti 9. ožujka 2022. u ranojutarnjim satima zaputili su se organiziranim prijevozom put Budimpešte gdje su se ukrcali na avion za Milano. Učenici Roko Mečić, Laura Berač, Mihaela Mišković, Martina Maloševac i Lana Herman pod vodstvom profesorica Branke Lovrić i Melite Matijević stigli su u Casalpusterlengo kako bi predstavili svoju školu na ovoj mobilnosti. Nakon službenog pozdrava i predstavljanja škola partnera krenuli smo u razgledavanje Istituto Istruzione Superiore “A.Cesaris” te dali svoj doprinos botaničkom vrtu škole sadnjom proljetnica. Poslijepodne smo nastavili vožnjom biciklima kroz Casalpusterlengo i Somagliju, a dan smo završili promatranjem ptica i uzimanjem uzorka vode za analizu u Montecchi Natural Reserve. Kako je dan protekao možete vidjeti na slikama ispod.

Slika 1. Obilazak Istituto Istruzone Superiore “A. Cesaris”, sadnja proljetnica u botaničkom vrtu, vožnja bickilovima, uzorkovanje vode za analizu u Montechi Natural Reserve

Drugi dan proveli smo u Milanu. Kao jedan od predivnih primjera modernih zelenih zgrada, posjetili smo Bosco Verticale. Nakon toga, uputili smo se u Indro Montanelli Park koji nas je također oduševio sadržajima. Vidjeli smo mnoštvo tajnih, privatnih vrtova koji ovaj grad čine zelenijim. Neizostavan dio obilaska bile su i znamenitosti poput Galleria Vittorio Emanuele II i Duomo di Milano.

Slika 2. Obilazak Milana

Treći dan mobilnosti smo proveli u analizi uzoraka vode i vidjeli koliko života sadržava samo jedna kap vode. Nakon analize i prezentacije rezultata smo imali vrlo emotivan rezime mobilnosti i šetnju kroz Casalpusterlengo.

Slika 3. Analiza uzoraka vode

Dan smo završili oproštajnom zabavom i obećanjem kako ćemo ovo iskustvo definitivno ponoviti.

Iduća mobilnost je bila u Španjolsku od 6. do 10. travnja 2022. gdje su se učenice Gabriela Mujan, Ana Šarčević, Marina Mrkonjić, Anđela Šarčević i Nina Kadoić pod vodstvom nastavnica Branke Lovrić I Martine Mihin uputile u Badajoz. Rano ujutro su krenule put Zagreba gdje su imale let za Lisabon.

 Prvi dan mobilnosti proveli smo u školi “Rodriguez Monino”. Nakon ugodnog programa za doček, upoznali su nas s prostorijama škole, kao i novim povrtnjakom u kojem smo mogli i mi zasaditi nekoliko sadnica začinskog bilja. U sportskoj dvorani smo imali priliku isprobati indoor climbing, što je bilo apsolutan hit među svim sudionicima. Poslijepodne smo proveli u šetnji uz rijeku Guadiana gdje smo upoznali različite vrste ptica koje su se nastanile na ovom prostoru.

Iduća mobilnost je bila u Španjolsku od 6. do 10. travnja 2022. gdje su se učenice Gabriela Mujan, Ana Šarčević, Marina Mrkonjić, Anđela Šarčević i Nina Kadoić pod vodstvom nastavnica Branke Lovrić I Martine Mihin uputile u Badajoz. Rano ujutro su krenule put Zagreba gdje su imale let za Lisabon.

Prvi dan mobilnosti proveli smo u školi “Rodriguez Monino”. Nakon ugodnog programa za doček, upoznali su nas s prostorijama škole, kao i novim povrtnjakom u kojem smo mogli i mi zasaditi nekoliko sadnica začinskog bilja. U sportskoj dvorani smo imali priliku isprobati indoor climbing, što je bilo apsolutan hit među svim sudionicima. Poslijepodne smo proveli u šetnji uz rijeku Guadiana gdje smo upoznali različite vrste ptica koje su se nastanile na ovom prostoru.

Drugi dan smo proveli u antičkom gradu Merida. Vidjeli smo ostatke rimskog koloseuma u muzeju na otvorenom, u antičkom muzeju smo vidjeli kako se stara jezgra grada može uklopiti u potrebe svremenog svijeta. Dan smo završili u Parku prirode Cornalvo, koji je središte bioraznolikosti u ovom dijelu Španjolske i savršeni primjer simbioze čovjeka i prirode.

Treći dan smo započeli obilaskom utvrde i starog dijela grada u Badajozu. Zatim smo se uputili u Tvornicu kave Delta u Portugalu, gdje smo naučili nešto o samom procesu uzgoja kave, ali i povijesti kave, njenom dolasku u Europu i pričama krijumčara kave. Ukazali su nam i na razne običaje ispijanja kave pa smo uočili kako svaka država ima vlastitu kulturu ispijanja kave. Kraj dana smo proveli u šetnji slikovitim gradićem Elvas.

Od 20.do 24.travnja 2022. je bila mobilnost u Francuskoj. Učenice Sara Magdić, Mia Kovačević, Petra Stepić, Nikolina Mrkonjić I Lucija Šimunović pod vodstvom nastavnica Mirne Dovhanj I Mirjane Jakšić su organiziranim prijevozom preko Budimpešte stigli u mjesto Albi, na samom jugu Francuske. Albi je srednjovjekovni grad koji se nalazi pod zaštitom UNESCO.

Prvi dan mobilnosti je protekao u upoznavanju sa školom I školama partnerima te prezentaciji domaće zadaće na temu junk food, odnosno nezdrave I prerađene hrane. Kako dugoročna konzumacija takve hrane ima utjecaj na naše zdravlje I koje nam sve opasnosti prijete su bile glavne značajke ovog izlaganja. Nakon toga su učenice odradile zadatak “What’s in my mouth?” gdje su trebale utvrditi razliku između industrijski I lokalno proizvedenog proizvoda. Velika pohvala našim djevojkama, koje su većinu  zadatka odradile bez greške.

I na ovoj mobilnosti smo sadili začinsko bilje I sadnice. Idući dan smo se bavili nordijskim hodanjem. Da to nije samo obično hodanje, objasnio nam je naš trener koji je učenicima pokazao kako se pravilno drži štap I koristi pri hodanju. Kako si odrediti tempo, kojom stranom hodati, kako zabosti štap- samo su neke stvari koje smo naučili.

Posljednjeg dana mobilnosti proveli smo u aktivnom razgledavanju grada, gdje su nam vodiči ispričali priču, a mi smo morali odgovoriti na brojna pitanja o gradu I provjeriti naše znanje. Bio je ovo jedan drugačiji oblik vođenja jer smo aktivno sudjelovali u njemu. Dan smo završili posjetom malog mjesta nedaleko Albia koje se zove Cordes-sur-Cecile u kojem smo posjetili tvornicu čokolade.

Zadnja mobilnost je održana u našim Vinkovcima, od 10. do 15. svibnja 2022. Naš grad su posjetili učenici I nastavnici iz Francuske, Njemačke, Italije I Španjolske. Naši učenici i njihovi roditelji su se pokazali kao pravi domaćini. Prvog dana naše mobilnosti, učenici su pod vodstvom nastavnice Miljenke Vujeva i učenika turističke skupine, krenuli u obilazak grada. Učenici su pričali povijest grada I upoznali svoje vršnjake s važnim ličnostima našeg grada. Popodne smo proveli izrađujući povelju o očuvanju okoliša kako bi zaokružili cijelu priču oko našeg projekta.

Idući dan naše mobilnosti proveli smo u Park šumi “Jankovac” gdje smo uz stručno vodstvo obišli Grofovu stazu, špilju sa šišmišima I upoznali se s jestivim biljem koje nalazimo u šumi. Potom smo popodne imali aktivnosti na otvorenom

Zadnji dan naše mobilnosti smo proveli u Osijeku gdje su nam nastavnici kuharstva Marija Bošnjak i Miroslav Balažić uz pomoć naših učenika Ane Vrbovski i Franje Mikinca predstavili zero waste koncept pri kuhanju u kojem se svaka namirnica koristi od korijena do vrha. Radionica je izazavala veliko zanimanje naših, ali i stranih učenika jer ovakav način kuhanja postaje sve veći trend. Ovakvim pristupom jedemo zdravo, ali i iskorištavamo sve od namirnica te ostavljamo malo otpada. Poslijepodne je bilo rezervirano za obilazak Osijeka.

Bilo je ovo još jedno iskustvo koje ćemo pamtiti. Sklopili smo brojna prijateljstva, upoznali različite kulture, posjetili razna mjesta i svašta novoga naučili.